INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kisteleki tudott az illegális fogadások létezéséről

Infostart / InfoRádió
Tudott az illegális fogadások létezéséről Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. A sportvezető a Nemzeti Sportnak azt mondta: mivel a Bild által megnevezett Újpest ügyében nincs konkrétum, így nem szabad a lila-fehér csapatot elítélni.

"Csupán idő kérdése volt, mikor durran ki a focilufi. Én is tudtam az illegális fogadások létezéséről, olyannyira, hogy már a márciusi UEFA-kongresszuson is téma volt a sportágat behálózó jelenség. Külön pontban tárgyaltunk a modernkori bundázásról, s rögzítettük, hogy a védekezés eszközét kellene valamiképp megtalálni" - mondta a Nemzeti Sportnak Kisteleki István, az MLSZ elnöke.

A Magyar Labdarúgó Szövetség nem szeretne elébe menni a dolgoknak. Ahogy a szövetség által kiadott kommünikében szerepel: az MLSZ minden rendelkezésére álló eszközzel együttműködik majd a vizsgáló szervekkel, azonban konkrétumok hiányában nem szeretne lépéseket tenni.

"Nem hinném, hogy kapkodnunk kellene. Az elnökség tagjaival abban maradtunk: a legközelebbi ülésen, december tizenhatodikán külön napirendi pontban beszélgetünk a kialakult helyzetről Mi már állást foglaltunk az ügyben. Ha magyar érdekeltségű fejlemény a tudomásunkra jut, természetesen teszünk majd lépéseket, addig nem" - emelte ki az MLSZ-elnök. Kisteleki István azt már elhatározta, hogy a következő versenykiírásban szerepel majd, hogy a labdarúgók nem fogadhatnak a mérkőzésekre.

A legnagyobb példányszámú német bulvárlap, a Bild eddig egyetlen magyar klub nevét hozta nyilvánosságra. "Erről nem szeretnék semmit sem mondani. Az újpestiek ügyében sincs konkrétum, így butaság lenne elítélni őket. Általánosságban annyit mondhatok: nálunk is minden eszközzel meg kell akadályozni az ilyen összefonódásokat" - közölte Kisteleki István.

A fogadási megvesztegetések kilenc országra terjedtek ki, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel. Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

A Bild szombati számában azt írta, az NB I-ből az Újpest is érintett, de ezt a klub határozottan cáfolta. "Kijelentjük, hogy az Újpest FC, mint klub semmilyen szinten nem kapcsolható össze az úgynevezett nemzetközi fogadási botránnyal, továbbá a mérkőzések manipulálásával. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy egyetlen magyar mérkőzést nem neveztek meg konkrétan, így jelenleg még az sem állítható, hogy egyáltalán olyan mérkőzés a vizsgálat tárgyát képezi, amelynek az Újpest FC volt az egyik résztvevője" - olvasható a lila-fehét egyesület által kiadott közleményben.

A vasárnapi német sajtó az állítólag érintett külföldi klubok közül a törökországi Fenerbahcéről tett említést, emellett több alacsonyabb osztályban, illetve a regionális ligában játszó egyesületet említettek név szerint is. A legtöbbet hangoztatott csapat a VfL Osnabrück, továbbá az SSV Ulm, valamint a Würzburger Kickers, sőt az utóbbiból állítólag már egy játékost őrizetbe is vettek. A gyanúsított egyesületek ugyanakkor sorra cáfolták állítólagos érintettségüket.

A címlapról ajánljuk