eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szoboszlai Dominik, a Liverpool (b) és Son Heung-min, a Tottenham Hotspur játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. szeptember 30-i játéknapján Londonban.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Ódákat zeng Szoboszlai Dominikról egy tekintélyes brit szaklap

Hónapok, sőt hetek alatt meghatározó játékos lett a világ legerősebb bajnokságában. Tévedtek, akik azt gondolták, nem tudja megugrani a Bundesliga és a Premier League közötti különbséget - olvasható az elemzésben.

A dicséretek folyamatosak, akár a Liverpool stábja - beleértve Jürgen Klopp edzőt... - részéről vagy éppen a játékostársaktól. Elismerők a sajtóvélemények, lelkendezők a szurkolói megnyilvánulások. A magyar válogatott csapatkapitánya „szemre” is jól játszik, könnyű észrevenni látványos góljait vagy éppen gólpasszait, de a whoscored.com elemzője, Sam Tighe most a számokat is segítségül hívta Szoboszlai Dominik az Anfield Roadon töltött első két és fél hónapjának értékelésére.

Mint írja, „Szoboszlai Dominik neve egyet jelent a komplett labdarúgó meghatározásával. Igazolta, hogy

jogos volt a 60 millió fontos átigazolása keltette hírverés,

noha voltak, akik óvatosak voltak. Rossz tapasztalataik voltak a Bundesligából a Premier League-be igazoló fiatal játékosok gyors beilleszkedésével kapcsolatban. Elég csak Kai Havertz, Timo Werner, Leon Bailey, Naby Keita nevét említeni.” (A szerző nem tette hozzá, mi tegyük meg: nyilvánvalóan akad azért ellenpélda is, vagyis olyan játékos, aki mérkőzések alatt beilleszkedett a Premier League-be: Erling Haaland.) Ugyanakkor egyet kell érteni azon megállapításával, hogy „talán az a leglenyűgözőbb az egészben, hogy ezt egy olyan csapatban tette, amely teljesen átalakította a középpályássorát.”

Sam Tighe idézte Jürgen Kloppot: „[Szeretem], amit mindenki látott: az energiáját kombinálva a technikával [és] az eltökéltséggel. Nagyjából minden tulajdonsága megvan, amit látni szeretnék, és az utolsó, amire gondolna az ember, amikor játszani látja, hogy még csak 22 éves, szóval még sok minden vár ránk, ha még jobban beilleszkedik.”

A szerző ezek után fontos számokkal láttatta, milyen fontos szereplője Szoboszlai Dominik a Liverpool játékának.

  • Ő az egyetlen a Vörösök mezőnyjátékosai közül, aki mind a 900 percet végigjátszotta a Premier League első 10 meccsén.
  • Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Liverpool hármat tíz emberrel (vagy kilenccel!) fejezett be, mutatói még lenyűgözőbbé válnak.

„Élmény a meccsek alatt nézni őt; egyszerűen nem áll meg, két ember munkáját végzi a középpályán. Hatásának mértéke azonban messze túlmutat futóteljesítményén. Szinte bármilyen statisztikát választhat az ember, Szoboszlai minden bizonnyal benne van a Liverpool legjobb három játékosa között."

  • Harmadik a lövések számát tekintve (21),
  • második a cselezéseknél (28),
  • első a passzoknál (632),
  • első a kulcspasszoknál (25) és
  • harmadik a szereléseknél (14).
  • A liga egészét tekintve a harmadik a lövésekkel (51),
  • negyedik pedig a középső harmadban szerzett labdaszerzésekben (37).

Ki más ilyen sokoldalú? Azon a szinten, amin ő játszik, nagyon kevesen" - olvasható a cikkben.

Még korai jóslatokba bocsátkozni az elemző szerint, de úgy tűnik, hogy az Arsenallal és a Manchester Cityvel szembeni, előző idénybeli 15-20 pontos különbséget jóval csökkenteni fogja a mostani szezonban. "Hiszen, ahogy Klopp is utalt rá, Szoboszlai és a Liverpool is valószínűleg még tovább javul majd.”

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×