eur:
394.56
usd:
353.52
bux:
73220.22
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
GENOA, ITALY - MAY 5: Sven Goran Eriksson, former Sampdorias head coach, looks on as he receives a tribute prior to kick-off in the Serie B match between UC Sampdoria and Reggiana at Stadio Luigi Ferraris on May 5, 2024 in Genoa, Italy. (Photo by Simone Arveda/Getty Images)
Nyitókép: Simone Arveda/Getty Images

Meghalt az angol fociválogatott korábbi szövetségi kapitánya

Sven-Göran Eriksson 76 éves korában, családja körében hunyt el.

A svéd szakember januárban közölte a nyilvánossággal, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. Akkor azt mondta, az orvosi szakvélemény szerint a legjobb esetben egy éve lehet hátra, a szervezete azonban hétfőn feladta a küzdelmet – írja a Telex a Sky News beszámolója alapján.

Sven-Göran Eriksson hazájában, Svédországban kezdte edzői pályafutását az 1970-es évek végén, első komolyabb sikereit is itt érte el: az IFK Göteborggal a Svéd Kupát kétszer, az UEFA-kupát egyszer nyerte meg. A portugál Benficát két periódusban (1982–1984, 1989–1992) irányította, a lisszaboni klubbal háromszor lett bajnok, a Portugál Kupát és a Szuperkupát egyszer-egyszer hódította el, 1983-ban az UEFA-kupában, 1990-ben pedig a BEK-ben volt döntős a csapattal.

Olaszországban kupagyőztes lett az AS Romával és a Sampdoriával, míg a Lazio együttesével összesen hét trófeát nyert – többek közt olasz bajnoki címet, KEK-et és Európai Szuperkupát.

Sven-Göran Eriksson Anglia, Mexikó, a Fülöp-szigetek és Elefántcsontpart válogatottját, valamint a Manchester Cityt és a Leicester Cityt is irányította, összesen tíz országban edzősködött. Az angol nemzeti csapatnak 2001 és 2006 között volt a szövetségi kapitánya, a 2002-es és a 2006-os világbajnokságon, valamint a 2004-es Európa-bajnokságon is a negyeddöntőig juttatta a Háromoroszlánosokat.

Egyik legnagyobb álma az volt, hogy a Liverpool vezetőedzője lehessen, de ez nem adatott meg neki. Jürgen Klopp, a Mersey-parti klub akkori edzője azonban az év elején felajánlotta neki, hogy egy napra vegye át a csapat irányítását. Sven-Göran Eriksson végül márciusban, a már visszavonult játékosokkal megrendezett Liverpool–Ajax gálameccsen ülhetett le a Liverpool kispadjára.

A svéd szakember életéről dokumentumfilm is készült, amely augusztus 23-án jelent meg, és többek közt azt is elárulta, hogy sokkolta, amikor megtudta, halálos betegségben szenved, de kezdetben nem voltak fájdalmai.

Címlapról ajánljuk
A Keletiben jól haladnak a munkálatokkal, de az észak-balatoni vonal teljesen leállt

A Keletiben jól haladnak a munkálatokkal, de az észak-balatoni vonal teljesen leállt

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a Keleti pályaudvaron, azt követően, hogy vasárnap este a pályaudvar előtt kisiklott a Claudiopolis Kolozsvárról közlekedő Intercity vonat öt személykocsija – számolt be az InfoRádióban Váczi Viktor, a MÁV helyettes szóvivője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×