INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az ausztrálok nem kérnek az orosz atlétákból

InfoRádió / MTI
Az ausztrál sportvezetés azt szeretné, ha az oroszországi doppingbotrány miatt orosz atléták nem indulhatnának a jövő évi olimpián.

"Ha Oroszország nem lehet ott Rióban, az javítana az atlétika megítélésén, mert a közönség tudná, hogy minden versenyző tiszta, és az olimpiai játékok eszmeiségét szem előtt tartva küzd" - nyilatkozta Kitty Chiller, az ausztrál olimpiai küldöttség csapatvezetője.

 "Határozottan támogatjuk az orosz atléták riói részvételének tiltását, amennyiben szövetségük nem tarja magát a WADA doppingkódexéhez" - utalt arra, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vizsgálóbizottsága hétfőn az Orosz Atlétikai Szövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt.

Phil Jones, az Ausztrál Atlétikai Szövetség vezetője szerint nem szabad hagyni, hogy folytatódjanak a WADA-jelentésben megfogalmazott üzelmek. Egyúttal arra kérte a nemzetközi szövetséget, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, amellyel Kazanynak ítélte a 2016-os junior világbajnokság, illetve Csebokszárinak az ugyancsak jövőre sorra kerülő gyalogló csapatvilágkupa megrendezését.

Az oroszok a 2012-es londoni olimpián atlétikában 18 érmet, köztük nyolc aranyat nyertek.

A 350 oldalas WADA-jelentés örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára. Az összegzés kitér arra is, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A címlapról ajánljuk