eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 08: FIA Race Director Michael Masi is interviewed by media during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 08, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Nyitókép: Bryn Lennon/Getty Images

Forma–1: döntöttek a versenyigazgató, Michael Masi sorsáról

A 2021-es szezonzáró futam botránya elsöpörte a sokat kritizált szakembert, de marad a Nemzetközi Automobil-szövetségben.

A Nemzetközi Automobil-szövetség tavaly decemberben megválasztott elnöke, Muhammed ben Szulajem az FIA hivatalos honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a 2022-es idényben már nem Michael Masi lesz a Forma–1-es nagydíjak versenyigazgatója. Az ausztrál szakember távozásával az F1-es futamok eddig megszokott versenyirányítási rendszerét teljes átdolgozzák – írja az nso.hu.

Az FIA szakbizottsága a héten Londonban tartott ülésén szóba került az előző idényben rendszerint kritikák kereszttüzébe kerülő Michael Masi sportigazgató teljesítményének értékelése, és végül úgy határoztak, leváltják az ausztrál szakembert, sőt, eltávolításával a klasszikus, egyszemélyi versenyigazgatói poszt is megszűnik.

A 2022-es szezontól két állandó versenyigazgatója lesz a Forma–1-nek Niels Wittich a német túraautóbajnokság (DTM) és Eduardo Freitas a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) jelenlegi versenyigazgatója személyében, míg mellettük tanácsadóként Herbie Blash kap majd szerepet. Blash 2016-os visszavonulásáig Charlie Whiting mellett már dolgozott hasonló szerepkörben. Az elképzelések szerint Wittich és Freitas egymást váltva látják majd el a feladatukat.

Az FIA elnöke további változtatásokat is bejelentett: a labdarúgásban működő VAR mintájára létrehoznak egy virtuális versenyigazgatóságot, amely az FIA irodáinak egyikében, a pályától távol kap helyet, s valós idejű kapcsolatban lesz majd az éppen szolgálatban lévő versenyigazgatóval, akinek döntéshozatalát a legmodernebb technika használatával igyekeznek majd segíteni.

Fontos változás az is, hogy a következő idénytől a versenyigazgatókkal folytatott közvetlen rádióbeszélgetéseket nem teszik ki élő adásba, hogy ezzel is védjék a versenyigazgatót a nyomástól ,és elősegítsék a megfontolt és higgadt döntéshozatalt – ettől függetlenül kérdezni még mindig lehet majd tőle, de csak meghatározott keretek között.

Az új idény rajtjára a lekörözöttek biztonsági autós fázis alatti elengedésére vonatkozó szabályokat is átdolgozzák – ám ennek részletei egyelőre nem derültek ki.

A leváltott Masi a nemzetközi szövetségen belül kap majd új pozíciót.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×