eur:
393.45
usd:
368.15
bux:
66230.37
2024. április 24. szerda György
La Coruna, 2017. március 12.Luis Enrique, az FC Barcelona vezetőedzője csapatának a Deportivo La Coruna ellen a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésén 2017. március 12-én a La Coruna-i Riazor Stadionban. (MTI/EPA/Cabalar)
Nyitókép: MTI/EPA/Cabalar

Spanyol–svéd: ez meleg lesz

Mintha tizenhárom évvel visszaforgattuk volna az idő kerekét: június 14-én Eb-mérkőzést játszik egymással a spanyol és a svéd válogatott. Ezúttal nem Innsbruckban, hanem Sevillában.

A 2008-as tornán nem az első, hanem a második csoportmérkőzését vívta egymás ellen a két csapat, mindkettő addigra nyert már egyszer, a spanyolok az oroszok, a svédek a címvédő görögök ellen. A mérkőzés tétje a továbbjutás volt, a győztes szinte biztos lehetett abban, hogy az akkor még 16 csapatos torna negyeddöntőjének résztvevője lesz. Világsztárok szerezték a gólokat, Fernando Torres vezető gólját Zlatan Ibrahimovic egyenlítette ki, majd a 92. percben az előző találkozón mesterhármast lövő David Villa ezt a meccset is megnyerte a Furia Rojának.

A spanyol válogatott aztán a végső győzelemig masírozott, megkezdve futballtörténelmi léptékkel is páratlan sorozatát: 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnok, közben 2010-ben világbajnok lett. A 2008-as győztesek közül, miután Sergio Ramos nem került be a keretbe, már nem akad hírmondó, a 2012-es Európa-bajnokok közül Sergio Busquets koronavírusos fertőzést kapott, így egyelőre nem bevethető.

Ez a spanyolok első nagy tornája, amelyen nem szerepel Real Madrid-futballista a keretükben. Alaposan átalakult az elmúlt bő két évben a spanyol csapat. Az első Eb-selejtezőn, 2019. március 23-án, Valenciában, a norvégok ellen szereplő 14 játékos közül kilencen (Jesus Navas, Sergio Ramos, Iñigo Martínez, Parejo, Ceballos, Rodrigo, Asensio, Canales és Jaime Mata) nem kerettagok. Ugyancsak kiestek olyan korábbi alapemberek, mint Kepa, Isco, Carvajal, Saúl, Sergi Roberto.

A Luis Enrique által benevezett 24 futballista közül csupán tizennégyen játszottak legalább egy selejtezőn, tízen nem.

A svédek tavasszal még úgy tervezték, hogy a válogatotthoz visszatérő Zlatan Ibrahimoviccsal erősítik meg a csapatukat a tornára, az AC Milan csatára azonban megsérült.

Nem az ő pótlása a sárga-kékek egyetlen nehézsége, hanem a sevillai időjárás is. Az előrejelzések szerint a mérkőzés kezdési időpontjában, este 9 órakor is még 30 fok lesz a hőmérséklet Sevillában.

Állítólag Luís Enrique ennek különös jelentőséget tulajdonít, erre alapoz egy olyan riválissal szemben, amely az elmúlt időszakban általában húsz fok alatti hőmérsékleten edzett és játszott. A svédek korábban mindössze egyszer, 1968-ban játszottak Sevillában.

Az E csoport második mérkőzésére várható összeállítások

Spanyolország: Simon – Azpilicueta, Pau Torres, Laporte, Jordi Alba – Thiago, Rodri, Pedri – Ferran Torres, Morata, Oyarzabal

Svédország: Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Claesson, Ekdal, Olsson, Forsberg – Berg, Isak

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×