eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/FTC Vízilabda

Faragó Tamás: négy ország „válogatottja” küzd a BL-trófeáért, hibátlan közeli játék kell az FTC-től

A legtöbben a címvédő Pro Reccót tartják a legnagyobb esélyesnek a férfi vízilabda Bajnokok Ligája máltai négyes döntőjének megnyerésére, Nyéki Balázs csapata azonban pontos játékkal és kreatív megoldásokkal megnehezítheti az olasz klub dolgát – mondta az InfoRádióban a Nemzet Sportolója.

Ma este rendezik a férfi vízilabda Bajnokok Ligája mindkét elődöntőjét Máltán: a címvédő olasz Pro Recco 19 órától a görög Olympiakosszal játszik, míg a 2019-es győztes Ferencváros 21 órától a szerb Novi Beograd ellen harcolhatja ki a pénteki fináléba jutást.

Faragó Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy gyakorlatilag négy ország válogatottja szerepel a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntőjében, a Ferencvárosnak pedig a játékoskeretének erőssége alapján minden esélye megvan a végső győzelemre. Mint fogalmazott, a következő négy sorsdöntő mérkőzésen kiderül, mire képes a világ négy legjobb klubcsapata, és mivel számos válogatott játékos ugrik majd a vízbe Máltán, arról is kapunk egyfajta képet, hogy mi várható tőlük a közelgő párizsi olimpián.

Az FTC elődöntős ellenfele, a Novi Beograd döntős volt az előző két BL-szezonban, és olyan kiváló játékosok erősítik a szerb együttest, mint Alvaro Granados, Filip Filipovic vagy Angelos Vlachopoulos. A két együttes az előző két kiírásában a csoportkörben találkozott egymással, az FTC négyből három mérkőzésen nyerni tudott. A meccs egyik kulcsfigurája a kétszeres olimpiai bajnok Dusan Mandic lehet, aki két évig pólózott a Novi Beograd csapatában, tavaly tavasszal azonban személyes okok miatt száműzték az együttes keretéből, így a Bajnokok Ligája belgrádi rendezésű nyolcas döntőjében már nem is szerepelhetett. Ezt követően mondott igent az FTC megkeresésére, és hamar beilleszkedett Nyéki Balázs csapatába, amelynek egyik húzóemberévé vált. Most a korábbi belgrádi csapattársak orra alá törhet borsot.

A Nemzet Sportolója szerint a Novitól ezúttal is a már jól megszokott jugoszláv stílusú vízilabda várható. Megjegyezte: bár kétségkívül nagyon jó játékosok alkotják a keretüket, rájuk is leginkább az jellemző, hogy „nem kell csinálni semmit, de azt nagyon jól”. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úgy véli,

a Ferencvárosnak pontos játékra kell törekednie, valamint a világszerte elhíresült és elismert magyar kreativitásra kell építkeznie.

Mint mondta, ha Nyéki Balázs csapata jól alkalmazkodik az ellenfél játékához, és érvényesíteni tudja az akaratát, akkor nem okozhat gondot a döntőbe kerülés kiharcolása.

A másik ágon Zalánki Gergő csapata, a Pro Recco a Vámos Mártont is a soraiban tudó Olympiakosszal küzd meg. A két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, és mindkétszer egy góllal győzött az olasz klub – otthon 12–11-re, Athénban pedig 11–10-re. Faragó Tamás kiemelte, hogy mindkét csapatban nagyszerű képességű játékosok vannak, de talán valamivel erősebbnek tűnik a címvédő. „A legtöbben úgy gondolják, hogy a Pro Recco az egész nemzetközi mezőny legerősebb csapata, és nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját” – fejtegette a Nemzet Sportolója.

Az előző három szezonban rendre az olasz klub ült fel Európa trónjára, összességében a 12. BEK/BL-címükre hajtanak. Ha Zalánkiék folytatják sikerszériájukat, rekordot állítanak fel,

a legrangosabb európai kupát ugyanis korábban egyetlen csapat sem tudta sorozatban négyszer elhódítani.

A Reccót megelőzően csak egyszer, a jugoszláv Mladost Zagrebnek volt egy triplázása 1968 és 1970 között.

Sok minden változott egy év alatt

A Ferencváros az előző idényben nem jutott be a legjobb négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, a negyeddöntőben éppen a Pro Recco győzte le négy góllal a zöld-fehéreket. Faragó Tamás szerint azonban egy év alatt nagyon sokat fejlődött az FTC, amely veretlenül lett magyar bajnok, a BL-ben pedig az Olympiakosz ellen szenvedte el egyetlen vereségét. Úgy véli, a légiósok nagy segítséget jelentettek a teljes szezon alatt, remélhetőleg ez így lesz Máltán is. Összességében jónak ítéli meg az FTC jelenlegi formáját, amely alapján szerinte egyértelműen ott a helye a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között.

„Amennyiben a ferencvárosi játékosok hozzák a jó átlagot, illetve a hibátlan közeli játékot a klubidény utolsó két meccsén, igenis lehet esélyük a végső sikerre”

– tette hozzá a korábbi szövetségi kapitány.

Mint fogalmazott, szerencsés választás és jó ötlet volt a négyes döntő mostani helyszínének kijelölése, ugyanis Máltán rajonganak az emberek a vízilabdáért. Jelenleg ugyan még nincsenek igazán jó csapataik és minőségi játékosaik, de sokat fejlődött a játék az elmúlt években a dél-európai szigetországban. Faragó Tamás arra számít, hogy sokan kilátogatnak majd a Final Four mai és pénteki mérkőzéseire. „Optimális, nyári időben biztosan hatalmas küzdelmeket láthat majd a máltai közönség a csapatok között, amelyek várhatóan mindent megtesznek azért, hogy még nagyobb tömegekkel kedveltessék meg a vízilabdát” – zárta gondolatait az olimpiai bajnok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 23. 20:59
×
×
×
×