eur:
395.94
usd:
369.07
bux:
70387.49
2024. június 25. kedd Vilmos
jégkorong hoki nhl
Nyitókép: Ryan McVay/Getty Images

Megvannak a férfi jégkorong-válogatott vb-ellenfelei - csoportbeosztás

A dániai Herningben rendezendő csoportba került a magyar férfi jégkorong-válogatott a jövő évi elitvilágbajnokságon.

A magyarok a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutottak fel a 16-os elitbe, és a legfrissebb világranglistán a 18. helyen állnak.

A jövő évi vb-t május 9. és 25. között Stockholmban és Herningben tartják.

A világranglista-helyezések alapján, és figyelembe véve, hogy a svédeknek Stockholmban, a dánoknak pedig Herningben kell játszaniuk a csoportkörben, a magyarok alapesetben egy csoportba kerültek volna az olimpiai bajnok finnekkel, ám a két szervező élt a jogával, és úgy döntött, hogy a finneket és a svájciakat "kicseréli".

Így aztán a magyarok a vb-ezüstérmes svájciakkal, a friss világbajnok csehekkel, a vb-ötödik amerikaiakkal, a tavaly vb-második, idén hatodik németekkel, a házigazda, vb-13. dánokkal, a vb-11. norvégokkal, valamint a vb-12. kazahokkal mérkőznek a csoportban.

Az 1993 óta önálló Csehország válogatottjával még sosem találkoztak a magyarok, ugyanakkor a jogelőd Csehszlovákiával 1927 és 1937 között ötször is. Négy vereség és egy 0-0-s döntetlen a mérleg 1-13-as gólkülönbség mellett.

A vb-döntős svájciakkal szemben is nagyon rossz a mérleg: 24 mérkőzésből csupán 4 győzelem (legutóbb az 1974-es lyoni C-csoportos vb-n sikerült nyerni 2-1-re), 1 döntetlen és 19 vereség, az összesített gólkülönbség 54-132. A két csapat legutóbb 1985-ös fribourgi B-csoportos tornán találkozott, a svájciak 9-1-re győztek.

Az Egyesült Államokkal háromszor játszott a magyar válogatott, mindháromszor vb-n (1939, 2016 és 2023), mindig vereség lett a vége (0-3, 1-5, 1-7). A németekkel 21-szer meccseltek a magyarok, egyszer győztek (a II. világháború elején, 1940-ben barátságos összecsapáson Garmisch-Partenkirchenben), négyszer volt döntetlen (legutóbb 1967-ben, Budapesten ugyancsak barátságos találkozón), és volt 16 vereség. Sorozatban nyolc sikernél járnak a németek. Érdekesség, hogy a két csapat mindhárom elit-vb-n találkozott, amikor a magyarok az újkori történelemben ott játszhattak. 2009-ben Bernben 2-1-re, 2016-ban Szentpéterváron 4-2-re, tavaly Tamperében pedig 7-2-re győztek a németek.

A társrendező dánokkal egészen 2002-ig közel azonos szinten álltak a magyarok, ekkor azonban Székesfehérváron a két gárda vívta a divízió I-döntőjét, ahol az északiak 6-2-re diadalmaskodtak, és a rá következő évtől már stabil A-csoportosok. Az összesített mérlegben magyar szempontból 63 meccsből 31 siker, 28 vereség és 4 döntetlen, 266 lőtt és 221 kapott gól szerepel. Ugyanakkor 1981-ben sikerült legutóbb a dánok ellen tétmérkőzésen pontot szerezni - a pekingi C-csoportos tornán 2-2 lett -, győzni pedig 1976-ban Gdanskban, a C-vb-n 10-2-re. Egy éve Tamperében 3-1-re nyertek a dánok, így sorozatban 12 térmérkőzésen (vb-n vagy olimpiai selejtezőn) győztek.

A norvégok ellen 27 mérkőzésből tízet sikerült megnyerni, volt 14 vereség és három döntetlen is, 64 lőtt és 102 kapott gól mellett. Legutóbb áprilisban a székesfehérvári Alba Aréna nyitányán 2-1-es és 3-2-es hazai győzelem született. Tétmérkőzésen 12 csata volt, kilenc norvég diadal és két döntetlen - legutóbb a 2005-ös debreceni divízió I/A-tornán 2-2 lett a vége - mellett egyetlen egyszer, 2002-ben ugyancsak Székesfehérváron 3-1-re tudtak nyerni a magyarok.

A kazahok a Szovjetunió felbomlását követően a harmadosztályból (C-csoport) indultak 1993-ban, azóta 13-szor meccseltek a magyarokkal (tízszer vb-n), és 12-szer nyertek, csak a 2013-as budapesti divízió I/A-tornán tudtak győzni a magyarok 2-1-re. Összesített gólkülönbség 19-63.

Stockholmban az olimpiai címvédő, vb-8. finnek mellett a világranglista-vezető, vb-negyedik kanadaiak, a társrendező, vb-bronzérmes svédek, valamint a vb-7. szlovákok, a vb-9 lettek, a vb-10. osztrákok, a bennmaradást éppen kiharcoló franciák (14.) és a szintén feljutó szlovénok játszanak.

Mindkét nyolcasból az utolsó helyezett esik ki a divízió I/A-ba. Svájc nem lehet búcsúzó, mert 2026-ban rendező lesz.

A világranglista-2. oroszok és a 16. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×