eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2017. november 10.Lionel Messi, argentin válogatott labdarúgó bemutatja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) oroszországi világbajnokságának hivatalos labdáját Moszkvában 2017. november 9-én. Az Adidas sportszergyártó cégtől a Telstar 18 nevet kapott játékszer az 1970-es mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, amely fekete-fehér, de már modernizált formájú paneleket és a pontos helymeghatározáshoz beépített chipet tartalmaz. A 2018-as bajnokságot június 14. és július 15. között rendezik tizenegy orosz városban. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Egy hónapig rugdossák, de közben üzen is

Chipet is beépítettek a június 14-én kezdődő, oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájába, amely az adidas sportszergyártó cégtől a Telstar 18 nevet kapta.

Az 1970-es, mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, fekete-fehér, de már modernizált formájú paneleket tartalmaz. Az NFC chip okostelefonnal is összeköthető, így személyre szabott információkat, exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára. A helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labdára vonatkozó pontos részletek is lehívhatóak belőle, például annak megállapítására, hogy átjutott-e a gólvonalon.

A neve a televízió és csillag szavak angol megfelelőiből alkotott mozaikszó. A Telstar 18-at tavaly november 9-én az FC Barcelona és az argentin válogatott ötszörös aranylabdás világklasszisa, Lionel Messi mutatta be, majd elsőként két nappal később a Moszkvában rendezett Oroszország-Argentína barátságos mérkőzésen használták hivatalosan. Az első gólt a vendégek csatára, Sergio Agüero szerezte vele az éppen akkor felavatott új Luzsnyiki Stadionban.

A teljesen szintetikus anyagból készült labda a 48 évvel ezelőtti elődjével szemben 32 panel helyett csak hatból áll, s nem varrták, hanem ragasztották, kerülete pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség előírásának megfelelően 69 centiméter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×