eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA felvételén Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 25-én. Az angol együttes a spanyol Real Madrid csapata ellen lép pályára a labdarúgó Bajnokok Ligájának másnapi döntőjében az ukrán főváros Olimpiai Stadionjában.
Nyitókép: MTI/EPA/UEFA

A korábbi közönségkedvenc és Szoboszlai korábbi edzője is esélyes a Liverpool kispadjára

Jürgen Klopp múlt heti bejelentése – az idény végén távozik a Liverpool FC csapatának éléről – Angliában és Magyarországon is megindította a fantáziát. Sokan találgatják, ki lehet a legmegfelelőbb utód. Mi is megvizsgáltuk, kik a legesélyesebb jelöltek.

Az InfoRádió adásában már a múlt héten jeleztük, Xabi Alonso lenne a legkézenfekvőbb választás. Ezt azóta megerősítették az angol lapvélemények is, a baszk edzőt szinte minden forrás a legesélyesebbek közé sorolja.

Xabi Alonso 42 éves, kiválóan ismeri a klubot, hiszen 2004 és 2009 között ott játszott, egyebek mellett Bajnokok Ligáját is nyert a csapattal. Több mint kétszáz mérkőzésen futballozott a Vörösöknél. Edzői pályafutását a Real Madrid ifjúsági csapatánál kezdte, majd a Real Sociedad B csapatát vezette, nyilvánvaló, hogy az első képességeihez és hírnevéhez méltó munkája a mostani.

2022 ősze óta a Bayer Leverkusen mestere, a 2023–2024-es idényben még egyetlen tétmérkőzést sem veszített a csapatával, vezeti a Bundesligát. Óriási teljesítmény! A német klubnál nyilván ragaszkodnának hozzá, de itt még a szokásos „van az a pénz, amennyiért elengedik” fordulattal sem kell élni. Amint azt a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild közzétette, a szerződésében ugyanis szerepel egy klauzula, amely szerint hiába kötelezte el magát 2026-ig, abban az esetben, ha játékos-pályafutásának három legfontosabb klubjának egyike – a Liverpool FC, a Real Madrid vagy a Real Madrid – hívja, szabadon távozhat.

A Liverpoolnál korábban szokás volt a „berkeken belülről” menedzsert kinevezni, vagy korábban a klubot szolgáló egykori játékost szerződtetni a posztra. Bill Shankly dirigálta a csapatot 1959 és 1974 között, utána hosszú időn keresztül az egykori stábjából (másképpen: a szertárból, a boot roomból) került ki a menedzser, Bob Paisley, Joe Fagan, Ronnie Moran (ő játékosa is volt a klubnak) és Roy Evans. Vezette a csapatot két korábbi játékosként a legendák közé emelkedett sztár, „King” Kenny Dalglish és Graeme Souness is.

Nagyjából az ezredforduló hozta meg a változást, Gérard Houllier először Evansszel együtt, majd önállóan vezette a Poolt. Őt követte Rafa Benítez, Roy Hodgson, a visszatérő Kenny Dalglish, majd Brendan Rodgers és végül Jürgen Klopp. Azaz: az utóbbi negyedszázadban, Dalglish rövid második korszakától eltekintve, nem akadt liverpooli kötődésű menedzser. (Ha csak azt nem veszük annak, hogy Gérard Houllier egy évet Liverpoolban járt egyetemre…) Xabi Alonso kinevezése visszatérést jelentene a hagyományokhoz.

Julian Nagelsmann egyelőre a német válogatott szövetségi kapitánya. Az, hogy szabaddá válik-e a nyáron, vélhetően függ a hazai rendezésű Európa-bajnokságon való szerepléstől is. A szerződése egyelőre a nyárig szól, de egy kiemelkedő szereplés talán mindkét felet a maradás felé lökné.

Szoboszlai Dominik szempontjából talán ő lenne a legjobb választás, hiszen jól ismerik egymást, éppen Nagelsmann volt az RB Leipzig edzője, amikor Dominik Salzburgból a német Bundesliga 1-be igazolt. (Más kérdés, hogy nem sokat dolgoztak együtt, 2021 tavaszán a magyar válogatott csapatkapitánya sérült volt, utána pedig Nagelsmann a Bayernhez szerződött.)

Nagelsmann esetében érdekes, hogy a DFB akár „cserét” is forszírozhat: elképzelhető változat, hogy ő megy Liverpoolba, Jürgen Klopp pedig átveszi a Nationalelfet. Financiálisan jobban járna Nagelsmann a váltással, a mostani fizetése (sajtóhírek szerint) évi 4,8 millió euró, ennél vélhetően többet kapna az Anfield Roadon.

A harmadik jelölt az olasz Roberto de Zerbi, aki kiváló edző, mégis vélhetően csak a harmadik a három közül a Liverpool-szurkolók kívánságlistáján. Az olasz Mister sikerrel dolgozott Ukrajnában a Sahtarnál, 2022 nyara óta a Brightont dirigálja. Majdnem eljutott csapatával az FA-kupa döntőjébe, s elvitte a gárdát az Európa-ligába. Utóbbiról azt mondta: „Nagyobb dicsőség ez, mint címet nyerni a Nagy Hatos valamelyik tagjával.” De Zerbiről nagyon jó véleménye van Kloppnak is, a német edzőnek tetszett az a futballfilozófia, amellyel kiállította a Brightont a Liverpool ellen.

Természetesen felvetődtek más nevek is, így Steven Gerrardé, a Liverpool történetének egyik legjobb játékosáé, aki ellenben januárban hosszabbított szerződést Szaúd-Arábiában. Vagy Ange Postecogloué, aki most a Spursöt dirigálja, s gyerekkorában Liverpool-rajongó volt. Nem igazán esélyes jelöl Pep Lijnders, Klopp mostani másodedzője, bár Mikel Arteta esetében láttunk már példát arra, hogy number 2-ból menedzser lett. (Igaz, Arteta egy másik klubhoz ment.)

A BBC, például, hírbe hozott Postecogloun és Gerrardon kívül más, szerződésben lévő edzőt, mint Luis Enrique és Diego Simeone, s előkerült, mint minden sztárklubnál, Zinédine Zidane neve is. Az angol közszolgálati média honlapján a voksolók 65 százalékban Xabi Alonso mellett voksoltak. Igaz, nem ők döntenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×