eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 19: Players of Hungary celebrate after the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Hungary and France at Puskas Arena on June 19, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Balogh - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Laszlo Balogh - Pool

Megszólalt a Rossi-csapat sikereinek titkos kovácsa

Mentálhigiénés szakember segítségével mérték meg, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Marco Rossi szövetségi kapitány szakmai stábjában dolgozik egy olyan szakember, aki nem a labdarúgásból érkezett, de jelentős a szerepe abban, hogy a világsztárok ellen is gladiátorként küzdöttek a mieink. Hajdu Zoltán mentáltréner, aki korábban vízilabdázókkal és jégkorongozókkal is dolgozott, három éve segíti a fociválogatottat. Korábban külsős tanácsadó volt, az Eb-n viszont már a stáb tagja.

"A mentáltrénernek a küzdőszellemet, a kitartást és kritikus helyzetben a nyugalom megőrzését kell elérnie – mondta a Blikknek. – Három pillérre építkezünk. Az első a szükséges fizikális, illetve mentális alapfelmérések és tesztek elvégzése, az ebből nyert adatok elemzése, feldolgozása. A második egy pozitív sztori megalapozása az egyes játékosoknak és a csapatnak, a harmadik pedig az, hogy minden játékosnak egyéni fejlesztési tervet tudjunk a kezébe adni."

Hajdu Zoltán segítségével sikerült kiűzni a „magyaros pesszimizmust” a válogatottból,szerinte azok a játékosok, akikkel foglalkozik, megeszik, szinte összetörik az ellenfelet. A futball és a siker nem csak azon múlik, kinek milyenek a fizikai adottságai, gyakran fejben dől el egy-egy meccs sorsa, és az egyes játékosok vagy a csapat gyengeségeit vagy erősségeit lehet elemezni pszichológiai és kognitív tesztekkel.

A koncentráció, a periférikus látás, a döntési sebesség és hatékonyság, illetve a fókuszálásra való hajlam mérésével térképezik fel a válogatott játékosait, és gyors és megbízható, egyénre szabott kommunikációs útmutatót tudnak készíteni. Ez abban is segít, hogy kiderüljön, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Hajdu Zoltán szerint meccs előtt 2-3 nappal „szűrni kell a zajt”. A játékosoknak nem ajánlott telefonozni, Facebook-posztokat olvasgatni, konzoljátékokat használni, vagy újságírókkal beszélni, utóbbira ott a kommunikációs stáb.

"Mérkőzés előtt a legfontosabb az ingerek mérséklése, csak így lehet tiszta tudattal, bátor szívvel és hideg fejjel belemenni a küzdelembe – vélekedik Hajdu. – A motiváció ingadozása is kiküszöbölhető, ha a figyelem beszűkül és javul a koncentráció."

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×