eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Fortaleza, 2014. július 4.A brazil Thiago Silva, miután gólt rúgott Kolumbia ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a fortalezai Castelao Stadionban 2014. július 4-én. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: Tolga Bozoglu

Thiago Silva visszatért oda, ahol kéthétnyire volt a haláltól

A futballtörténelemben először most játszik úgy a brazil válogatott, hogy az előző két vb-mérkőzését elveszítette. Ám az ötszörös világbajnok képviselői azt ígérik, már régen maguk mögött van a hazai rendezésű torna csalódása. Mint ahogyan sok minden más.

Például a kulcsjátékos, Neymar sérülése. Tite, a szövetségi kapitány azt mondta – nagy nemzetközi publicitást kapva –, hogy az első számú játékosa nem százszázalékos még, de játszik, képes arra, hogy vezéregyénisége legyen a csapatnak. Négy esztendeje, Brazíliában az volt a brazilok egyik gondja, hogy játékuk túlságosan is függött Neymartól. Miután a kolumbiaiak ellen megsérült, a válogatott éppen úgy összezuhant, mint az elődök 1998-ban Ronaldo betegsége után, igaz, magával a Fenoménnal is a pályán.

Apropó, 1998! Nemrégiben a BBC egyik elemzője úgy vélte, a brazilokat már nem nyomasztja a németek elleni, 2014-es, szörnyű 1-7, éppen úgy maguk mögött hagyták, mint 2002-re a párizsi történéseket. S utána megnyerték a világbajnoki címet.

Egyébként a németek elleni 1-7 aktív szereplői közül mindössze négyen, Marcelo, Fernardinho, valamint az akkor csereként beszálló Paulinho és Willian kaphat, kap most szerepet.

Tite az Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Fernardinho – Willian, Paulinho, Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus tizenegyet tervezi nevezni, ami Neymar játékától függően lehet 4-1-4-1, de akár 4-1-3-2-es hadrend is. Fred, a napokban a Manchester Unitedhez igazolt játékos sérült.

Thiago Silva visszatér a védelem tengelyébe – ahogy visszatért Oroszországba is. Tizenhárom éve, 2005-ben a Dinamo Moszkva játékosa volt, de nem játszott meccset, hat hónapon keresztül kórházban feküdt, tbc-vel. Az orvosai azt mondták, ha két héttel később kerül a kezükbe, meghalt volna.

Szinte az egész világsajtó esélyesnek tartja a brazilokat, s noha a korábbi sztárok, például Cafù vagy Rivaldo éppen Neymarban látják a torna leendő első számú csillagát, a brit sajtó nagyon fókuszál a Premier League-ben szereplő játékosokra is, kiemelve, hogy Gabriel Jesus akár a torna gólkirályi címére is esélyes lehet. Csapattársa, a londoni Chelsea-ben kitűnő idényt maga mögött hagyó Willian szerint az ifjú középcsatár elindul a tornán, hogy egyszer majd felérjen Ronaldo, a Fenomén magasságába.

Vladimir Petrović, a svájciak edzője szó szerint a következőket mondta a rosztovi sajtótájékoztatón: „Nem azért jöttünk ide, hogy szép meccset játsszunk, hanem, hogy rondán, de nyerjünk.” Kétségtelen, hogy az utóbbi vb-ken a legtöbb ellenfél megszenvedett a svájciakkal, akik a 2006-os és a 2010-es tornán összesen egy gólt kaptak. 2014-ben többet (hetet), de ott is igazából egy riválissal, az ötig jutó franciákkal nem bírtak. A 2016-os Eb-n is jól állt a védelem a lábán, négy mérkőzésen két gólt kapott. 2006 óta a külföldön rendezett Eb-k és vb-k közül egyedül a dél-afrikai világbajnokságon nem jutott túl a svájci válogatott a csoportkörön.

Az E csoport másik meccsén a legutóbbi világbajnokság egyik meglepetéscsapata, a Brazíliában negyeddöntőig jutott Costa Rica és Szerbia találkozik. A közép-amerikai csaoat legutóbbi tíz találkozójából csak kettőt nyert meg. A szerbek a selejtezőkben többek között az ír, walesi és osztrák együttest előzték meg. A legutóbbi vb-n nem szerepeltek, de most rutinos játékosokra és 2015-ös junior-vb-t megnyerő együttesre építve meglepetést is okozhatnak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×