eur:
389.64
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ötödik és hatodik hely a vívó-vb-ről

A női tőrcsapat az ötödik, a férfi kardválogatott pedig a hatodik helyen végzett pénteken a cataniai vívó-világbajnokságon, ezzel mindkét együttes megőrizte esélyét arra, hogy ott legyen a londoni olimpián.

A Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny négyes küzdelmes összecsapáson 34-29-re múlta felül a japánokat a legjobb 16 között, majd a papírformának megfelelően kikapott - mégpedig 45-30-ra - az olasz alakulattól, melynek tagja volt az egyéni verseny arany-, illetve ezüstérmese. Ezután könnyed, 45-21-es siker következett a kanadaiak ellen, akik megtették azt a szívességet, hogy előzőleg, a nyolcaddöntőben legyőzték a magyarok nagy riválisait, a németeket. Fontos diadal zárta a napot, a franciákkal szembeni 44-43 értékes kvalifikációs pluszpontokat jelent, ráadásul éppen a legutoljára legyőzöttekkel szemben.

Solti Antal szövetségi kapitány a világbajnokság előtt azt mondta, ha nem sikerül borítani a papírformát az olaszok ellen, akkor mindenképpen meg kellene szerezni az ötödik helyet.

"Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, mert ha tetszik, ha nem az olaszok jobbak nálunk, a többi ellenfelünket pedig legyőztük. A lányok mindannyian hullámzóan vívtak, de a cserékkel ezt kezelni lehetett" - fogalmazott a szakvezető.

A magyar küldöttség számításai szerint jelenleg olimpiai kvótát érő helyen áll a csapat, ezt a pozíciót kellene megőrizni a kvalifikációs időszak márciusi zárásáig.

Hasonlóan vélekednek a férfi kardozók környezetében tevékenykedők, és maguk a versenyzők is. Nevezetesen úgy számolnak, hogy jelen állás szerint - azzal kalkulálva, hogy afrikai csapat nem lesz ott a játékokon, mert egy sincs a ranglista első 16-ja között - ha ma zárulna a kvalifikációs periódus, a magyarok indulhatnának az olimpián.

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt alkotta válogatott pénteken az ausztrálok elleni 45-17-tel melegített, majd simán, 45-32-re verte az olimpiai bajnokkal felálló kínaiakat, a negyeddöntőben viszont 45-33-ra kikapott a címvédő oroszoktól. Ezután következett egy fontos, 45-44-es győzelem az ukránok ellen és egy kevésbé számottevő 45-40-es vereség a románoktól.

"Elégedett vagyok a csapattal, azzal a munkával, amit eddig elvégzett és a mai teljesítménnyel. Az együtt eltöltött fél év egyelőre erre volt elegendő, az orosz csapat egyelőre jobb" - értékelt Kovács Tamás szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy ha továbbmennek a megkezdett úton, komolyabb eredmények is jöhetnek.

Szombaton a női kardozók és a férfi párbajtőrözők csapatversenyeit rendezik a vb-n.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×