eur:
390.27
usd:
365.31
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Borkai: ne az elit kiváltsága legyen az olimpiarendezés

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformprogramja történelmi esélyt jelent a Budapest méretű városoknak. Borkai Zsolt hangsúlyozta, az elképzelés a gazdaságos, olcsóbb és kisebb olimpiákat támogatja.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke forradalminak nevezte a változást, és kiemelte, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság december 9-i Monacói kongresszusán elfogadják az Agenda 2020 tervezetet, akkor az valós felkérést jelent a két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról.

A sportvezető a Nemzeti Sportnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a Budapest méretű városok számára történelmi esélyt jelenthet, ha úgy döntenek, hogy az olcsóbb és kisebb olimpiákat támogatják.

A MOB elnöke hangsúlyozta, a változás lényege, hogy az olimpiarendezés ne elitek kiváltsága legyen, ne csupán a leggazdagabb és legnagyobb városok szűk elitklubja, hanem a közepes méretű nagyvárosok is rendezhessenek olimpiát.

Borkai Zsolt szerint a női sportolók, a hivatásos sportolók és a fogyatékos sportolók után most az ésszerűbb, kisebb, helyszínek tekintetében szétterítettebb, kisebb terhelést jelentő, fenntartható olimpiák felé nyit a NOB.

Ezzel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság visszatér eredeti szellemiségéhez: valaha Helsinki, Antwerpen és Stockholm is rendezhetett olimpiát, most újra eljön az élhető méretű nagyvárosok esélye - tette hozzá a MOB elnöke, aki az Agenda 2020-ban foglalt konkrét lépések közül kiemelte azt, hogy a NOB a gazdaságos olimpiát támogatja, mert ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az elképzelések között szerepel versenyeknek, illetve teljes sportágaknak a házigazda városon, kivételes esetben az adott országon kívüli megrendezése.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint szemléletmódbeli változtatást tartalmaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformprogramja. 
A sportvezető hangsúlyozta, hogy a pályázat és a rendezés gondolatával mindig foglalkozni kell, ugyanakkor annak a megítélése, hogy a változtatások nyomán egyértelműen gazdasági hasznot hoz-e a rendezés, nagyon komoly és mély elemzést kíván. Baráth Etele szerint az olimpiai pályázat első időszakában nem a politikának, hanem szakpolitikáknak, a civil és a gazdasági szféra összefogásának kellene meghatározónak lennie.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×