eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Már nem bozótharcosként küzd ki-ki a maga posztján a magyar futballban"

Erwin Koeman szerepéről, a válogatott előtt álló feladatokról, az MLSZ anyagi stabilitásáról és az elmúlt időszak eredményeiről is beszélt Kisteleki István, a labdarúgó-szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A világbajnoki selejtezők előtt a magyar válogatott a románok ellen játszott. Mennyiben szolgálta ez a felkészülést?

A szövetségi kapitány kifejezett kérése volt, hogy a románok legyenek az ellenfelek, mert a stílusuk kicsit hasonlít a portugálokéhoz.

Mennyire elégedett az eddigi eredményekkel?

Abszolút elégedett vagyok, senki nem gondolta volna, hogy ilyen jól fogunk állni a portugálok és a svédek elleni mérkőzések előtt. Nagyon régen mondhatjuk el, hogy ilyen szép reményeink lehetnek.

Ezek anyagiakra lefordítva, mennyit hoznak az MLSZ konyhára?
Ezeket a sikereket nem anyagiakban kel mérni, elsősorban sportbeli sikerekről van szó. Ugyanakkor örömteli, hogy két-három stadiont is megtöltenének a szurkolók, olyan nagy az érdeklődés. Hozzáteszem, Málta ellen is telt ház volt, 30 ezer nézővel, ami azért, pestiesen szólva, nem semmi. A világbajnoki részvétel nagyon fontos lenne, az óriási előrelépést jelentene a sportág hazai élete számára.

Sem a svéd, sem a portugál mérkőzés nem lesz egyszerű. Akár még a dönteltenek is jók lennének?
Szerintem e két meccsből négy pont lenne az, ami után számolni lenne érdemes. Az utolsó két meccs viszont Portugáliában és Koppenhágában lesz, itthon inkább reális megszerezni a szükséges pontokat.

A románok elleni mérkőzés után megfogalmazódott a kapitány és a játékosok részéről, hogy jobb teljesítményre lesz szükség?
Nem történt tragédia. A játékosok a barátságos meccset nem jól kezdték, s aztán már hiába játszottak jól a második félidőben. A játékosok pontosan tudják, mivel profi játékosok, hogy többre lesz szükség. Tény, hogy a románok motiváltabban játszottak.

Jó lenne, ha olyan formában lennének a többiek is, mint ma Dzsudzsák Balázs.
Közepes teljesítménnyel nem lehet egy ilyen kaliberű ellenfelet legyőzni. Csak így lehet sikerre jutni.

Mennyit lépett előre a magyar válogatott Erwin Koemannal?
Már Várhidi Péter idejében is javult a teljesítmény, de Erwin Koemannal, egészen pontosan 44 helyet. A legfontosabb, hogy tétmérkőzéseken is tudott nyerni. De szeptember lesz az igazi mércés. Mindenkit mértéktartásra kérnék, mert hiszünk a csodákban, de nagyon nehéz feladat áll a válogatott.

Említette Várhidi Pétert, hogyan értékeli a munkáját?

Nehéz feladatot vállalt, rögös útra lépett. A csapat alapjainak a lerakásában nagy érdemei vannak. Az eredmények ellenben nem voltak jók. Ezért váltottunk. Ettől függetlenül Várhidi Pétert továbbra is jó edzőnek tartom.

Erwin Koeman miben hozott újat?
Elsősorban a profizmusában. A játékosok kint profi körülmények között játszanak, szükségünk volt egy olyan emberre, aki abból a közegből érkezett, s hozta azt a tudást, amivel motiválni tudja a játékosokat, s szakmailag is előre tudta vinni a csapatot. Ráadásul emberi tulajdonságai is nagyon jók, elfogadta őt a szurkolóktól a médiáig mindenki. Hogy ez mire lesz elég a svédek és a portugálok ellen, az majd kiderül, de a fejlődés egyértelmű. A személyének a hatása nem csak a válogatottnál érezhető, hanem az egész magyar futballnál.A kapitány mentalitása, munkájának eredménye átragadhat a klubokra is?
Ha a gyárban a főmérnök jó, az átragadhat a munkásokra. A szakmai területeken lévő előrelépés hiányzott a futballunkból. Most, nem csak a válogatott szintjén, látok pozitív eredményeket. Magyarországon a válogatott nagyon fontos, talán, a múltunk miatt, fontosabb, mint más országokban.

