eur:
394.85
usd:
367.57
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A francia Kylian Mbappé (j) és a lengyel Nicola Zalewski a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportja harmadik fordulójának Franciaország-Lengyelország mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. június 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Themba Hadebe

Gyémánttal operálnak a franciák a belgák ellen

Michel Platini… Lassan elfelejtjük már, hogy egykoron volt az UEFA elnöke, azt meg főleg, hogy hajdanán egyik legfőbb szorgalmazója volt a torna létszámbővítésének, így közvetve részese annak, hogy Magyarország 2016-ban újra szerepelhetett egy nagy tornán. A háromszoros aranylabdás egykori szupersztár neve hétfőn azért is bukkant fel, mert ő volt a hőse az Eb-történet első francia–belga-mérkőzésének. A második ma este következik, 18 órától, Düsseldorfban.

1984-ben a nagy Michel (Michel le Grand…) egymaga három gólt szerzett a bundabotrány miatt szétzilált, meggyengített, ászait vesztett belga védelemnek, eggyel többet, mint amennyit eddig a Kékek szereztek a 2024-es Eb-n, s hárommal többet, mint ahány akciógólt szerzetek a francia csapat játékosai 2024 júniusában, a németországi meccseiken.

Most nagy meglepetés lenne, ha bármelyik francia lemásolná Platini teljesítményét, de az már kevésbé, ha győzne Didier Deschamps legénysége. A Kékek eddig minden Eb- és vb-mérkőzésüket megnyerték az északi szomszéd ellen.

Most nincsenek jó formában, de a belgák sincsenek. Egyik sem tudta megnyerni a csoportját, s mindkettő csupán két gólt szerzett az eddigi (a hosszabbítások miatt több mint) 270 játékperc alatt. A franciák nem bírtak sem az hollandokkal, sem a lengyelekkel, s csak egy öngóllal gyűrték le az osztrákokat, a belgák a szlovákok elleni vereség után megverték a románokat, aztán gól nélkül végeztek az ukránokkal.

A FIFA-világranglista alapján a legjobb két európai csapat találkozik (a franciák a másodikok, a belgák a harmadikok az argentinok mögött), de ezt az állítást az eddig Németországban látottak egyáltalán nem igazolják.

A Kékeknél Kylian Mbappé, még ha büntetőből is, de a lengyelek ellen végre megszerezte első Eb-gólját, ez vélhetően foldott benne egy görcsöt, de nem százszázalékos, maga is elmondja kérdésekre válaszolva, hogy zavarja az arcmaszk, amiben játszania kell, utálja. Eddig két mérkőzésen játszott, a francia mezőnyjátékosok közül csak a nagy visszatérő, N’Golo Kanté osztályzata jobb a Kickernél, de a többi támadó alulteljesít.

A csoportkör alapján a legjobb kilenc francia: Maignan (kapus), Kanté (középpályás), Mbappé (csatár), Koundé (védő), Tchouaméni (középpályás), Rabiot (középpályás), Theo Hernandez (védő), Upamecano (védő). Ez cseppet sem megnyugtató a franciák hívei számára.

Didier Deschamps különleges módját választotta csapata motiválásának a nagy mérkőzés előtt: meghívta a kerethez két 2018-as világbajnokát, Blaise Matuidit és Paul Pogbát. Matuidi már visszavonult, 2022-ben, Lionel Messi mostani klubjának, az Inter Miaminak a futballistájaként búcsúzott. Pogba elvileg még aktív, szerződése van a Juventusszal, de egy általa vitatott doppingeset miatt négyéves eltiltását tölti.

A szövetségi kapitány – talán némileg elbizonytalanodva a látottak alapján – gyakran váltogatta eddig a felállást, a hadrendet. A L’Équipe úgy véli, érdemes lenne a 4-4-2-es felállításhoz visszatérni, a rombusz (gyémánt) alakú középpályás-felállással. Állítólag erre hajlik Deschamps is. Ha így lesz, a változatlan összetételű védőnégyes (Koundé, Upamecano, Saliba, Théo Hernandez) előtt Kanté, Rabiot és Tchouaméni elé visszatér Antoine Griezmann, akinek játékmesterként, szervezőként kell biztosítani azt, hogy a franciák a csoportkörben látottakhoz képest többet tartsák a labdát az ellenfél tizenhatosa környékén. Mbappé és Thuram helye biztos, Griezmann beállítása azt jelenti, hogy a lengyelek ellen a tizenegyes kiharcolása ellenére gyenge teljesítményt nyújtó Ousmane Dembélé kimarad.

A belgák első számú játékosa Kevin de Bruyne, leginkább tőle tartanak a Kékek. Nem alaptalanul, a Manchester City csillaga a csoportkör legjobb belga játékosa volt. Domenico Tedesco a védelemben nem tervez változtatást, marad a Castagne, Faes, Vertonghen és Theate.

A belga lapok szerint a középpálya összeállítása az igazi kérdés, Domenico Tedesco is olvassa a francia újságokat, tudja, hogy Deschamps mire készül. Ennek szellemében Onana mellé valószínűleg nem a románok ellen jól, az ukránok ellen nem rosszul játszó Tielemanst, hanem a védekezésben erősebb Mangalát választja. A támadó feladatot kapók közül De Bruyne, s az Eb-n még gól nélküli Lukaku helye biztos. A balszélen Doku fog játszani. A jobbra valószínűleg visszatér Lukebakio, akinek különösen figyelnie kell arra, hogy a támadásokat szívesen segítő Théo Hernandez mögött mikor marad befutható, üres tér.

De hát ez csupán az elmélet. Minden más, minden konkrétum este hattól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×