eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

BL: veszélyben a két manchesteri csapat

Nyolc mérkőzéssel zárul ma este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre. A nyolcból egyetlen sem tét nélküli, a résztvevő két csapatból legalább az egyik számára fontos a győzelem. Négy hely még kiadó, veszélyben az angol Premier League első és második helyezettje, a Manchester City és a Manchester United.

Az A csoportban a Bayern München már csoportelső, s az is eldőlt, hogy Villarreal még az Európa Ligában sem folytathatja, kiesik. A második helyért folyik a harc, a Napoli lényegesen előnyösebb helyzetben van, mint a Manchester City. Az angolok esélyeit Roberto Mancini, a menedzserük legfeljebb harminc százalékosnak ítélte.

A Man Cityvel szemben egypontos előnyben lévő Napoli sorsa a maga kezében van, ha nyerni tud a Villarreal pályáján, továbblép. Ugyanakkor a Man City helyzetét némileg javíthatja, hogy a Bayern aligha fogja a legerősebb csapatát pályára küldeni Angliában - más kérdés, hogy elég gazdag a bajorok kerete ahhoz, hogy így is jussanak ászok a pakliba. Thomas Müller, Toni Kroos, Daniel Van Buyten, Arjen Robben, valamint a már hosszabb ideje hiányzó Bastian Schweinsteiger hiányozni fog a csapatból.

A B csoportban az Inter a legutóbbi játéknapon, Trabzonban már biztosította a csoportelsőségét, a másik három csapat még feszül a második helyért. A törököknek van a trióból a legtöbb pontjuk (6), de rájuk vár a legnehezebb feladat, a francia bajnok Lille a Trabzont legyőzve megváltja a jegyét a tavaszi folytatásba.

A legnehezebb helyzetben az orosz CSZKA Moszkva van. Nem csak azért, mert a San Siróban kell pályára lépnie, hanem mert nem elég még az sem, ha legyőzi az Intert: csak akkor léphet tovább, ha három pontot gyűjt és a lille-i találkozó döntetlenre végződik. Matematikailag még az is előfordulhat, hogy a Trabzon hét ponttal továbbjut - ennél kevesebb ponttal még soha, egyetlen csapat sem jutott tovább a hárompontos rendszer bevezetése óta.

A C csoportban a már kiesett Otelul Galati-ot fogadó Benfica már továbbjutott, a portugálok számára a tét a csoportelsőség megszerzése. A másik találkozón a Manchester United Bázelben lép pályára. Az angoloknak egy ponttal többjük van, mint a svájciaknak, azaz már egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz. Legutóbb 2005 őszén fordult elő, hogy Sir Alex csapata nem került be a nyolcaddöntőbe, a Benfica akkor is a csoportjában volt.

2002 őszén a Basel úgy lépett tovább az első csoportkörből, hogy utolsó mérkőzésén nem kapott ki az ezzel a BL-től búcsúzó Liverpooltól, igaz, aztán a második csoportkör nyitányán rögtön kikapott saját pályáján - a Manchester Unitedtől.

Sir Alex nincs könnyű helyzetben, Chicharito Hernandez után Dimitar Berbatov is megsérült. Mindössze két bevethető csatára maradt az idényben már legalább egy teljes bajnoki meccset játszók közül: Wayne Rooney és Danny Welbeck. Ugyanakkor utóbbi is csak perceket játszott az elmúlt egy hónapban, miután izomsérülést szedett össze az angol válogatottban.

A D csoportban a Real Madrid már biztosította elsőségét, sőt, ha nyer Amszterdamban, százszázalékos teljesítménnyel zár. 2002 ősze, a Barcelona (egyik) nagy menetelése óta egyetlen csapat sem fejezte be a csoportszakaszt hibátlanul. A Madrid sorozatban 15. éve mindig túljut a csoportszakaszból, ez BL-rekord.

E rekordok, illetve azok lehetősége aligha hatja meg José Mourinhót, arra lehet számítani, hogy éppen olyan tartalékos csapatot küld majd pályára, mint kedden Pep Guardiola. A portugál szerint Higuaín és Benzema lesz a két csatár, a további kilenc poszton pedig olyanok kezdenek, akiknek szombaton nem szán főszerepet az El Clásicón. A tervezett tizenegy: Adan - Arbeloa, Varane, Albiol, F. Coentrao - Callejón, Xabi Alonso, Sahin, Kaká - Higuaín, Benzema. Xabi Alonso szerepeltetésén alkalmasint még gondolkodik egy kicsit Mourinho.

Az Ajaxnak fontos lenne a Madrid elleni pontszerzés, de ha csak nem kap ki nagyon, vagy ha a Lyon nem ír futballtörténelmet Zágrábban, vereséggel is továbblép. A hollandok három ponttal vezetnek a franciák előtt, s héttel jobb a gólkülönbségük. A két egymás elleni mérkőzés döntetlenre végződött.

A csoport:
Manchester City (angol)-Bayern München (német)
Villarreal (spanyol)-Napoli (olasz)
Az állás: 1. Bayern München 13 pont, 2. Napoli 8, 3. Manchester City 7, 4. Villarreal 0

B csoport:

Lille (francia)-Trabzonspor (török)
Internazionale (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz)
Az állás: 1. Internazionale 10, 2. Trabzonspor 6, 3. Lille 5, 4. CSZKA Moszkva 5

C csoport:
FC Basel (svájci)-Manchester United (angol)
Benfica (portugál)-Otelul Galati (román)
Az állás: 1. Benfica 9, 2. Manchester United 9, 3. Basel 8, 4. Otelul Galati 0

D csoport:
AFC Ajax (holland)- Real Madrid (spanyol)
Dinamo Zagreb (horvát)-Olympique Lyon (francia)
Az állás: 1. Real Madrid 15, 2. Ajax 8, 3. Lyon 5, 4. Dinamo Zagreb 0

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×