eur:
385.28
usd:
354.83
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Egyiptomban bizonyíthat az új generáció - rajtol az U20-as vb

Csütörtökön Egyiptomban elkezdődik az U20-as világbajnokság, amelyen 12 év szünet után szerepel újra a magyar korosztályos válogatott. Az Egervári Sándor vezette együttes hivatalos célja a nyolcaddöntőbe kerülés, bár néhány szakember az éremszerzésre is esélyesnek tartja Németh Krisztiánékat. A vb esélyesei a brazilok, a spanyolok, az angolok, az olaszok és a németek.

A Debrecen BL-szereplése mellett az ősz másik magyar labdarúgó szenzációját az U20-as válogatott részvétele szolgáltathatja az egyiptomi világbajnokságon. A torna csütörtökön az Egyiptom-Trinidad és Tobago mérkőzéssel rajtol, a magyarok vasárnap este 9 órakor, Honduras ellen kezdik meg szereplésüket.

A keretből heten külföldön játszanak, közülük Koman Vladimir az olasz élvonalban is többször szerepelt, Gulácsi Péter a Liverpool 3-4. számú kapusává vált, az AEK-nek kölcsönadott Németh Krisztián pedig kiválóan kezdett új csapatában. A magyar együttes egyik titkos fegyvere Futács Márkó lehet, aki a Werder Bremen felnőtt csapatában is pályára lépett már.

Az együttes nagy hiányzója a pécsi Nagy Olivér, aki sérülés miatt hagyja ki a vb-t, míg Kádár Tamást klubja, a Newcastle nem engedte el, ugyanis a hivatalos FIFA-naptárban nem szerepel a viadal. Nehézséget okozott a felkészülés során, hogy Németh Krisztiánt az AEK az edzőtáborba nem engedte el, a tornán viszont csatlakozhat társaihoz.

Sérüléssel bajlódik Balajti Ádám, és már az is szóba került, hogy a diósgyőri támadó nem lehet ott a vb-n, ám az orvosi konzíliumot követően hivatalossá vált, hogy elutazik a többiekkel Afrikába. A szakemberek előrejelzése szerint a jövő szerdai, második találkozón már pályára is léphet.

A válogatott gerincét a tavalyi ifjúsági Eb-n bronzérmes csapat alkotja, bár a 21 fős keretből csak kilencen voltak ott a részvétel kivívásakor is. A csapat magja - Gulácsi Péterrel, Debreceni Andrással, Koman Vladimirrel, Németh Krisztiánnal és Simon Andrással - már évek óta együtt szerepel, kezdetben Both József, majd Sisa Tibor irányította ezt a korosztályt. Az együttes felkészítését az elmúlt hónapokban a holland Wilco van Buuren felügyelte, ám szerződését az MLSZ nem hosszabbította meg, és az U20-as csapatot Egervári Sándorra bízta augusztus közepén.

A szövetségi edző elmondta, bár nem tudott sokat készülni a játékosokkal, bízik abban, hogy az elvégzett munkával az elvárásokat teljesíteni lehet, és talán az álmok elérése is lehetséges.

"Egy szép sikerrel ezek a játékosok joggal kopogtathatnak a felnőtt válogatott ajtaján. A keretben sok nyerő típusú futballista van, ennek köszönhetőek a korábbi sikerek, ugyanakkor problémát jelent, hogy legtöbben kevés játéklehetőséghez jutottak az elmúlt időszakban" - fejtette ki Egervári Sándor.

"Három felkészülési meccset játszottunk az elmúlt időszakban, ezek alapján azt mondhatom, csapatunk egészséges agresszivitással játszott, jól védekezett, kreatívan támadott és sok helyzetet alakított ki. Akadtak persze hibák is, de ezeket igyekszünk kiküszöbölni" - mondta a szövetségi edző.Az U20-as válogatott hivatalos célja a csoportból való továbbjutás, vagyis a nyolcaddöntőbe kerülés. Ez Honduras, Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emírségek mellett nem is tűnik lehetetlen küldetésnek. A négyesekből az első kettő és a négy legjobb harmadik kerül a 16 közé. Jól ismeri a játékosokat Nyilasi Tibor is, aki korábban az MLSZ utánpótlás-koordinátoraként dolgozott ezzel a korosztállyal, és úgy vélekedett egy televíziós műsorban, hogy a magyar fiatalok érmesként zárhatják a vb-t.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke kiemelte: az egyiptomi tornán a jó szereplést komoly prémiummal jutalmazzák. Ha második helyen jut tovább a csapat azt 10, ha elsőn, azt 20 millió forinttal díjazza a szövetség. A kieséses szakaszban minden győzelem újabb 20 milliót ér, így maximálisan 100 milliót kasszírozhat a keret.

