eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Tíz éremre számít Storcz Botond

Kozák Danuta négy, Kovács Katalin és Csipes Tamara pedig három-három számban indul a pénteken kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon. A viadalon összesen 35 magyar versenyző száll vízre. Az elmúlt évekhez hasonlóan női vonalon várható kiemelkedő szereplés, de Storcz Botond szövetségi kapitány a férfi kajak, illetve a kenu szakágtól is remél győzelmet, érmeket.

Kozák Danuta bombaformában versenyezte végig a májusi, illetve júniusi válogatókat. Csipes Ferenc tanítványa bár több számban is győzni tudott, a válogatási elveknek megfelelően és a szövetségi kapitány döntése alapján az Európa-bajnokságra négy, míg az augusztusi szegedi Mol világbajnokságra három versenyszámban kapott indulási jogot.

A kajakos a pénteken kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon mindkét olimpiai távú egyesben bizonyíthat, valamint K-4 500 méteren és Kovács Katalinnal K-2 200 méteren is rajthoz áll majd. Noha K-2 500 méteren Szabó Gabriellával közösen is a legjobbnak bizonyultak, a K-1 500 méter miatt le kellett mondaniuk erről a számról, amelyben egy új egység, Kovács Katalin és Csipes Tamara duója debütál.

Kovács Katalin, aki K-1 1000 méteren is indulási jogot szerzett, az Eb-időrend miatt ezúttal kimaradt a női négyesből, helyette Kárász Anna került a hajóba, ám a világbajnokságon természetesen már ő is ott lesz az egységben. A három számban induló Csipes Tamara pedig a K-2 500 méter mellett K-2 1000 méteren Szabó Gabriellával és 5000 méteren is győzelmi esélyekkel szállhat vízre.

Storcz Botond a szövetség honlapjának elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan 10 érmet remél a versenyzőktől. "A lányok az elmúlt évek során magasra tették a lécet, és kíváncsi vagyok, hogy Douchev-Janics Natasa távollétében milyen produkcióra lesznek képesek. Úgy gondolom, minden számban ott lehetünk a dobogón, és ez az Európa-bajnokság jó alkalom lesz arra, hogy a németek mellett feltérképezzük a brit és fehérorosz csapatot, hiszen a Világkupák eredményei alapján ezek az országok nagyot léptek előre" - emelte ki a szövetségi kapitány.

A férfi kajak szakágban a válogatók eredményei alapján jelentős átrendeződést lehetett látni. Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos az év elején favorizált K-2 1000 méter helyett a csapathajóban szerzett indulói helyet magának. A Kammerer, Vereckei, Kucsera Gábor, Boros Gergely összetételű hajóhoz nagy reményeket fűznek a szakemberek, akik szerint egy erős, ütőképes egységet sikerült összerakni az elmúlt bő három hét során.

K-2 1000 méteren a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros is éremesélyesként vághat neki az Európa-bajnokságnak. A két versenyző simán vette a válogatókat, és jó előrejelzésként lehet értékelni, hogy kétszer is legyőzték a világbajnoki ezüstérmes Kammerer, Vereckei duót.

A K-1 1000 méter, valamint az 500 és 5000 méteres számok fiatal versenyzők felségterületei lettek. K-1 1000 méteren a racicei Világkupán döntőt kiharcoló Dombvári Bence indul, míg a többi számban Fábián Lászlóné férfi versenyzői kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra. K-1 500 méteren Kugler Attila, K-2 500 méteren Tóth Dávid és Kulifai Tamás, míg 5000 méteren Paumann Dániel próbál szerencsét a felnőtt mezőnyben.
A sprinttávon olyan sűrű a mezőny, hogy Molnár Péternek és a Sík Márton, Beé István kettősnek is keményen meg kell dolgozni a sikerért. Bár nagyon is imponálóak azok az időeredmények, amelyeket a válogatók és a szétlövés során produkáltak.

"A férfi kajak szakágtól pozitív elmozdulást várok, főként a csapathajótól - folytatta a szövetségi kapitány. - Úgy gondolom, férfi kajakosaink is képesek lesznek az éremszerzésre, négyesben és Dombi Rudiék ezer párosban is a dobogón zárhatnak. Sőt, az ötszáz métereken sem leszünk esélytelenek. Az MTK-s fiatalok elsősorban ezer méterre készültek, de jól kamatoztatják tudásukat a rövidebbik távon is. És ha azt vesszük, hogy a Gönczy, Dombvári páros negyedik helyen zárt K-2 500 méteren a racicei Világkupán, akkor a tőlük csak kicsivel elmaradó Tóth Dávidnak és Kulifai Tamásnak is lehet keresnivalója. Kétszáz méteren valóban nagyon jó időkkel szerzett helyet magának Molnár Péter és a Sík Márton, Beé István kettős. Igaz, ezt az időt nyolc-tíz egység tudja a világon, de ezen a távon tényleg csak nüanszok döntenek. Miért ne lehetne nekünk is szerencsénk?"

A kenus szekciótól is több érmet lehet remélni. Vajda Attila szenzációs formában van, így 2007 után ismét jó eséllyel pályázik az európai trónra. Széles Gábor és Nagy Péter számára a tapasztalatszerzés a fontos, bár komoly fegyver lehet a kezükben az "ismeretlenségük". Négyesben akár "nagyot is szólhatna" az Európa-bajnok Sáfrán testvérekből és a világbajnoki bronzérmes Tóth Márton, Mike Róbertből verbuválódott kvartett, igaz, ennek a csapathajónak nem sok ideje volt az összehangolódásra.

200 méteren a brandenburgi Európa-bajnokságon hatodik Bozsik Gábor duplázik, és hatalmas bravúr lenne, ha egyesben és Horváth Gáborral párosban a dobogó közelébe férkőznének. 500 egyesben Korisánszky Péter, míg párosban a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik duó számára a minél jobb döntős szereplés a cél, míg Varga Dávid új szerepkörben mutatkozik meg, az 5000 méter taktikus-küzdős számát próbálhatja ki.
A nőknél C-1 200 méteren a fiatal Takács Kincső rajtol, aki az Európa-bajnoki ezüstérmes Marschalkó Alexandrát győzte le a válogató során. C-2 500 méteren Takács párja Obermayer Dorina lesz, akivel szeretnék minél jobban meghódítani ezt az új területet.

"A kenu szakág eredményességét elsősorban Vajda Attila garantálhatja, aki megmutatta remek formában van, nagyon kiegyensúlyozottan hozta a válogatókat. Ráadásul remek időket lapátolt, így véleményem szerint az Európa-bajnokságon ő lehet az egyik nagy favorit. C-2 1000 méteren Nagy Péter és Széles Gábor személyében új páros mutatkozik be, így nagy elvárásokat nem fogalmazok meg, ugyanez érvényes a négyesre is, amely most formálódik. Bozsik Gábor azonban ha jó napot fog ki, egyesben és párosban is akár a dobogó közelébe kerülhet. Úgy hiszem, minden egység számára jó lehetőség lesz ez az Európa-bajnokság a nemzetközi mezőny feltérképezésére. A lényeg, a legfontosabb összecsapások majd augusztusban az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon jönnek" - mondta a szövetségi kapitány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×