Akkor is megéri az Erwin Koemannak kifizetett pénz, ha nem jutunk ki a világbajnokságra?
Nem az dönt, bár nagyon szeretném, hogy kijussunk. De ne essünk át a ló túlsó oldalára, nem lesz attól sikertelen, eredménytelen, ha nem jut ki a válogatott. Majd kijutunk legközelebb, vagy éppen kijutunk az Európa-bajnokságra. Az előrelépés szembetűnő. A válogatott szereplésének hatásai, például az MLSZ számára az üzleti életben, rendkívül kedvezőek. Hadd utaljak, például a beruházásainkra, építkezéseinkre.

Kap Erwin Koeman intenciókat? Nyílt titok volt, hogy Várhidi Péter kapott a működése alatt.
Erwin Koeman sem kap, de nem kapott Várhidi Péter sem a maga idejében. Ami a technikai dolgokat illeti, Szekeres Tamásnak nagy feladatai vannak, de a szakmai részben, hogy úgy mondjam, a kapitány "önjáró".

Nagy az elvárás, de benne van a lehetőség, hogy egy gyengébb eredmény után változik a közhangulat?
Szerintem nagyobb az elvárás, mint a potenciális lehetőség. De ilyen a sport, ezt normálisnak tartom. Ha reálisan értékeljük, ebből a csoportból nekünk nem a továbbjutás lehetett a reális célkitűzés, senki sem gondolta, hogy hat forduló után négy ponttal előnnyel a második helyen állunk.

A nyáron slágertéma volt az NB I-es mérkőzések közvetítési jogának kérdése. Sokkal jobb szerződést sikerült a korábbinál kötni. Mi járult ehhez hozzá?
Megváltozott a piaci helyzet. Egy kézbe, az MLSZ kezébe kerültek a jogok, s igazi konkurenciaharc volt, ami felsrófolta az árat. Majdnem nyolcszoros árat ért el a szövetség. Már a csapatok kasszájában van az összeg egy része. Soha nem látható összegek kerülnek a kasszákba.

A színvonal emelkedéséhez hozzájárulhatnak ezek a többletpénzek?
Nem lehet igazából egy tényhez kötni. Sokat számít a Ferencváros visszatérése az élvonalba, sokat számít a Videoton tevékenysége, anyagi és morális szempontból, a Debrecen most már biztosan nemzetközi szereplő lesz ősszel, stabilizálódtak a tulajdonosi viszonyok a csapatoknál, ezek mind-mind biztató jelek. Nincs minden rendben, de ezek jó jelek. Idetartozik az U20-as válogatott vb-részvétele is, több mint tíz éve nem volt hasonlóra példa.

Beszéljünk erről ez utóbbiról egy kicsit. Megfelelően menedzselik az utánpótlás-válogatottat?

Még lesznek döntéseink, de dolgozunk azon, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk. Bízom abban, hogy jól fog szerepelni, úgy hiszem, reális cél a csoportból való továbbjutás.

Másfél évvel ezelőtt azt mondta, hogy az MLSZ még nincs túl az anyagi krízisen. Mi a helyzet most?
Nem paradicsomi az állapot, de a problémákon túlkerült. Pályákat építünk, edzőközpont készült el, 30-40 ezer gyerek futballját finanszírozzuk. Rendben van az anyagi helyzet. A Telki Edzőközpont, például, egy kisebb csoda.

Mi a reális célkitűzés a jövőre?
Globálisan nézve az eladható, normális nemzeti futball lehet a cél, rendezett pályaviszonyok, infrastrukturális fejlesztéssel. Ha ezek meglennének, a világversenyeken való részvételünk megvalósulhatna. Alapkérdés lenne még a hazai bajnoki mérkőzések nézőszámának növekedése. Reálisan nézve bíztató kezdet van, talán megnyílt néhány lehetőség, de még rengeteg munkára van szükség. Már nem bozótharcosként küzd ki-ki a maga posztján, van együttműködés, erre lehet építeni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×