eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Diego Maradona ravatalához sorban álló szurkolók gyászolnak a Buenos Aires-i elnöki palota előtt 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Argentína sír: így búcsúznak Diego Maradonától az elnöki palotában – fotók

Szurkolók, rajongók tízezrei tisztelegnek és vesznek végső búcsút a szerdán elhunyt Diego Maradonától Buenos Airesben a legenda esti temetése előtt.

A néhai világklasszis labdarúgót az elnöki palotában, a híres Casa Rosadában ravatalozták fel, fából készült koporsóját pedig argentin zászlóval és egy 10-es válogatott mezzel takarták le.

A búcsúztatás már kora reggel, helyi idő szerint 6.15 órától kezdetét vette, és az első néhány órában a családtagok, valamint a közeli hozzátartozók és barátok kaptak erre lehetőséget. Az elsők között vett búcsút Maradona volt felesége, Claudia Villafane, valamint lányaik, Dalma és Gianinna. Őket egy másik egykori feleség, Veronica Ojeda követte fiukkal, Dieguito Fernandóval. Megjelent a búcsúztatáson Jana is, akit Maradona néhány évvel ezelőtt ismert el hivatalosan a lányának. Később érkeztek az 1986-os világbajnokságon aranyérmes csapattársak, köztük Oscar Ruggeri, illetve más ismert argentin futballisták, például Carlos Tévez.

Buenos Aires, 2020. november 26.
Az argentin elnöki hivatal által közreadott képen Diego Maradona ravatala a Buenos Aires-i elnöki palotában 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó.
MTI/AP/Argentin elnöki hivatal
Buenos Aires, 2020. november 26. Az argentin elnöki hivatal által közreadott képen Diego Maradona ravatala a Buenos Aires-i elnöki palotában 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó. MTI/AP/Argentin elnöki hivatal

Az elnöki palota előtt közben folyamatosan nőtt a tömeg, idővel a rendőröknek is közbe kellett avatkozniuk, hogy a közrendet biztosítsák. Ebből aztán konfliktus is adódott, néhányan palackokkal és a fémkordon darabjaival dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek a rendbontók megfékezésére. A többség azonban kellő tisztelettel rótta le kegyeletét. Sokan csókokat dobtak vagy fújtak Maradona koporsója felé, a harsányabbak viszont ököllel verték a mellüket, illetve azt kiabálták, hogy "Vamos, Diego!". Sokan különböző focicsapatok mezét dobták a koporsó felé, ezekből már több tucat gyűlt össze.

Buenos Aires, 2020. november 26.
A Diego Maradona ravatalához sorban álló szurkolók rendőrökkel dulakodnak a Buenos Aires-i elnöki palota előtt 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó.
MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni
Buenos Aires, 2020. november 26. A Diego Maradona ravatalához sorban álló szurkolók rendőrökkel dulakodnak a Buenos Aires-i elnöki palota előtt 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó. MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Maradonát Buenos Aires északnyugati külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőben helyezik örök nyugalomra, ahova a szüleit is temették.

Minden idők egyik legjobb futballistája 60 éves korában távozott az élők sorából, a halálát – és ezt a boncolás is megerősítette – szívroham okozta.

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a ravatalozás viszont az elhunyt családja kérésére nem tart ilyen hosszú ideig.

Buenos Aires, 2020. november 26.
Diego Maradona ravatalához állnak sorban gyászolók a Buenos Aires-i elnöki palota előtt 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó.
MTI/AP/Natacha Pisarenko
Buenos Aires, 2020. november 26. Diego Maradona ravatalához állnak sorban gyászolók a Buenos Aires-i elnöki palota előtt 2020. november 26-án, miután az előző nap, 60 éves korában elhunyt a legendás argentin labdarúgó. MTI/AP/Natacha Pisarenko

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×