eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Chelsea-siker: újra kék az ég az angol futball felett

A Chelsea története rekordgyőzelmét aratva nyerte meg a 2009-2010-es Premier League-szezont. A Kékek 1955, 2005 és 2006 után negyedszer lettek bajnokok, megtörve a Manchester United hármas győzelmi sorozatát, s elütve a Vörös Ördögöket az abszolút angol rekordot jelentő 19., s egyben sorozatban negyedik elsőségtől.

A Chelsea játékosa, Didier Drogba lett a gólkirály, az Actim Index, az egész éves teljesítményt számokra fordító statisztikai rendszer szerint Frank Lampard és az elefántcsontparti az idény legjobb két játékosa.

A Chelsea úgy lett első, hogy a Nagy Négyes további három tagja ellen maximális pontszámot szerzett, magyarul oda-vissza megverte őket. 103 gólt ért el 38 mérkőzésen, legutóbb 1961-ben lett bajnok egy csapat túllépve a százgólos határt. (Az abszolút csúcs is az 1961-ben duplázó Tottenhamé, a Spurs egy évvel később 111 gólig jutott, noha csak második lett a bajnokságban.)


Carlo Ancelotti csapata, amely hat győzelemmel kezdte a bajnoki idényt, csak nyolc forduló után nem állt az élen a 38-ból, legutóbb a 33. fordulóban állt az élre, immár véglegesen.

Ha ezeket az adatokat mazsolázzuk, csak azt nem érti az ember, miért csak egyetlen pont előnnyel nyertek a Kékek a második helyezett előtt. Nem szabad hát elfelejteni, voltak a Kékeknek is nehézségei az idény során. Mi több, február végén egyáltalán nem ígérkezett ilyen szépnek a szezonzárás.



A Manchester City elleni hazai vereség, illetve az Inter elleni BL-búcsú után akadtak, akik azt jósolták, már nem Ancelotti lesz a következő idényben az edző. Magam is azt gondoltam akkor, hogy a közel azonos pozícióban lévő hármasból a Manchester Unitednek és az Arsenalnak is lényegesen nagyobb az esélye a bajnoki címre - tekintettel arra is, hogy a három vetélytárs közül a Chelsea sorsolása tűnt a legnehezebbnek.

Ám megsérült Cesc Fabregas, megsérült Wayne Rooney. A spanyol sztár nem is tudott már játszani március 20. után az idényben, Rooney lábára március 30-án taposott rá Mario Gomez a Bayern München elleni BL-negyeddöntőben, s "Wazza" utána négy mérkőzésen játszott, gólt már nem szerzett.



A Chelsea ellen profitált abból, hogy Carlo Ancelotti átalakította a csapat játékát, s Frank Lampardon a kedvenc pozíciójában játszatta. Részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Kékek nyertek az Old Traffordon, s nem is átengedték már át az első helyet.

Ancelotti érdeme a sikerben megkérdőjelezhetetlen: ne felejtsük, szinte az egy évvel korábbival azonos játékosállománnyal lett bajnok, s került a duplázás kapujába. S ha sikerül neki, ő lesz az első nem brit edző, sőt, Kenny Dalglish-on kívül az egyetlen edző, aki újoncként duplázik Angliában.John Terry játszott a legtöbb mérkőzésen

Összesen 31 játékos szerepelt az idény során bajnoki mérkőzésen Carlo Ancelotti csapatában (még néhány perc erejéig Andrij Sevcsenko is), közülük húszan játszottak legalább tíz találkozón. Harminc mérkőzésnél többet a "pillérek" játszottak: John Terry (37), Frank Lampard (36), az idény nagy felfedezettje, Florent Malouda (33), Petr Cech (34), Nicolas Anelka (33), Michael Ballack (32) és Didier Drogba (32), aki a teljes januárt Afrikában töltötte. Az idény során sokat sérült futballisták közül Ashley Cole 27, Ricardo Carvalho 22, Michael Essien 14, José Bosingwa 8 mérkőzésen tudott játszani. A szereplési számok alapján a Kékek alaptizenegye a következő volt az idényben: Cech - Ivanovics, Terry, Carvalho (Alex), A. Cole - Mikel Obi, Ballack, Lampard, Malouda - Anelka, Drogba. (A portugál védőnél Joe Cole és Salomon Kalou több mérkőzésen szerepelt, de mindketten kevesebbszer kerültek a kezdő csapatba.) 103 gólból 74-et a Didier Drogba (29), Frank Lampard (22), Florent Malouda (12), Nicolas Anelka (11) kvartett szerzett.

