eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Olasz játékosok ünnepelnek a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidőt követő hosszabbítás utáni büntetőpárbajban 3-2-re győzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Andy Rain

Kemény Dénes: az angolok a maguk vermébe estek

Az InfoRádió futball Eb-szakértője, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte a vasárnapi döntőt.

Kemény Dénes szerint érdekes mérkőzés volt a vasárnap esti Eb-döntő, hiszen előzetesen az ember úgy gondolhatta, hogy az angol válogatott a Wembley Stadionban a saját lelkületének megfelelő támadóbb futballt fog játszani, míg az olaszok defenzívebbet, próbálva gólokat találni. Ehhez képest az angolokkal rosszabb nem is történhetett, minthogy a második percben rúgtak egy gólt, és gyakorlatilag tudat alatt, de mintha berendezkedtek volna arra, hogy ez elég lesz a győzelemhez, amit egész sokáig bírtak is – tette hozzá az InfoRádió Eb-szakértője. Amikor aztán 1–1 lett, és váltani kellett volna, már túl régóta nem futballoztak azzal az elánnal, ahogyan kezdték a meccset, így az nem sikerült, tehát

„a maguk vermébe estek”.

Kemény Dénes hozzátette: a hatalmas tét miatt, ahogyan az várható volt, nem is volt egy túlzottan magas színvonalú mérkőzés a döntő.

A magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi kapitánya úgy véli, az olasz játékosok általánosságban borzasztóan küzdve, szívüket–lelküket ki szokták tenni, miközben „olasz jelleggel” el is színészkednek, azonban még a jó ízlés határain belül. Vagyis összességében a klasszikus latinos futballt képviselik, azonban Roberto Mancini egyértelmű változást hozott, aminek köszönhetően az olasz válogatott a megszokottnál sokkal nyíltabb sisakkal játszott, nemcsak a döntőn, hanem az egész Európa-bajnokság során. Így aztán nem kerültek olyan nehéz helyzetben, amikor próbáltak kiegyenlíteni a korai gólt követően. Bár úgy véli, nagyon nagy helyzeteket nem alakítottak ki, ennek ellenére folyamatosan az angol térfélen zajlott a mérkőzés, ami egyértelműen magában hordozta annak a lehetőségét, hogy egyszer majd jó helyre pattan a labda, ahogyan az történt is: Marco Verratti fejesét még sikerült hárítania Jordan Pickfordnak, de a labda az érkező Leonardo Bonucci elé került, aki közvetlen közelről a hálóba kotorta. „De

keresték a szerencséjüket és meg is lett, úgyhogy le a kalappal a Mancini előtt,

bízva abban, hogy hosszú távon az olasz válogatott az évszázados hagyományát elengedve a védekező mellett támadó futballt is fog játszani.”

A másik oldalt illetően Kemény Dénes úgy fogalmazott: miután a mostani angol egy nagyon jó csapat, tele jó játékossal, teljesen elvárható volt tőlük, hogy a Wembleyben győzni fognak, amire a rendes játékidőben, de még a hosszabbításában is minden esélyük megvolt. A 11-esek azonban már magukban hordozták a lutri jelleget, miközben az angolok nem is szoktak a büntetőrúgásokban különösen jól szerepelni. Kemény Dénes Gareth Southgate szövetségi kapitány kettős cseréjét a meccs hajrájában „nagyon különlegesnek” értékelte, miután ritkán látni olyat, hogy a lefújás előtt két játékost kifejezetten a büntetőrúgás miatt küldenek a pályára.

„Ez az az eset, amikor mennybe megy, ha bejön, és pokolba, ha nem.” És most ez utóbbi történt, hiszen egyik játékosnak sem sikerült berúgnia a 11-est.

A korábbi pólókapitány biztosra veszi, ha a harmadik körben Marcus Rashford nem a kapufára passzolja a labdát, hanem gólt lő, akkor a maradék két játékos – Jadon Sancho és Bukayo Saka – nagyon önbizalommal állt volna oda, nagyobb eséllyel gólt szerezve, „de ez ilyen, amikor az ember valamilyen bátor lépést húz, akkor azt rögtön a fejére olvassák, ha nem sikeres”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×