Koman Vladimir csapatkapitány szerint a játékosok számára sokkal fontosabb, hogy a vb-n felhívhatják magukra a figyelmet. Bár sok új futballista van a keretben, de mindenki hamar beilleszkedett, és minden körülmény adott a jó szerepléshez - tette hozzá.

A magyar korosztályos együttes ötödik alkalommal szerepel a világbajnokságon, ám korábban még nem sikerült továbbjutnia csoportjából. Ehhez legközelebb 1985-ben álltak a magyarok, ám végül a két azonos mutatóval álló együttes közül sorsolással Kolumbia lépett tovább. Legutóbb, 1997-ben három vereséggel, 1-6-os gólkülönbséggel búcsúzott a magyar nemzeti együttes.

A magyar együttes vasárnap este Honduras, szeptember 30-án, szerdán Dél-Afrika, október 3-án, szombaton pedig az Egyesült Arab Emirátusok ellen lép pályára. Mindhárom találkozót Alexandriában rendezik, és a meccseket az MTV közvetíti.

A csoportellenfelek közül az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának keretét csak otthon szereplő játékosok alkotják. A hondurasiaktól Mario Martínez és Reiniery Mayorquín Norvégiában légióskodik, Roger Rojast pedig nyáron a Wigan igazolta le, de azonnal kölcsön is adta előző klubjának, az Olimpiának.

A dél-afrikai együttesből négyen is a holland bajnokságban pallérozódnak: a középpályás Daylon Claasen az Ajax játékosa, Kamohelo Mokotjo, Philani Khwela és Kermit Erasmus pedig a Feyenoordban szerepel, bár utóbbi labdarúgót nyáron kölcsönadták az Excelsiornak.

A vb-re a címvédő (és legutóbbi hét vb-ből ötöt megnyert) argentinok nem jutottak ki, így a legnagyobb esélyesek közé a brazilok, a németek, a spanyolok és az olaszok tartoznak.

{{keretes_cim}}

A:: Egyiptom, Trinidad és Tobago, Paraguay, Olaszország
B:: Nigéria, Venezuela, Spanyolország, Tahiti
C:: Egyesült Államok, Németország, Kamerun, Dél-Korea
D:: Ghána, Üzbegisztán, Anglia, Uruguay
E:: Brazília, Costa Rica, Csehország, Ausztrália
F:: Egyesült Arab Emírségek, Dél-Afrika, Magyarország, Honduras

A selecao keretében kivétel nélkül otthon játszó futballisták szerepelnek, a legnagyobb sztár Douglas Costa, a Grémio irányítója, aki nyáron közel volt ahhoz, hogy a Manchester Unitedhez igazoljon. Az angol sztárklub egy másik kiszemeltje volt Alex Teixeira, ám a Vasco da Gama nem engedte el. Már a brazil bajnokságban bontogatta szárnyait Alan Kardec, Giuliano és Paulo Henrique is.

A spanyol együttesből sérülés miatt kimaradt Bojan Krkic, így az Arsenal középpályása, Fran Merida lehet a hispánok vezére. Rajta kívül ismert név a kapus, Sergio Asenjo, aki az Atlético Madrid játékosa és Dani Parejo, aki a Real Madrid neveltje, jelenleg a Getaféban szerepel.

Az olaszok és a németek is tartalékosak lesznek a vb-n, mivel több klub nem engedte el legjobbjait (Alberto Paloschi és Stefano Okaka Chuka az olaszoknál, Timo Gebhart és Marcel Risse a németeknél hiányzik), ám a két együttes az utánpótlás tornákon rendre jól szerepel.

Az angolok tele vannak a Chelsea-ben, a Manchester Unitedben és a Manchester Cityben futballozó fiatalokkal, ám legtöbbjük csak a tartalékbajnokságban játszik, a felnőttek között még nem mutatkozhattak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×