eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Morning light, Eiffel Tower and the buildings of Paris, high point of view. France, Europe
Nyitókép: Francesco Riccardo Iacomino

Ezeket a helyeket kerülje el, ha Párizsba utazik

Már zajlanak az építkezések az olimpia ideiglenes helyszínein, emiatt több nevezetesség körül is lezárásokra kell számítani.

Abban semmi meglepő nincs, hogy Párizsban az élet felbolydul majd a nyári olimpia idejére, és mivel a város központi helyei is részei a játékoknak, lezárásokra kell számítani. Az építkezések azonban már most elkezdődnek, ezért aki a következő hetekben a francia fővárosban jár – függetlenül az olimpiától –, ne lepődjön meg, ha bizonyos nevezetességekhez nem vagy csak nehezebb jut el.

Concorde tér

Itt rendezik a 3x3-as kosárlabdát, a bréktáncot, a BMX freestyle és a gördeszka versenyszámait.

Március 1-jétől zajlik az építkezés a tér keleti oldalán, majd ez folyamatosan bővül, és április 26-tól forgalomkorlátozás lesz a Cours de la Reine-on a Winston Churchill sugárút és a Franklin D. Roosevelt sugárút között. Május közepén újabb lezárási fázis lép életbe, és júniustól a teljes tér zárva lesz a gyalogosok, kerékpárosok és autósok előtt.

Július 1-től a Carrousel hídra, majd 15-től a Royal hídra sem hajthatnak fel a járművek.

A teret a játékok után több lépésben nyitják meg, először szeptemberben a nyugati oldalt, majd október 30-tól a keleti részt is, ahogy végeznek az ideiglenes létesítmények bontásával.

Mars-mező

A Jacques-Rueff téren és Joseph-Boulard sugárúton március eleje óta zajlanak a munkák, ez a gyalogosok és a járművek elől már le van zárva. A munkaterület fokozatosan éri el a kerteket, júniustól szinte egyiket sem lehet látogatni. Júliustól a d'Iéna hidat is lezárják az autók elől. A nyitás szeptember 19-től indul, teljesen november 4-től lesz látogatható a terület.

Trocadero

A turisták körében kedvelt helyszín, ahonnan kiváló a kilátás az Eiffel-toronyra, az olimpia idején a strandröplabda küzdelmeinek ad helyet, ezért ideiglenes pályát és lelátókat építenek. A Place de Varsovie északi részét már március 20-tól lezárták a forgalom elől. A szökőkút környékét a gyalogosok sem tudják megközelíteni. A Trocadéro-kerteket fokozatosan zárják le március 20-tól július 1-jéig. A környező utakon először csak egy sávot hagynak meg a forgalomnak, majd június 10-től lép életbe a szigorítás. A Trocadero térre július 16-tól nem lehet behajtani, és a gyalogosokat sem engednek be.

A nyitás több lépcsőben valósul meg: a Trocadero teret már július 27-től megnyitják, ezt követi a d'Iéna híd a játékok végével, majd szeptemberben a Place de Varsovie-n és a környező utakon is visszaáll a megszokott rend. A teljes nyitás október 8-tól várható.

Invalides

Az Invalidusok háza melletti impozáns parkban rendezik majd az íjászat versenyeit az olimpián és a paralimpián. Az építkezés április 12-én indul, először a délkeleti részt zárják le, majd fokozatosan újabb területek lesznek érintettek a park körül.

A nyitás szeptember 18-án kezdődik, teljesen október 30-án adják vissza a turistáknak és a forgalomnak a helyet.

Grand Palais

Az 1900-as világkiállításra épített üvegtetős kiállítóhely Párizs egyik ikonikus épülete. Az olimpián és a paralimpián a vívók és a taekwondósok veszik birtokba, nyolcezer néző drukkolhat a sportolóknak.

Az Invalidusok házától az Alexander III hídon át lehet eljutni a Grand Palais-hoz. A közeli Cours La-Reine-t április 26-tól kezdik lezárni, majd május 17-től kezdve a hídon sem hajthatnak át járművek, de a gyalogosok továbbra is közlekedhetnek rajta. A nyitás szeptember 12. és október 26. között valósul meg.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a párizsi rendőrkapitányság az olimpiai játékok idején biztonsági kordonokat állít fel a versenyhelyszínek körül, és lesznek olyan metróállomások (Tuileries, Concorde és Champs-Élysées - Clemenceau), amelyeket szintén lezárnak.

A gyűjtés a sortiraparis.com alapján készült.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×