eur:
389.32
usd:
362.03
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 28: Guenther Steiner of Italy and MoneyGram Haas F1 Team arrives at the track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Song Haiyuan/MB Media/Getty Images)
Nyitókép: Song Haiyuan/MB Media/Getty Images

Kisöpörték a Haas istállóját

Menesztették Günther Steinert, a Forma 1-es Haas-Ferrari csapatfőnökét. Az istálló 12 ponttal az utolsó helyen zárt a 2023-as évadban a konstruktőrök rangsorában.

A Haas hivatalos közleményben erősítette meg, hogy Steiner, aki a Haas 2016-os F1-es beszállása óta vezette az istállót, távozik. Helyét Komacu Ajao veszi át, aki tavaly még mérnökigazgatóként dolgozott a csapatnál - írja a racingline.hu

A 47 éves Komacu japán mérnök, aki 2003-ban a BAR-Hondával került az F1-be, de neve a 2010-es évek első felében válhatott ismertté a szélesebb nyilvánosság számára, amikor Romain Grosjean versenymérnökeként ténykedett a Lotusnál. Grosjeant a Haashoz is követte, ahol viszont már átfogóbb mérnöki feladatokat látott el, az utóbbi években pedig mérnökigazgatóként már ő koordinálta a versenyhétvégéken dolgozó technikai személyzetet.

„Szeretném azzal kezdeni, hogy kifejezem köszönetemet Günther Steiner felé az elmúlt évtizedben végzett kemény munkájáért, és minden jót kívánok neki a továbbiakra – kezdte a közleményben Gene Haas, a csapat tulajdonosa. – A szervezetünk számára világossá vált, hogy javítanunk kell a pályán mutatott teljesítményünkön. Komacu Ajao csapatfőnökké való kinevezése által pedig mérnöki szemlélet került a vezetőség szívébe.”

Nem sok japán csapatfőnök ténykedett eddig a Forma-1-ben a sport történelme során, a legutóbbi Tadasi Jamasina volt a Toyotánál 2007-től a márka 2009-es kiszállásáig.

„Azáltal, hogy a 2016-os debütálása óta a Haasszal vagyok, szenvedélyem által sokat belefektettem a csapat Forma-1-es sikereibe – kezdte első csapatfőnöki nyilatkozatát Komacu. – Az utóbbi időben nyilvánvalóan nem voltunk eléggé versenyképesek, ami mindannyiunk számára frusztrációt okozott. Gene és a többi partnerünk által elképesztő támogatásban részesülünk, és szeretnénk, ha ez a lelkesedés a pályán mutatott teljesítményünkben is tükröződne.”

Amellett, hogy a futamokra is elutazik, csapatfőnökként Komacu több időt fog tölteni az istálló amerikai főhadiszállásán, az észak-karolinai Kannapolisban, de

a csapat azt ígéri, hogy egy segédet, műveleti igazgatót is kinevez majd a japán mellé, aki a csapat angliai részlegét igyekszik majd összefogni Banburyben.

Steiner menesztésének hírét követően a versenyzők is reagáltak — Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg is köszönetet mondott az 57 esztendős szakembernek.

„Köszönöm, hogy a fedélzetre vettél 2017-ben, és köszönöm, hogy visszahoztál újra 2022-ben. Szórakoztató, egyúttal rendkívül nagy kihívást jelentő időszak volt — de soha nem unalmas. Minden jót!” — írta közösségi oldalán Magnussen.

Csapattársa, Nico Hülkenberg így fogalmazott: „Köszönöm, Günther. A bizalmadat, a barátságodat, és a lehetőséget, hogy újra versenyezhetek az F1-ben. Kétségkívül karakter vagy. Minden jót!”

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×