eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
LONDON, ENGLAND - JULY 11: Jordan Pickford of England looks on dejected as Giovanni Di Lorenzo, Gianluigi Donnarumma, Andrea Belotti, and Alessandro Florenzi of Italy celebrate following their teams victory in during the UEFA Euro 2020 Championship Final between Italy and England at Wembley Stadium on July 11, 2021 in London, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Nyitókép: Laurence Griffiths/Getty Images

A Squadra Azzurra játékosai átírták a rekordok könyvét

Számos rekord megdőlt a vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokságon, s ugyancsak több érdekes összefoglaló statisztikát készíthettünk a történtek után.

Az olasz labdarúgó-válogatott 1968 után lett ismét Európa-bajnok, ez a legnagyobb időkülönbség a torna történetében két siker között. A korábbi rekordot a spanyolok tartották (44 év, 1964 és 2008 között).

A Squadra Azzurra hatodszor nyert világ- vagy Európa-bajnoki címet, 1934-ben, 1938-ban, 1982-ben és 2006-ban lett a világ, 1968-ban és 2021-ben a kontinens legjobbja. Az európai válogatottak közül hatnál több elsősége csak a németeknek van, akik ugyancsak négyszeres világbajnokok, de háromszoros Európa-bajnokok.

Az olaszok az első megnyert Európa-bajnokságukon, 1968-ban is hátrányba kerültek, Dragan Dzsajics a jugoszlávoknak szerzett vezetést. Akárcsak most, a második félidőben jött az egyenlítés, Angelo Domenghini révén. Akkor még nem lőttek tizenegyesek a 120 perc utáni döntetlen állásnál, Ferruccio Valcareggi együttese 2:0-ra megnyerte az újrajátszást.

Az angol csapat ötvenöt esztendő után jutott egy nagy torna döntőjébe, 1966-ban és 2021-ben is Wembley-ben játszotta az utolsó mérkőzést. A világbajnokságot megnyerte, az Európa-bajnokságot nem.

Anglia a tizenharmadik ország, amelynek válogatottja Eb-döntőt játszhatott, legutóbb a mostanit megelőzően Görögország és Portugália került az aranycsatába „újoncként”, 2004-ben.

Gareth Southgate az első, aki játékosként és szövetségi kapitányként is veszített Eb-elődöntőben, vagy döntőben tizenegyespárbajt. Mindkettőt Londonban, a Wembley-ben. Dino Zoff játékosként (kapusként) veszített 1980-ban, a csehszlovákok elleni bronzmérkőzésen, de szövetségi kapitányként nyert 2000-ben, a hollandok elleni elődöntőben.

Négy válogatott, az olasz, az angol, a spanyol és a francia is veretlenül zárta az idei Európa-bajnokságot – utóbbi három csalódottan.

A tornán négy mérkőzés végződött tizenegyespárbajjal, ez az 1996-as csúcs beállítása. A svájciak megverték a franciákat, majd kikaptak a spanyoloktól. A spanyolok megverték a svájciakat, majd kikaptak az olaszoktól. Az olaszok megverték a spanyolokat – majd nem kaptak ki az angoloktól. A Squadra Azzurra az Eb-történelem első csapata, amely két egymást követő mérkőzését tizenegyespárbajban nyerte meg.

Ugyancsak az olasz válogatott az első, amely világ- és Európa-bajnokságon az elődöntőben és a döntőben is tizenegyespárbajban nyert, azaz úgy lett aranyérmes, hogy az utolsó két mérkőzésén nyeretlen maradt.

Leonardo Bonucci 34 évesen és 71 naposan az Európa-bajnoki döntők legidősebb gólszerzője lett. A Juventus veterán védője egyike annak a két olasznak (a másik klubtársa, Federico Bernardeschi), akik az elődöntőben és a döntőben is értékesítettek tizenegyest.

Az olasz válogatott Roberto Mancini irányításával még sohasem veszített mérkőzést, ha Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci is a kezdő csapatban szerepelt.

Gianluigi Donnarumma 22 évesen a legfiatalabb, akit az Európa-bajnokság legjobbjának választottak. Az AC Milantól a Paris Saint-Germainbe tartó kapus pályafutása során hatodszor volt részese szétlövésnek, s mindegyiket megnyerte.

Az olasz válogatott két brazil játékosa, Jorginho és Émerson Palmieri különleges tavaszt zárt: a Bajnokok Ligája győztesei lettek a Chelsea-vel és megnyerték az Európa-bajnokságot. (A portói BL-döntőben csak Jorginho játszott.) Ugyanazt vitték véghez, mint két korábbi Chelsea-játékos, a spanyol Fernando Torres és Juan Mata 2012-ben.

Az angol keret négy Manchester City-futballistája (Kyle Walker, John Stones, Phil Foden, Raheem Sterling), valamint a brazilok két Man City-játékosa (Éderson, Gabriel Jesus) 2021 tavaszán a BL-döntőt és a kontinensbajnoki döntőt is elveszítette.

A Squadra Azzurrának öt házi gólkirálya is lett a tornán: Federico Chiesa, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, Manuel Locatelli és Matteo Pessina egyaránt két góllal zárt. Hasonló ebből a szempontból a kép a 2006-os világbajnokokéhoz, akkor Marco Materazzi és Luca Toni lett két góllal házi gólkirálya az aranyérmes csapatnak.

Az Euro 2020-on a spanyol és az olasz válogatott szerezte a legtöbb gólt, tizenhármat. Egyedül a Squadra Azzurra szerzett gólt hét mérkőzésen is.

Az Európa-bajnokság 142 gól született, ez rekord a tornák történetében. A gólátlag sokat javult 2016 óta (2,12 és 2,78), de meg sem közelíti az 1976-os torna elképesztő, 4,75-ös átlagát.

Cristiano Ronaldo lett a torna gólkirálya, öt góllal, egyetlen gólpasszának köszönhetően előzte meg a cseh Patrik Schicket. A portugál szupersztárnál 2012-ben sem lőtt senki több gólt, de akkor Fernando Torres kapta, hasonló ok miatt az aranycipőt. E tornán szerzett öt góljával CR7 a tornák történetének legeredményesebb játékosa, 14 találattal. Ő az első, aki öt tornán (2004–2020) is szerzett gólt. Világcsúcstartó lett válogatottbeli góljai számával (109). A magyarok elleni találkozó után megkapta a mérkőzés legjobbja címet, pályafutása során már hatodszor, ezzel beérte az eddigi éllovas Andrés Iniestát.

A torna legjobb fiatal játékosának a spanyol Pedrit választották. A Barcelona középpályása a spanyolok mind a hat mérkőzésén a kezdő csapatban szerepelt.

A tornán tizenegy öngól esett, ez több mint az eddigi tornákon összesen. Két mérkőzésen (Németország–Portugália, Spanyolország–Szlovákia) a vesztes két öngólt is összehozott.

Nagyon alacsony a tizenegyesek kihasználtságának mutatója. A szétlövésekben elvégzettektől eltekintve 17 büntetőből kilencet értékesítettek, nyolcat nem, 52 százalékos a sikeres tizenegyesek mutatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×