eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nemzeti színű szalag a Hungaroring újraaszfaltozott pályájának avatásán 2016. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Épp 35 éve dőlt el, hogy lesz magyar Forma–1-es futam

1985. szeptember 10-én írták alá a Forma–1-ről szóló szerződést, és rá egy évre, 1986-ban rendezték meg az első Magyar Nagydíjat mintegy kétszázezer nézővel.

Bernie Ecclestone, a Forma–1 akkori irányítója az 1980-as évek közepén döntötte el, hogy a versenysorozatnak terjeszkednie kell a „vasfüggöny” mögött. Az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOA) elnökének terveiben akkor még a Szovjetunió (főképp Moszkva), Kína, majd Jugoszlávia szerepelt, de végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult a figyelme – írja a hirado.hu.

Harmincnégy éve, 1986 márciusában készült el a Hungaroring, amelyen öt hónappal később, augusztus 10-én megrendezték az első Forma–1-es Magyar Nagydíjat – elsőként a keleti blokkban. Az első futam győztese a brazil Nelson Piquet lett honfitársa, Ayrton Senna és brit Nigel Mansell előtt.

Azóta legtöbbször Lewis Hamilton nyerte a Magyar Nagydíjat, összesen hat alkalommal, második helyen áll Michael Schumacher négyszeres győzelmével.

A 2003-as Magyar Nagydíjon szerepelt először a világverseny történetében magyar pilóta, Baumgartner Zsolt, a Jordan csapatával, ám műszaki hiba miatt végül nem ért célba ezen a futamon.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×