eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már nem az olaszoké az olasz futball - döbbenetes meglepetések Spanyolországban és Angliában

Az angol bajnokságban "feltámadt" a Manchester City, kiütötte az Arsenal a Man Unitedet, menesztették a Liverpool menedzserét. Németországban a Bayern az úr, Lewandowski továbbra is megállíthatatlan, Dárdai Herthája már a negyedik. Olaszországban tovább menetel a Fiorentina, a Milan súlyos vereségbe szaladt bele a San Siróban, éledezik a Juventus. Spanyolországban az első hat helyezett közül senki sem nyert, döntetlen lett a madridi derbi, Messi nélkül nem megy a Barcelonának. Az inforadio.hu összefoglalta a topligák hétvégi érdekességeit.

Angliában Sergio Agüero volt a forduló hőse. A Manchester City argentin csatára 20 perc alatt 8a 42. és a 62. perc között) öt gólt szerzett a Newcastle United ellen. Ennél több gólt még soha, egyetlen játékos sem szerzett egy mérkőzésen a premier League-ben, Kun Agüero előtt ötig jutott Alan Shearer, Dimitar Berbatov, Jermain Defoe és Andy Cole is, de mindnek hosszabb idő kellett az "ötöshöz".

Agüero "egyéni csúcsa" négy volt eddig Angliában, tavaly októberben a Tottenhamnek lőtte. Most övé a Premier League történetének legutóbbi négyese és ötöse is. Érdekes, hogy nem volt a mérkőzés előtt különösebben nagy góllövőformában - noha ne felejtsük el, hogy a hét közben az ő az utolsó percben kiharcolt és értékesített tizenegyese hozta meg a Citynek a győzelmet a Mönchengladbach elleni BL-meccsen -, hiszen az első hét bajnoki fordulóban mindössze egy gólig jutott.

Első szombati találata előtt már 595 percen keresztül nem szerzett akciógólt, augusztus 16. óta "néma" volt a bajnokságban. A "szarkák" ellen viszont fantasztikus hatékonysággal dolgozott: hét kapuralövéséből született az öt gól. Sőt: a 42. és a 62. percben mindössze kilencszer ért a labdához, de ezekből öt gól született!

Maradona veje a 128. angliai bajnoki mérkőzésén eljutott a 80. góljáig (sőt, a 84. találatánál tart), e határt a Premier League történetében mindössze ketten, Alan Shearer (102 meccs) és Ruud van Nistelrooy (122) érték el. Kun Agüero utolsó szombati góljával utolérte a PL örökranglistáján Cristiano Ronaldót és Carlos Tévezt is. Talán juthatott volna ötnél is többre, ám Pellegrini edző a 66. percben - állítólag sérülés miatt - lecserélte. Még a Newcastle szurkolói is felállva ünnepelték Kun Agüero teljesítményét. 

A Manchester United meglepően súlyos, 3-0-s vereséget szenvedett az Arsenaltól, s ezzel kénytelen volt átadni első helyét városi riválisának. Az "ágyúsok" 19 perc alatt eldöntötték a mérkőzést, Alexis Sánchez két, Mesut Özil egy gólt szerzett. Az első és a második találat között (az elsőt a chilei, a másodikat a német küldte David De Gea kapujába) mindössze 72 másodperc telt el. 





Németországban a Bayern München megmutatta, hogy korlátlan úr. Pep Guardiola együttese 5-1-re kiütötte a második helyen álló Borussia Dortmundot. A sárga-feketéktől igazolt játékosok közül Robert Lewandowski két gólt szerzett, Mario Götze egy gólig és egy gólpasszig jutott. A Lewynek becézett lengyel 12 gólnál tart a Bundesliga 2015-2016-os idényében, mindegyiket a második félidőben érte el. Szenzációs formában futballozik, a legutóbbi négy mérkőzésén (három bajnokin és a Dinamo Zagreb elleni BL-meccsen) 12 gólt szerzett a bajorok 18 találatából. 


4

Olaszországban a Fiorentina folytatta kiváló menetelését, simán, 3-0-ra nyert az első forduló óta veretlen Atalanta ellen. A találkozó kimenetelét alapvetően befolyásolta, hogy a vendégek argentin védője, Gabriel Paletta a 6. percben piros lapot kapott. Még abban a percben Josip Ilièiæ büntetőből vezetést szerzett. A szlovén középpályás a harmadik góljánál tart az idényben, mindegyiket lombard klubnak (AC Milan, Inter, Atalanta) lőtte. Paulo Sousa együttesében a további két gólt Borja Valero és Joan Verdù, két spanyol rúgta. 


5

Spanyolországban a táblázat első hat helyezettjéből senki sem tudott győzni. Döntetlenre végződött a vasárnapi madridi derbi, amelyen ugyan a Real sokáig vezetett Karim Benzema fejes góljával, de a végén az Atléticónak is volt nyerési esélye. A francia augusztus 29. óta csak a Málaga és a Malmö FF ellen nem szerzett gólt, hat találatával vezeti a bajnoki góllövőlistát. 



Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×