eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Olimpiai bajnok a férfi kajakpáros!

Aranyérmes lett a Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta kajakpáros 1000 méteren az olimpián. Ez a magyar csapat ötödik aranya Londonban.

Az Európa-bajnok magyar duó kiválóan rajtolt, féltávig a svédek mögött haladt, aztán amikor a német és a portugál egység hosszú hajrát nyitott, s nagyon megközelítette az élen haladó két párost, Dombiék is megindították a hajót. A finis rendkívül izgalmasan alakult, ugyanis a magyarok megelőzték a svédeket, csakhogy a portugálok is, akik egyre közelebb értek hozzájuk, de a célig is maradt pár centi előnye a magyar kettősnek.

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos páros Magyarország ötödik aranyérmét és tizedik dobogós helyét szerezte a londoni játékokon.

Szilárdi Katalin tanítványai remekül kezdtek, a rajt után a svédekkel és a portugálokkal az élen haladtak. 250 m-nél az első helyen lapátoltak, s a másik két hajóval kiváltak a mezőnyből, majd féltávnál, 500 m-nél svéd, magyar, portugál volt a sorrend. Markus Oscarsson és Henrik Nilsson tartotta vezető pozícióját, Dombiék azonban tapadtak rájuk, s a hajrához érkezve le is előzték őket. Közben a németek is elkezdtek hajrázni, s a nyolcas, "surranó" pályán a portugálok is feltűntek.

A magyarok azonban nem zavartatták magukat, csapásról csapásra haladtak a cél felé, s elsőre úgy tűnt, először haladtak át a vonalon. Ugyanakkor a portugálok is ünnepelték magukat, így néhány pillanatig nem lehetett tudni, ki is nyert, végül azonban feltűnt a kivetítőn, hogy első Magyarország, s ekkor Kökényék már felhőtlenül ünnepelhettek. A közönség magyar része is üdvrivalgásban tört ki, zúgott a "Ria, ria, Hungária!".

Ebben a számban Magyarország korábban még soha nem nyert olimpiát.

Eredmények:
férfi K-2 1000 m, olimpiai bajnok:

DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:09.646 p
2. Fernando Pimenta, Emanuel Silva (Portugália) 3:09.699
3. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:10.117

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×