eur:
388.65
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ma este játsszák 2012 első el Clásicóját

Ma este újabb el Clásicót játszanak a Bernabéuban. Spanyolország kiemelkedően legjobb két csapata a 2011-2012-es idényben már negyedszer, 2012-ben viszont először találkozik. Az utóbbi évek mérlege a Barcelona mellett szól, ugyanakkor éppen a Király Kupában született az egyetlen madridi siker.

Noha az elmúlt évek dömpingje kicsit talán devalválta az el Clásicók érdekességi faktorát, különlegességét, tagadhatatlan, hogy a két óriás közötti rivalizálás óriási figyelmet csikar ki a találkozónak. A mostani idényben a spanyol Szuperkupa két mérkőzéses döntőjében, s egy bajnoki találkozón is találkozott a két csapat, előbbin egy döntetlen és egy győzelem után, utóbbin fölényesen nyerve, a Barcelona "jött ki" jobban a párharcokból.

Amióta Pep Guardiola irányítja a katalánokat, a csapata a rendes játékidőben még egyszer sem maradt alul a Real Madriddal szemben, ugyanakkor az egyetlen tényleges vereséget éppen a Király Kupa tavalyi sevillai döntőjében mérte Mourinho együttese a Barcára.

A tét ismét a Király Kupa, ha úgy tetszik, a spanyol országos kupasorozat, de ezúttal már a negyeddöntőben összekerült a két óriás. Érdekes, hogy a nagyon ritkán megrendezett, s csekély presztízsű Ligakupát leszámítva ez az egyetlen olyan sorozat, amelyben "történelmi léptékkel" nézve, azaz az összmérleget tekintve, a Barcelona a jobb.

A Madridban José Mourinho szerette volna Angel Di Maríát ismét játszatni, de az argentin még nem épült fel. Ugyanakkor Pepe játszik, sőt, afféle kabalafigura is: amikor ő a pályán volt, nem kapott ki a Madrid a Barcelonától. A madridi lapok szerint kulcsszereplő lehet Cristianio Ronaldo, akit az utóbbi időben sok kritika ért, elsősorban azért, mert a nagy mérkőzéseken nem teljesít olyan jól, mint a kisebbeken. Mourinho megvédte honfitársát, mondván, emlékeztetve arra, hogy a Király Kupát éppen CR7 góljával nyerte meg a Madrid, s hogy milyen pazar a játékos mérkőzés/gólszáma.

A katalánoknál Victor Valdés ezúttal pihen, Guardiola már korábban is Pintót védette a kupamérkőzéseken, s ezúttal sem változtat. David Villán kívül a nagy ászok bevethetőek, így természetesen Lionel Messi is, akinél több gólt senkitől sem kapott Iker Casillas a pályafutása alatt.

Az ismét a világ legjobbjának választott argentin eddig 13 gólt szerzett a Real Madrid ellen. Ami az örök-góllövőlistát illeti, Alfredo Di Stéfano az első (18), Raúl és Puskás Ferenc (16) előtt. A barcelonaiak közül César, a klubtörténet gólkirálya a legjobb (14), de akár már ma este utolérheti őt Lionel Messi.

A mérkőzés este 10 órakor kezdődik, a visszavágót január 25-én, ugyancsak szerdán játsszák.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Néhány hónappal azt követően, hogy Grúzia (Georgia, Szakartvelo) megkapta az EU-s tagjelölti státuszt, a grúz parlament egy sokak szerint a hasonló orosz törvény által inspirált, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt fogadott el, melynek célja a nem kormánybarát civil szervezetek és az ellenzéki média megregulázása. A törvény miatt napokon keresztül tartó, erőszakba forduló tüntetések zajlottak a főváros, Tbiliszi utcáin. A populista Grúz Álom vezette Grúzia ezzel rohamos léptekkel távolodik attól a Nyugattól, ahova egyébként törekszik, dicséreteket kap viszont attól az Oroszországtól, amely az ország területének egyötödét megszállva tartja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×