eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ki mentheti meg a világbajnok spanyol válogatottat?

Vicente Del Bosque szövetségi kapitány a válogatottja élén eltöltött hat éve alatt talán csak a két megnyert torna, a 2010-es vb-döntő és a 2012-es Eb-döntő előtt kapott a mostaninál nehezebb feladatot. Vagy még akkor sem. Amennyiben a spanyol válogatott kikap a chileiektől - s a hollandok legalább egy pontot szereznek az ausztrálok ellen - a címvédő két kör után kiesik a tornáról, s a "Socceroos" elleni záró csoportmérkőzése merő formalitássá degradálódik.

A helyzet természetesen nem kezelhetetlen, elég csak arra gondolni, hogy négy éve, Dél-Afrikában is vereséggel rajtolt a La Roja (a Vörös), s aztán minden későbbi mérkőzését megnyerve, azokon összesen egy gólt kapva vb-győztes lett. De kétségtelen, hogy a svájciak elleni vereség nem viselte meg annyira a csapatot, mint a mostani, hollandok elleni, 1-0-ról elszenvedett 1-5.

A játékosok egy része optimista, vagy csak a szurkolóit és önmagát nyugtatja. Fernando Torres például kijelentette, hogy a mostani válogatott erősebb, mint a 2010-es volt. Ugyanakkor a szurkolók, s különösen a katalán szurkolók nem igazán bíznak a csapatban. A Sport című barcelonai sportlap olvasóinak (voksolóinak) kétharmada úgy gondolja, nem kerül be a nyolcaddöntőbe a csapat.

Június 18. egyébként nem rossz napja a spanyol vb-történelemnek, 1986-ban ezen a napon zúzta szét négyesével Emilio Butragueño a csoportmérkőzéseken nagyon meggyőző dán válogatottat. (Egyébként a spanyolok azon a tornán is vereséggel kezdtek, történetesen a braziloktól kaptak ki.)

Del Bosque változásokat tervez, abban szinte minden beharangozó írás egyet ért Spanyolországban, hogy Piquét Javi Martínez, David Silvát pedig Pedro váltja. A többség hajlik arra is, hogy Xavi helyett az Atlético Madrid fiatal középpályása, Koke játszik majd. Xavi egyébként Dan Petrescu, a katari el-Szadd edzője szerint már alá is írt egy előszerződést az arab klubbal, a következő szezonra elhagyja a Barcelonát.

A kapus a tervek szerint marad Iker Casillas. A kiváló szakíró, Lakat T. Károly mondta a napokban egy beszélgetésben, hogy édesapja biztosan hagyná a Real Madrid ikonját a hibái ellenére is a csapatban, s azt gondolja, Del Bosque is régi vágású, higgadt, nyugodt edző. A jelek szerint neki lesz igaza, s nem a kényszer motiválja a kapitányt. David De Gea ugyan megsérült, de Pepe Reina megfelelő helyettes lenne - ha nem bízna a kapitány Casillasban.

Chile eddig tízszer játszott hivatalos mérkőzést a spanyolok ellen, s még egyszer sem győzött. 1950-ben, a brazíliai tornán játszott egymás ellen a két csapat, ugyancsak a Maracanában, akkor az európai gárda 2:0-ra nyert. A helyszín azért nem csak szép emlékeket kelthet a spanyolokban: tavaly Rio de Janeiróban kapta ki 3-0-ra a braziloktól, a Konföderációs Kupán.

A chilei válogatott, amelyet Jose Pekerman személyében argentin edző irányít, minden klasszisát fel tudja vonultatni. Játszani fog Arturo Vidal és az előző szezont a Barcelonában töltött Alexis Sánchez is. A mérkőzés magyar idő szerint 21.00 órakor kezdődik. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×