eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mégis lesz NBA-szezon?

A csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) szombaton "kísérleti megállapodást" kötött, melynek következtében elképzelhető, hogy mégsem marad el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) teljes szezonja.

Az egyezséget - melynek részletei nem kerültek nyilvánosságra - még mindkét félnek többségi szavazással el kell fogadnia, azaz az NBPA több mint 430 tagjából legalább a felének kell támogatnia az új kollektív szerződést, míg a 29 csapattulajdonosból minimum 15-nek.

"Optimisták vagyunk. Reméljük, mindkét fél megszavazza a megállapodást és akkor december 25-én rajtolhat a rövidített szezon" - mondta David Stern, az NBA elsőszámú vezetője.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, és az elhúzódó bérvita miatt múlt héten december 15-ig valamennyi mérkőzést törölték. Ráadásul egyre kevesebb esély mutatkozott az egyezségre, miután az NBPA bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban arra hivatkozva, hogy a játékosok kizárása (lockout) illegális és árrögzítésre irányuló szervezett bojkott, amely gátolja a szabad kereskedelmet, és a liga utolsó ajánlata megfosztaná a játékosokat a szabadpiaci feltételektől.

A felek a feszült helyzetben titkos találkozót tartottak a hét elején, majd pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ültek, melyen 15 órás maratoni egyezkedés eredményeként született a "kísérleti megállapodás".

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le. Ebben az idényben, ha mostantól minden a tervek szerint alakul, akkor 66 meccses lesz az alapszakasz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×