eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért éri meg olimpiát rendezni?

Egy olimpia haszna nem csak a bevétel és a kiadás egyensúlyát jelenti - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabados Gábor sportközgazdász.

A nyári olimpia az az esemény, ami túlmutat a sporton - mondta az InfoRádió Aréna című műsorban Szabados Gábor, aki kiemelte: az olimpia egy komplex gazdaság esemény, ami a rendező ország számára egy gazdaságélénkítő csomaggal ér fel.

Olyan beruházásokat von maga után a rendezés, amelyeket később az adott ország hasznosítani tud, és ez az élet színvonalának növekedésében és a gazdasági élet fejlődésében valósulhat meg - fűzte hozzá Szabados Gábor.

Kiemelte azt is, hogy az olimpiának pr hatása is van, a rendező város ugyanis népszerűsíti magát, növeli vonzerejét és hitelét a világban.

Nem törvényszerű azonban, hogy az olimpia mint befektetés jól sül el. A szakértő példaként említette az 1976-os montreali olimpiát, ami minden idők legnagyobb bukásának számít.

Az 1980-as moszkvai nyári játékoktól kezdve a NOB gazdasági alapon szervezte meg az olimpiákat - Los Angeles 1984-ben már ezen az elven rendezte meg a sporteseményt.

Hosszú távon az olimpia - minden befektetést beleszámítva - nyereséges a rendező ország számára, még akkor is, ha ez konkrét számokban nem kimutatható - véli Szabados Gábor.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×