eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A portugálok belekapaszkodtak az utolsó szalmaszálba

Az algériai válogatotté volt a játéknap legjobb 45 perce. Az afrikai csapat a félidőig háromgólos előnyt szerzett a Koreai Köztársaság ellen, s bár az ázsiaiak feljavultak a második félidőre, történelmi győzelmet aratott. A portugálok a 95. percben szerzett góllal maradtak versenyben. Belgium továbbjutott.

Visszatérve az algériaiakra: A fenti, történelmi jelző magyarázata: afrikai csapat még sohasem szerzett a világbajnokságok történetében egy mérkőzésen négy gólt. A mérkőzés előtt kevés tényező ígérte, hogy az algériaiak meg tudják dönteni a korábbi rekordot.

Az első mérkőzésükön csak büntetőből találtak a kapuba (tehát nem tudtak a belgák ellen akciógólt szerezni), s általában, a legutóbbi 11 órás 25 perces vb-történetükben mindössze két gólig jutottak. Ugyanakkor nem először vezettek világbajnokságon 3-0-ra a szünetben: 1982-ben a chileiek ellen remekeltek az első félidőben (3-0), de aztán a második félidőben a dél-amerikaiak feljöttek, "csak" 3-2 lett a vége.

Most majdnem ugyanígy jártak, nagyon fontos volt az első "válogatott" gólját szerző Braimi találata 3-1-nél. A mérkőzés egészét nézve az algériaiak (hangsúlyozottan első félidei játékukért) megérdemelték a győzelmet, jól kihasználták a koreai védők hibáit.

Roldánnak, a találkozó kolumbiai játékvezetőjének szerencséje volt: az algériaiak győzelme után kevesebb vita lesz arról, hogy 0-0-nél nem adott meg egy nyilvánvaló büntetőt az észak-afrikai csapatnak. Roldán a FIFA (illetve annak játékvezetői bizottságának) újabb fricskája a futballvilágnak. Az első kör egyik legrosszabb szereplője volt, ő fosztotta meg két szabályos góltól a mexikói válogatottat. Vajon mit kellene tenie, hogy pihenjen egy kicsit?

Az eddig pont nélkül álló algériaiak sikere megbolygatta a csoport állását. A már továbbjutott belgák mögött az algériaiaknak három, az oroszoknak és a dél-koreaiaknak egy-egy pontja van. Tekintettel a gólkülönbségre is, az afrikai csapatnak vélhetően elég egy döntetlen is az oroszok elleni záró találkozón. De az sem lesz egyszerű.

A belgák már páholyban vannak, miután a második mérkőzésükön is csak csereként beállt játékosuk szerzett gólt. Az algériaiak ellen kettő kellett a győzelemhez, itt elég volt egy is, Divock Origi lőtte. A gólszerző egyébként még nincs húszéves sem. Tavaly szeptemberben két gólt is szerzett egy szabadkai torna döntőjében a magyar U19-es válogatott ellen.

A mérkőzés legjobbjának a Chelsea játékosát, Eden Hazard-t választották (ő adta a gólpasszt a 88. percben az egyébként kenyai származású Originek), a legjobb kabala pedig a londoni Kékek az Atlético Madridnak kölcsönadott kapusa, Thibault Courtois, aki még nem veszített válogatott mérkőzést pályafutása során.

Az oroszok nem játszottak alárendelt szerepet, nem támadtak elég hatékonyan. Fabio Capello szövetségi kapitány nagyon dicsérte a játékosai teljesítményét, de a két mérkőzésen szerzett egy pont csalódás a Szbornaja hívei számára. Mindazonáltal, ha legyőzik az algériaiakat az utolsó csoportnapon, továbbjuthatnak.

Cristiano Ronaldo végigjátszotta a nap harmadik mérkőzését, de láthatóan nem egészséges. Így is adott az utolsó pillanatokban egy gólpasszt, amelyből Varela életben tartotta a portugál reményeket, versenyben pedig a csapatot.

A portugálok remekül kezdtek, már az 5. percben vezettek Nani találatával. 1950 óta egyszer sem úsztak meg az amerikaiak kapott gól nélkül vb-mecset egy európai csapat ellen - öt perc alatt kiderült, hogy folytatódik a rossz sorozat. Ám ismét utolérte a balszerencse Bento válogatottját, a 16. percben cserélni kényszerült, sérülés miatt. Ahogyan az első mérkőzésen Hugo Almeida, most Hélder Postiga dőlt ki a csatársorból.

Az amerikai csapat a nagy melegben - először volt ivószünet a tornán - magára talált, fordított 2-1-re (Jones gólja különösen látványos volt), sőt nyertesnek gondolhatta magát. Ám a 95. percben CR7 legjobb villanása után a csereként beállt Varela pontot mentett. A német és az amerikai válogatott egy döntetlennel kéz a kézben továbbjuthat. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×