eur:
389.61
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Dzsidda, 2023. december 22.A Manchester City játékosai ünnepelnek a bajnoki trófeával, miután 4-0-ra győztek a Fluminense ellen a szaúd-arábiai labdarúgó klubvilágbajnokság dzsiddai döntőjében játszott Manchester City - Fluminense mérkőzésen 2023. december 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Az Apple szerezheti meg a megreformált klubvilágbajnokság közvetítési jogait

Azt még nem tudni, hogy a szerződés tartalmaz-e ingyenes közvetítési jogokat vagy csak az előfizetők nézhetik majd a mérkőzéseket 2025 nyarán.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Apple tárgyalásokat folytat egy új, egy hónapig tartó nemzetközi futballtornáról, melynek globális televíziós közvetítési jogait az amerikai technológiai óriáscég szerezheti meg – írja a Portfolio a The New York Times értesülése alapján.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke tavaly nyáron jelentette be, hogy 2025-ben az Egyesült Államokban rendezik az első 32 csapatos klubvilágbajnokságot. A tornát 2023 decemberében bonyolították le utoljára hétcsapatos formátumban Szaúd-Arábiában, ahol a Manchester City lett a végső győztes.

Tavaly márciusban vált hivatalossá, hogy

2025-től már négyévente lesz klubvilágbajnokság,

2021 és 2024 között minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát az új sorozatba. Ez azt jelenti, hogy Európából a Chelsea, a Real Madrid és a Manchester City már biztos résztvevőnek számít a jövő évi tornán.

A The New York Times úgy értesült, hogy a FIFA és az Apple még áprilisban bejelentheti azt a megállapodást, melynek értelmében

az amerikai cég világszerte közvetítheti az új sorozatot.

Azt még nem tudni, hogy a szerződés tartalmaz-e majd ingyenes közvetítési jogokat vagy csak az Apple TV+ előfizetői nézhetik majd a mérkőzéseket.

A FIFA-nak minden bizonnyal jelentős költségekkel kell majd számolnia, ugyanis a 2025. június 15. és július 13. között rendezendő klubvilágbajnokság több mérkőzését nagy arénákban, köztük olyan NFL-stadionokban játsszák, melyeket külön kell bérelni. A FIFA abban bízott, hogy sikerül olyan szponzorációs partnereket találnia, amelyek hajlandók lesznek kifizetni a világbajnokság szponzorációs díját, amely ciklusonként 100 millió dollár, azonban alig több mint egy évvel az esemény előtt még nem jelentettek be jelentős szponzorokat. A FIFA korábban Mundial de Clubes FIFA-t javasolta a torna nevének, de a csapatoknak jelezték, hogy ezt még felülvizsgálhatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×