eur:
390.87
usd:
364.59
bux:
68302.43
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíján a spielbergi pályán 2023. július 2-án..
Nyitókép: MTI/AP pool/Darko Vojinovic

Változott az Osztrák Nagydíj végeredménye az Aston Martin óvása után

Az Aston Martin istálló óvást nyújtott be a vasárnapi Forma–1-es Osztrák Nagydíj leintése után, a versenybírók pedig befogadták a kérvényt, ami elsősorban arról szólt, hogy néhány versenyzőt nem büntettek meg azért, mert nem tartotta be a pályahatárokat.

Az FIA az utólagos vizsgálata során végül 83 köridőt törölt ki és kiosztott 12 büntetést, ezt pedig rendesen megváltoztatta a futam végeredményét.

Előzetesen azt közölték,hogy „az ellenőrök a versenybíróság rendelkezésére bocsátották a törölt köridők listáját, melynek vizsgálata során kiderült, hogy a pályahatárok be nem tartását számos esetben nem mutatták be a versenybíróknak, akiknek dönteniük kellett volna a büntetések esetleges kiszabásáról. Ezeknek a szabálytalanságoknak egy részét szankcionálni kellett volna.”

Az óvás lényege az, hogy az Aston Martin szerint néhány pilóta nem kapott megfelelő büntetést a pálya határok be nem tartása miatt, azaz rendszeresen letértek a pályáról. Ezért amúgy szinte mindenkit megbüntettek, 100-nál is több kört töröltek a vétségek miatt. Többek között Lewis Hamilton és Carlos Sainz is kapott öt másodperces büntetést.

A versenyirányításnak több mint 100 törölt körrel kellett foglalkoznia a futam alatt, így a futam végeztével az volt a feladata, hogy ezeket egyesével egyeztesse a kiszabható büntetéssel, valamint annak alkalmazásával – írja az Origo.

Az FIA végül felülvizsgálta a kimaradt eseteket, és két dokumentumot is kiadott az eredményről. Elsőként listázták azt a 83 időeredményt, amit pályaelhagyás miatt töröltek, ez után pedig 12 időbüntetést osztottak még ki a futam után, ami nyolc versenyzőt érint.

A büntetések listája:

  • Carlos Sainz – 10 másodperc
  • Lewis Hamilton – 10 másodperc
  • Pierre Gasly – 10 másodperc
  • Alexander Albon –10 másodperc
  • Esteban Ocon – 5 másodperc
  • Esteban Ocon – 10 másodperc
  • Esteban Ocon – 5 másodperc
  • Esteban Ocon – 10 másodperc
  • Logan Sargeant – 10 másodperc
  • Nyck de Vries – 10 másodperc
  • Nyck de Vries – 10 másodperc
  • Cunoda Juki – 5 másodperc

A büntetések eredményeképpen az Osztrák Nagydíj végeredménye alaposan megváltozott. A dobogón nem történt változás, azonban Lewis Hamilton a hetedik helyről visszacsúszott a nyolcadikra, míg csapattársa, George Russel végzett a hetedik helyen. A pontszerzők között Pierre Gasly és Lance Stroll is helyet cserélt, a kanadai előrelépett a helyre, a francia pedig a 10. helyen végzett.

A pontszerző top 10 hivatalos sorrendje:

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Sergio Pérez
  4. Lando Norris
  5. Fernando Alonso
  6. Carlos Sainz
  7. George Russell
  8. Lewis Hamilton
  9. Lance Stroll
  10. Pierre Gasly
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×