eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyon, 2015. október 18.Magyarországnak és ellenfelének, Norvégiának az angol neve olvasható egy kivetítőn, jobbról az Eb trófeája áll a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek sorsolásán az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA nyoni székházában 2015. október 18-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

A vasárnap dél döntő lehet a magyar futballválogatott sorsát illetően

Dublin a remények városa. A legtöbb európai országban játszanak ugyan bajnoki labdarúgó-mérkőzéseket a hétvégén, a fókusz az ír fővároson van, ahol vasárnap rendezik a 2020-as Európa-bajnokság sorsolását.

A városba repülővel érkezőket (elég sokan vannak…) már a kilépéskor az UEFA pultja fogadja, még a turisták is vetnek rá egy pillantást, akad, aki rövid esélylatolgatásba kezd, igaz, a Bajnokok Ligáját illetően. Az nem a mi terepünk, az Európa-bajnokság igen. A labdarúgó kontinensbajnokságok végjátékainak történetében először várunk úgy egy sorsolást, hogy Budapest is a rendezők között van, de csak egyik helyszínként. Az első Eb-döntő hatvanadik évfordulójának tiszteletére az UEFA az összeurópai rendezés mellett döntött, ennek vagyunk mi a kedvezményezettjei.

Ez ellenben nem jelent automatikus részvételt is, azt ki kell harcolni a selejtezőkön. A huszonnégy csapatos mezőnyből húsz az Eb-selejtezőkön jut ki, nincs garantált helye még a címvédő portugáloknak sem. Immár nincs pótselejtező, a csoportharmadikoknak más esély kínálkozik, de nem az Eb-selejtezős helyük, hanem az idei őszi NL-szereplés alapján kerülhetnek oda. További négy hely a Nemzetek Ligája 2020-as osztálydöntőjében kel el.

A Nemzetek Ligája A osztályában csoportgyőztes négy válogatott, az angol, a holland, a portugál és a svájci jövő júniusban vív majd négyesdöntőt az új sorozat serlegéért, ez annyiban érinti most az Eb-sorsolást, hogy e négy gárda biztosan ötös csoportba kerül majd.

Az UEFA a húsz továbbjutó helyért tíz csoportot alakít ki, ezekből kettő-kettő jut ki a páneurópai tornára.

A mi válogatottunk a sorsolás előtt a negyedik kalapba került, azaz az első, a második, a harmadik és az ötödik kalapból biztosan, a hatodikból elképzelhetően kap egy ellenfelet. Ilyenkor szokás álomcsoportot és halálcsoportot kalkulálni, nekünk például tetszene ellenfélnek a lengyel, a walesi, a finn vagy a szlovák, s a gibraltári válogatott, s jelentsük ki magabiztosan, a hatodik kalap csapatai nem jelentenének gondot. (Még ha ott is van köztük Andorra.)

Minden válogatott, amelyik a továbbjutást célozza meg, s nem a második kalapba került, a németeket akarja elkerülni, ha a lengyeleken kívül bárki összekerül velük az első kalap csapatai közül, szinte lehetetlenné teszi a továbbjutást a középmezőny csapatainak. Egy portugál, német, török, macedón ellenfélsor szörnyű lenne…

Persze, mindez, egyelőre csak játék. Minden kiderül vasárnap egy óráig. S aztán lehet várni a márciusban kezdődő selejtezőket.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×