eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a sajtó képviselőinek nyilatkozik az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában játszott Manchester City-Liverpool mérkőzés kezdete előtt a manchesteri Etihad Stadion 2023. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Tényleg Pep Guardiola minden idők legjobbja?

A futballedzők legszűkebb elitjébe került Pep Guardiola – ezúttal a bajnokok tornájának történetét tekintve – miután szombat este, az Egyesült Arab Emírségek által biztosított, szinte korlátlan anyagi forrásokat felhasználó, Manchester City néven játszó világválogatott élén tizedik nekifutásra, de edzőként harmadszor is megnyerte a serleget. Sőt, olyat tett, mint amire korábban senki sem volt képes.

Az örökranglistán már csupán Carlo Ancelotti áll előtte, aki az AC Milannal és a Real Madriddal is kétszer, összesen négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Háromszor hárman diadalmaskodtak, Bob Paisley (csak a Liverpoollal), Zinédine Zidane (csak a Real Madriddal), valamint Pep Guardiola (kétszer Barcelona, egyszer Manchester City).

Nem gyakori, hogy egy edző két különböző klubbal is megnyerje a legtekintélyesebb európai klubserleget. Ebbe a körbe tartozik Ernst Happel (Feyenoord, HSV), Ottmar Hitzfeld (Dortmund, Bayern), José Mourinho (Porto, Inter), Jupp Heynckes (Real Madrid, Bayern), valamint ANcelotti és immár Guardiola.

Egy valamiben Guardiola szombat este „világrekorder” lett: ő az első edző, aki két különböző, ráadásul két különböző országbeli klubbal is véghez vitte a triplázást, azaz megnyerte a Bajnokok ligáját, valamint az országos bajnokságot és kupát is. A Barcelonával 2009–2010-ben elért hármas diadala után idén tavasszal megcsinálta a Manchester Cityvel is.

Eddigi tizenöt éves menedzseri pályafutása során 35 trófeát nyert. A Barcelonával (2008–2012) tizennégyet, a Bayern Münchennel (2013–2016) hetet, a Manchester Cityvel 2016 óta tizennégyet. Azaz: immár ugyanannyi trófeát nyert a Cityvel, mint a Barcelonával.

Az állandóságot jelző országos bajnoki címeket tekintve 2008 óta (nem számolva a 2012–2013-as idényt, amelyben pihent), csupán 2012-ben és 2017-ben és 2020-ben nem végzett csapatával az élen. Eddig összesen tizenegy bajnoki címet nyert a XXI. század eredményei alapján legerősebbnek tartott három európai élbajnokságban.

A Manchester City az elmúlt öt szezonból háromban (2018–2019, 2021–2022, 2022–2023) több mint százzal több gólt szerzett (minden sorozatot figyelembe véve), mint amennyit kapott.

PepGuardiola érkezése előtt még egyetlen angol élvonalbeli csapat sem zárt ilyen mutatóval szezont.

Sokak szerint ő minden idők legjobb edzője, ugyancsak felbukkanó motívum szombat este óta, hogy ez Pep első BL-sikere Lionel Messi nélkül, megmutatta, hogy nem csak vele tud nyerni. Akad olyan párhuzam is kettejük kapcsán, hogy 2022–2023-ban hat hónap alatt eldőlt, hogy Lionel Messi minden idők legjobb futballistája, Pep Guardiola pedig a legjobb menedzser. Ezek nyilván szubjektív vélemények, nehéz, sőt lehetetlen az összehasonlítás.

Ugyanakkor az éjszaka kiderült, hogy kit tart a katalán edző a legnagyobbnak. Azt mondta: „Tizennégy idényt fog át a Barcelonával és a Manchester Cityvel elért kétszeri triplázás. A tizennégyes pedig Johan Cruyff száma volt.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×