eur:
390.09
usd:
363.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A börtönből is irányított a bundabotrány főszereplője

A bundabotrány főszereplői ügyeltek arra, hogy ne olyan meccseket manipuláljanak, amelyeket közvetít a televízió, az egymás közötti beszélgetésekben fedőneveket, mezszámokat használtak és a megvett mérkőzéseket aszerint osztályozták, mennyire mehetnek biztosra - mondta az Index informátora az európai méretű fogadásicsalás-botrányról. A 270 meccsre kiterjedő ügy kivizsgálása véletlenül, egy más okból lehallgatott telefonbeszélgetésből indult ki.

A bochumi nyomozás részleteit egy külföldi forrás osztotta meg az Index internetes portállal. Az információk alapját az adja, hogy nemcsak jeleztek a gyanús meccseknél a fogadási jelzőrendszerek, hanem a fő gyanúsítottak körében lehallgatták a telefonokat, és megfigyeltek olyan chatszobákat, ahol az egyeztetések jelentős része folyt, a házkutatásokon kívül pedig bankszámlákat is átvizsgáltak.

"Nem egy mindig együttlévő bandát kell elképzelni, egy hálózatról van szó. A tagoknak megvoltak a saját üzleteik, a saját városukban, kinek Berlinben, kinek Alsó-Szászországban vagy Nürnbergben, az információkat,

a tuti tippeket osztották meg egymás között. Felosztották egymás között a kiszemelt országokat, mindenki egy bizonyos területért felelt, hogy onnan szállítsa a biztos tippeket" - beszélt az együttműködésre a forrás.

A börtönből is fogadott


Ante Sapina, a fő gyanúsított és két társa egy ázsiai fogadóirodánál vezetett számlán harminckétmillió eurós (8,84 milliárd forintos) forgalom mellett 2,182 millió eurós (605 millió forintos) haszonra tett szert német lapok szerint.

A horvát származású Sapina neve a német futballt eddig legjobban megrázó csalási ügy, a Robert Hoyzer bíró nevével jelzett 2005-ös botrány kapcsán vált ismertté. Sapina és testvére a játékvezető lefizetésével befolyásoltak 2004-ben német másod-, harmadosztályú, illetve kupameccseket. Az ügy 2005 januári kipattanásáig Sapina kétmillió eurót (mostani árfolyamon 553 millió forint) halmozott fel. A férfi két év tizenegy hónapot kapott, a pénzt vissza kellett fizetnie a megkárosított cégeknek. Amikor 2008 júliusában kijött a börtönből, a tőzsdéhez is értő Sapina testvére segítségével már a korábbinál is nagyobb vagyonnal rendelkezett.

"Valójában soha sem hagyta abba a fogadást és a meccsek manipulálását. A börtönben is ugyanúgy folytatta, ahogyan előtte csinálta - mondták a nyomozást jól ismerők Sapináról.

Véletlenül buktak le

A szabadulásakor is csak 32 éves férfit mégsem figyelték a rendőrök, az újabb lebukást 2009 elején egy véletlen okozta. Az informátor közölte: egy más ügyben lehallgatták egy bizonyos Deniz Celik telefonját. Ekkor bukkantak rá, hogy a török születésű nürnbergi férfi Sapinával beszél telefonon a megvett meccsekről, innen indult ki az egész bochumi nyomozás.

Ezután tizenegy hónapig figyelték Sapinát a körét, míg novemberre az első őrizetbe vételekkel hozták nyilvánosságra az ügyet. Ott van a gyanúsítottak között a harmincéves, a fogadások mellett szintén nem teljesen tiszta hitelügyletekkel is foglalkozó Celik.

A 34 éves Marijo Cvrtak ugyancsak Nürnbergben élt és a háttérből, valódi tulajdonosként egy fogadóirodát irányított. Sapina közelebbi köréhez tartozott a korábbi szlovén futballista, Dragan Mihelic is, aki hazája mellett a horvát és a magyar meccsek befolyásolásáról is gondoskodott. Õ ajánlott Vukasin Poleksicnek nyolcvanezer eurót ajánlott a liverpooli BL-meccs előtt. A DVSC montenegrói kapusát eltiltotta az UEFA.

A legtöbb gyanúsított már tavaly november óta vizsgálati fogságban ül, de beismerő vallomást eddig nem tettek. Sapina ugyan elismerte, hogy 172 meccset befolyásolt, azonban részleteket nem árult el.

Csillagok és fedőnevek

A csalók arra is ügyeltek, hogy olyan találkozókat manipuláljanak, amelyeket lehetőleg nem közvetít a televízió. A mérkőzések közben ugyanis a futballistáknak nem egyszer az ellenfélnek is jelezniük kellett, hogyan alakuljon az eredmény. Sapináék nemcsak beszerveztek játékosokat, hanem a már elkötelezett futballistákat ügynökök segítségével szándékosan elhelyezték bizonyos kluboknál, hogy aztán a terveknek megfelelően befolyásolják meccseket.

Figyeltek arra is, hogy ne neveket, hanem fedőneveket, játékosok esetében pedig mezszámokat használjanak. De azt is tudatni kellett a hálózat tagjaival, hogy a kiszemelt meccsek közül melyiknél lehet mennyire biztosra menni. Osztályozták a mérkőzéseket, a legkevésbé biztosra vehető találkozók egy csillagot kaptak, a tuti tippek ötöt. Utóbbiaknál a kapus, három védő és egy középpályás is be volt szervezve, de előfordult, hogy a játékvezetőt is megvették.

"Ante Sapina biztosan ülni fog, már csak az a kérdés, mennyit. A bochumi ügyészség elegendő bizonyítékot gyűjtött ahhoz, hogy elítéljék" - jelentette ki az informátor. Ha a horvát férfi beismerő vallomást tesz, öt-hat évre számíthat, ha nem ismeri el a csalásokat, hét-nyolc évre is lecsukhatják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×