eur:
387.45
usd:
357.21
bux:
68419.22
2024. május 17. péntek Paszkál

Így úsztak ma a magyarok az Európa-bajnokságon

Cseh László hatalmas csatában nyerte meg a 200 méter vegyes döntőjét, ahol Kozma Dominik negyedik lett. Gyurta Gergely hatodik lett 1500 méter gyorson.

Cseh László

hatalmas csatában nyerte meg a 200 méter vegyes döntőjét. A Kőbánya SC versenyzője a pillangó után másodikként fordult, majd háton - a várakozásoknak megfelelően - átvette a vezetést, de mellen a brit Roberto Pavoni megelőzte. Gyorson aztán feljött a két német úszó is, így tulajdonképpen négyen egyszerre értek a célhoz, de a benyúlás a magyar klasszis versenyzőnek sikerült a legjobban, így 1:58.11 perccel győzött, amivel 11 századdal elmaradt a keddi elődöntős idejétől. Cseh 12. nagymedencés Eb-aranyérmét nyerte, ebben a számban pedig sorozatban ötödször diadalmaskodott. Ez a bravúr korábban is csak neki sikerült a kontinensviadalok történetében, méghozzá 400 méter vegyesen. "A győzelemnek természetesen örülök, az időmnek viszont nagyon nem, az kifejezetten gyenge, ennél jobbat szoktam menni, most fejben nem voltam száz százalékban ott" - nyilatkozta a magyar versenyző az MTI-nek. Cseh hozzátette, természetesen elfáradt, ez a teljesítmény azonban a világbajnokságra kevés lesz. "Hogy az ebben a számban sorrendben ötödik Eb-győzelmemet hová helyezem el a házi listámon? Ezen még gondolkodnom kell, az biztos, hogy a mostani volt a legnehezebb..." - tette hozzá a klasszis. Cseh a berlini kontinensviadal ötödik magyar érmét szerezte meg: hozzá hasonlóan győzött Hosszú Katinka 400 m vegyesen, ezüstérmes lett a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva és 25 km-en Olasz Anna, illetve harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia.

Kozma Dominik negyedik lett a 200 méter gyors döntőjében. A Kőbánya SC versenyzője jól kezdett, 50 méter után másodikként fordult, majd valamelyest visszaesett a második hosszon, de a harmadikra újítani tudott, így a győzelemért csatázó német Paul Biedermann és szerb Velimir Stjepanovic mögött harmadikként vágott neki az utolsó 50 méternek, amelynek végére azonban elfáradt és a szám olimpiai és világbajnoka, a francia Yannick Agnel megelőzte. Kozma így is erőn felül teljesített, ugyanis 1:46.78 perces idejével egyéni csúcsot úszott, és mindössze 13 századdal maradt le a dobogóról. "Elégedett vagyok, nagyon, az külön jó, hogy tovább javítottam az egyéni csúcsomat. A kezdésem túl erős volt, s a százas fordulónál kissé le is lassultam, de aztán megint felvettem a ritmust, kevés hiányzott a bronzéremhez. Viszont ez a negyedik hely is nagyon értékes, hiszen ez volt az első olyan nemzetközi versenyem, amikor mindenki itt volt, aki számít" - mondta az MTI-nek Kozma. A győzelmet a 400 méteren is győztes Stjepanovic szerezte meg két századdal megelőzve a háromszoros Eb-címvédő Biedermannt.

Gyurta Gergely hatodik lett az 1500 méter férfi gyors döntőjében. A múlt héten nyílt vízen, 10 kilométeren tizedik, a csapatversenyben pedig negyedik Gyurta végig a középmezőnyben haladt, sokáig az ötödik helyért volt versenyben, de a végére elfáradt, így az előző, debreceni Eb bronzérmese hatodikként csapott a célba. 15:03.26 perces ideje így is csaknem két másodperccel jobb, mint amennyit a keddi előfutamban úszott. "Sovány vigasz, hogy a legjobbammal is csak ötödik lettem volna. Két éve ez az idő még elég volt a harmadik helyhez, most nagyon nem. El kell döntenem, hogy nyíltvízi úszás, vagy ezerötszáz, mert a kettő a jelek szerint együtt nem megy" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar versenyző. A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte 14:39.93 perces hatalmas Európa-csúccsal.A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte 14:39.93 perces hatalmas Európa-csúccsal.

Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is bejutott a 200 méter vegyes csütörtöki döntőjébe. A 400 méteren aranyérmes Hosszú a második futamot megnyerve a legjobb idővel jutott a fináléba, míg Verrasztó az első elődöntőben lett második, összesítésben pedig negyedik. Mindkét magyar versenyző jelentősen javított a délelőtti előfutamban elért idején, Hosszú - aki tíz egyéni és egy váltószámban indul a kontinensviadalon - két és fél másodpercet gyorsulva 2:08.41 perces Európa-bajnoki csúccsal zárt, míg Verrasztó közel másfél másodpercet faragva az idejéből 2:12.60 perc alatt teljesítette a távot. "Jól ment az úszás vegyesen és háton is, bár utóbbin rosszul rajtoltam. Holnap a döntőben mindkét számban szeretnék a lehető legjobban teljesíteni, 200 vegyesen pedig kifejezetten célom az általam tartott Európa-csúcs megjavítása" - nyilatkozta az MTI-nek Hosszú. Verrasztó Evelyn elmondta, az ideje ugyan nem mondható jónak, de a fináléban bízik a javításban.

Hosszú Katinka 100 méter háton is magabiztosan jutott a csütörtöki fináléba. A Vasas háromszoros világbajnoka - aki tíz egyéni és egy váltószámban indul a kontinensviadalon - a második elődöntőben másodikként ért célba 1:00.19 perces idővel, ami 11 századdal gyengébb, mint amit a délelőtti előfutamban úszott, így összesítésben harmadikként jutott tovább.

Biczó Bence a harmadik legjobb idővel jutott a 200 méter pillangó csütörtöki fináléjába. A szám Eb-ezüstérmese a második elődöntőben harmadikként csapott célba 1:56.44 perces idővel, ami 19 századdal volt jobb, mint a délelőtti előfutamban, és ezzel megelőzte az első elődöntő valamennyi indulóját is. "Úgy érzem, nagyon össze van rakva a mozgásom, bár az időm még lehetett volna jobb is, már csak ezért is várom a döntőt" - nyilatkozta Biczó az MTI-nek.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen

Fordulóponthoz közelít a lakossági állampapírok piaca: júniusban lejárnak az első, 2019 júniusában induló Magyar Állampapír Pluszok. A számok azt mutatják, hogy bizony vannak még lelkes MÁP Plusz-hívők, az összes jegyzés közel 11%-át tartják a mai napig a magyarok, annak ellenére, hogy az időközben elszálló infláció miatt nem érte meg: jóval több pénzt lehetett volna zsebre tenni a prémium állampapírral az utóbbi 5 évben, és az idő közbeni MÁP Plusz-PMÁP-csere is kifizetődőbb stratégia lett volna. Mutatjuk, mennyit buktak, akik kitartottak, és mennyit nyertek az élelmesek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×