eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Világrekord és embertelen teljesítmény: 120 nap után partot ért a Fenegyerek - videóval

Világrekord és embertelen teljesítmény: 120 nap után partot ért a Fenegyerek - videóval

Egyedül átszelte az Atlanti-óceánt, állva evezve egy speciális stand up paddle (SUP) deszkán Chris Bertish.

A Fenegyerek számára semmi sem lehetetlen, úgy tűnik: elnyúzottan és megszakállasodva, de boldogan, fáklyát lobogtatva érkezett meg a marokkói Agadirból indulva, 4050 mérföldet (6500 kilométert) megtéve a Karib-tengeri Antigua kikötőjébe. Ezzel megdöntötte a leghosszabb nyílt vízi SUP-evezés rekordját, amelyet eddig Bart de Zwart tartott, öt nap alatt nagyjából 400 kilométert megtéve.

Az út megtétele hatalmas bravúr, és sokak számára egyenesen lehetetlennek tűnt. Chris Bertish ráadásul nem csak magára gondolt: a támogatói pénzekből iskolákat szeretnének építeni, valamint gyerekeknek orvosi ellátást és étkezést biztosítani Dél-Afrika szegényebb régióiban.

Állt, evezett, uralta az óceánt és a speciális stand up paddle-t, és naponta 43 mérföldet (69 kilométer) tett meg, sőt, az utolsó napok egyikén hihetetlen 60 mérföldet (96 kilométert) húzott.

#thesupcrossing #carrickwealth @chrisbertish arrives in English Harbour to a heroes welcome. #passionwithapurpose

Kieron McRae (@kieronmcrae) által megosztott bejegyzés,

Természetesen a Föld második legnagyobb óceánjának átszelése nem volt kihívások nélküli, nyugodt sétagalopp. Ahogy célba érkezése után elmondta, utolsó nap már azon is csodálkozott, hogy egyáltalán még életben van.

Világrekord és embertelen teljesítmény: 120 nap után partot ért a Fenegyerek - videóval

Elképesztő sztorikat mesélt, például azt, amikor a Kanári-szigeteknél egy vihar alkalmával óriáskalmárokkal és bálnákkal találkozott. A 20 méteres hullámok tomboltak körülötte, és attól félt, hogy összeütközik a hatalmas állatokkal vagy azok szimplán átesnek a járművén. Végül azonban úgy érezte, az állatok segítenek neki.

Chris Bertish már többször bizonyságot tett tehetségéről és kitartásáról: 2010-ben például megnyerte a híres Maverick hullámszörf-versenyt, és mint SUP-os most újabb világrekordra készül, hogy megdöntse a 12 órás evezés időrekordját, majd pedig megkísérelje a 24 órás nyílt óceáni világrekord megdöntését is.

Mostani útjára egy egyedi, speciális kabinnal, napelemekkel és persze pótevezőkkel felszerelt különleges járművel indult. A hajószerű SUP számtalan elektronikája biztosította a kapcsolatot a külvilággal, illetve hogy tartani tudja az útvonalat. A jármű tervezésekor a biztonság volt a legelső: ha felborult vagy víz alá merül, magától a felszínre jut és az alapállapotába fordul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×