INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Így vezette Kassai Viktor a madridi BL-elődöntőt

Infostart / InfoRádió
Néhány szélsőséges hangtól eltekintve jó véleménnyel voltak Kassai Viktor és segítői tevékenységéről az érintettek. A spanyol és a német lapok is jogosnak ítélték a két büntetőt, s mindkettőben akadt, aki megemlítette, Cristiano Ronaldo a második gólja előtt lesen volt - de ez szabad szemmel nehezen lett volna észrevehető.

Kassai Viktor és állandó segítői (a korhatárhoz közeledő Vámos Tibor ezúttal hiányzott) a tavalyi Bajnokok Ligája-döntőhöz hasonlóan rangos feladatot kaptak a Real Madrid-Bayern München elődöntő dirigálásával. Egy ilyen nagy téttel bíró 120 perces csatának szükségszerűen vannak kulcspillanatai, olyanok is, amelyeknek rossz megítélése befolyásolhatja a találkozó kimenetelét.

A magyar bíró már az 5. percben bátran és határozottan döntött, amikor Daniel Alaba kezezése után büntetőt ítélt a Real Madrid javára. A találkozót közvetítő Sat 1 tv-csatorna riportere a visszajátszás után azonnal elismerte az ítélet jogosságát, mint ahogy (ez, mondjuk, könnyen érthető) a spanyol lapok is egyetértettek az ítélettel. A Marca híres elemzője, Andujar Oliver tíz perccel az eset után már tudatta a lap honlapján, hogy büntetőt kellett ítélnie a bírónak.

Kicsivel nagyobb volt a polémia a második madridi gól kapcsán. Szabad szemel nem látható, de a Sat 1 szerint három centis különbség volt Cristiano Ronaldo bal lába és az utolsó védő lába között. A technika, a televíziós visszajátszás megmutatta, hogy lehetett volna lest ítélni - de ezt akkor sem tudja az asszisztens és a vezetőbíró észrevenni, ha vonalban áll. A FIFA irányelvei a támadókat segítik, azt mondják, vitás esetben a támadó csapat javára kell dönteni. Ezt történt most is. Legfeljebb kaptak a videóbíró mellett kardoskodók még egy érvet.

A Bayern tizenegyese sem lehetett vitás, mozgó- és állókép felvételek is mutatják, hogy Pepe ellökte Mario Gomezt. Vita legfeljebb azon lehet, nem érdemelt volna-e a brazil-portugál egy sárgát, ami miatt 10 emberre fogyott volna a Madrid.

A magyar bíró Pepe miatt kapott bírálatot egy másik eset kapcsán is: Robben szabadrúgása után a labda a védő kezén megpattanva került Iker Casillashoz. A barcelonai Sport alkalmasint túlzóan fogalmazott: "Esto es penalty en todo el mundo... menos en el Bernabéu" (Ez az egész világon büntető, kivéve a Bernabéut.)

Vitatható eset volt Granero magánszáma a 115. percben, Manuel Neuer talán valóban hozzáért a spanyol cserejátékoshoz, de nem annyira, hogy annak feltétlenül el kellett volna esnie. Ez jó ítélet volt.

Téma lehet még a sárga lapok osztása. Kassai Viktor, szokásához híven nem szórta a lapokat. Néhány spanyol vélemény, s akadt hasonló tónusban fogalmazó angol is, a sorozatosan szabálytalankodó Luiz Gustavónak már hamarabb "kért" volna sárgát, a másik oldalon Pepe kaphatott volna pirosat.

Ami a konklúziót illeti, a német Sat1 riportere úgy fogalmazott, hogy Kassai mindig akcióközelben volt, és jól kézben tartotta a mérkőzést. Egyébként egyetlen olyan játékostól, vagy klubvezetőtől származó nyilatkozat sem hangzott el, amely a játékvezetőnek az eredményt döntően befolyásoló hibát rótt volna fel.

A legfontosabb spanyol napilaptól, a Marcától Kassai Viktor a tízes skálán hetest kapott. A Real Madrid játékosai közül csak a két tizenegyest hárító Iker Cassilas, a két gólt szerző Cristiano Ronaldo, valamint a csapat legjobbjának minősített Karim Benzema kapott nála jobbat.

A címlapról ajánljuk