Az év csapata Malouda és Lampard nélkül?


Az Év csapatába a játékostársak szavazatai alapján mindössze két Chelsea-játékos, Braniszlav Ivanovics és Didier Drogba került. (A tizenegy: Hart - Ivanovics, Dunne, Vermaelen, Evra - Valencia, Fabregas, Fletcher, Milner - Drogba, Rooney) A névsoron végignézve különösen két játékos negligálása szembetűnő: Florent Malouda és Frank Lampard helye megkérdőjelezhetetlen az év legjobbjai között Ám a hivatásos játékosoknak február végén, március elején szavazni kellett, a két Chelsea-középpályás formája meg akkoriban javult fel igazán. A legeredményesebb bajnoki idényét záró angol válogatott középpályás az utolsó 11 bajnoki meccsén 12 gólt szerzett. A hónap játékosa díjat a ligától Florent Malouda kapta meg márciusban. (Különleges: azon kilenc játékos közül, akik a 2009-2010-es idényben megkapták a főszponzortól a hónap legjobb játékosa címet a Premier League-ben, csak január legjobbja, Wayne Rooney került be az Év csapatába.) Egyébként a mi véleményünket támasztja alá a goal.com internetes portál "álomtizenegye" is: Hart - Ivanovics, Dunne, Dawson, Evra - Bellamy, Fabregas, Lampard, Malouda - Drogba, Rooney



Drogba még Greaves-et is befoghatja a kupadöntőben

Didier Drogba az utolsó forduló utolsó mérkőzésének végére megenyhült. Pedig az első félidő végén majdnem felrobbant, hogy nem lőhette a tizenegyest, s ezzel nem hagyhatta le Wayne Rooneyt a góllövőlistán. Aztán a második félidőben mesterhármasig jutott! Az elefántcsontparti csatár a hatodik idényét zárta a Kékeknél, s még az FA-kupa-döntőn is szerezhet gólt, így is biztosan a mostani szezonja a legeredményesebb. 32 bajnokin 29 gólt szerzett (0,91-es mérkőzésenkénti átlag), minden sorozatot figyelembe véve 43 meccsen 36 gólig jutott - eddig. Korábbi "egyéni csúcsa" 60 mérkőzésen 33 gól volt, 2006-2007-ben. A Chelsea színeiben a hat év alatt 130 gólt ért el, ezzel, egyébként az első egyedüli nem angol tagjaként, a hetedik, mindössze két találattal lemaradva a hatvanas évek világbajnok csatára, Jimmy Greaves mögött. (A listán egyébként Frank Lampard a harmadik.)

Petr Cech is díjat kapott


Az Aranykeszytű-díjat holtversenyben Petr Cech és a Liverpool kapusa, Pepe Reina kapta meg, mindketten 18 mérkőzésen nem kaptak gólt. A Premier League-ben 2005 óta osztják ki ezt az elismerést, az első győztes a cseh kapus volt, majd a következő három évben Pepe Reina győzött. 2009-ben Edwin van der Sar lett az első, most tőle hódította vissza az elsőséget a két korábbi győztes. Reina az öt, a Premier League-ben töltött idényéből négyszer aranykesztyűs lett, aligha vitatható, hogy a legnagyobb bravúr a mostani társelsősége.

Szombaton duplázhat a Chelsea

A Kékek szombaton a Wembleyben játszanak az FA-kupa-döntőjében a már kiesett, s szétesésre ítélt, ám, s nem utolsósorban a korábbi Chelsea-menedzser, Avram Grant Portsmouth-ával. Az angol futball történetében eddig tizenegy duplázásra volt példa, a Preston North End 1889-ben, az Aston Villa 1897.ben, a Tottenham 1961-ben, az Arsenal 1971-ben, 1998-ban és 2002-ben, a Liverpool 1986-ban, míg a Manchester United 1994-ben, 1996-ban és 1999-ben nyerte meg néhány nap leforgása alatt a bajnokságot és a kupát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×