eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 10: A girl looks at her phone as she and others wait in line overnight outside the official Beijing 2022 Winter Olympics flagship souvenir store early on February 10, 2022 in Beijing, China. Crowds of people have been lining up at authorized Beijing 2022 Winter Olympic stores trying to purchase Bing Dwen Dwen paraphernalia, the panda mascot of the Games. Items featuring the character have become a hot seller that Beijing 2022 merchandise stores cannot keep them in stock. Officials say the factories authorized to produce the souvenirs have been urged to increase production to help boost supplies. The sudden popularity of Bing Dwen Dwen, along with the Paralympic Games mascot Shuey Rhon Rhon, comes as most Chinese fans are unable to attend Olympics events in the host city because of Chinas zero-COVID protocols. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Nyitókép: Kevin Frayer/Getty Images

Aggodalmak az olimpikonok telefonjára telepített alkalmazás miatt

A japán olimpiai csapat tagjainak készülékeit biztonsági szakemberek nézik majd át hazatérésüket követően.

Mindenkinek telepíteni kellett az olimpián versenyzők közül telefonjára a My2022 applikációt: ennek célja a beutazók egészségügyi állapotának monitorozása. Az alkalmazással kapcsolatban azonban komoly kiberbiztonsági aggályok merültek fel, miután egy kanadai jelentés szerint egyszerű, de pusztító hiba van benne – írja az Inside the Games portál.

Több nemzeti olimpiai bizottság, köztük az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia is azt tanácsolta a sportolóknak és a kísérő személyzetnek, hogy ne vigyék magukkal a személyes használatú mobiltelefonjaikat és laptopjaikat, és a jelentések szerint mintegy ezer résztvevő fogja eldobni a készülékét a játékok után.

Eldobható telefont javasolnak

A japán kormány elsőként javasolta sportolóinak, hogy még a Kínába való utazás előtt szerezzenek be egy olyan készüléket, amelyen csak a My2022-t telepítik. A Kyodo News beszámolója szerint a szakértők törlik majd az ellenőrzés során gyanúsnak bizonyuló alkalmazásokat. A hírek szerint a március 4-én kezdődő téli paralimpián részt vevő japán sportolók is kapnak majd olyan mobiltelefont, amelyet a sajátjuk helyett használhatnak.

A múlt hónapban a Citizen Lab, a kanadai Torontói Egyetem Munk School of Global Affairs intézményében működő interdiszciplináris laboratórium kutatást végzett, amely szerint

a My2022 alkalmazás hibája miatt a felhasználók érzékeny adatai veszélyeztetetté válhatnak.

A jelentés szerint az app használata lehetővé teszi, hogy az adatokat egy passzív lehallgató fél leolvassa, illetve meghamisíthatók a szerver válaszai is, így a hacker utasításokat adhat a felhasználónak.

Videóhívást is kínál az alkalmazás

A játékok résztvevőit arra kérték, hogy az olimpián bevezetett, a koronavírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedések részeként 14 nappal a kínai fővárosba repülés előtt kezdjék el használni az alkalmazást. Miután letöltötték azt, a felhasználóknak egészségügyi és utazási információkat kell megadniuk,

beleértve teszteredményeket és oltási igazolást.

A résztvevők fájlokat is továbbíthatnak, tájékozódhatnak a legfrissebb pekingi hírekről és időjárásról, valamint video- és audiochat-eszközöket is igénybe vehetnek a My2022 segítségével.

A NOB védi az appot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban hangsúlyozta, hogy az alkalmazásban nincsenek kritikus sebezhetőségek, és azt állította, hogy független, harmadik fél által végzett értékelések bizonyítják ezt.

Az Athleten Deutschland, a német sportolók érdekeit képviselő szervezet azonban felelőtlennek minősítette a szervezetet, amiért a résztvevőknek egy olyan alkalmazást kell használniuk, amely sebezhetőségekkel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×