eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nézze meg az angolok, a hollandok, a németek, a spanyolok, az argentinok és a brazilok góljait!

Szerdán pályán volt szinte minden európai és amerikai válogatott. Negyvenhét mérkőzést játszottak szerte a nagyvilágban, köztük világbajnoki selejtezőket és felkészülési mérkőzéseket. A tétmérkőzéseken nem születtek nagy meglepetések, de ahogy lenni szokott, a felkészülési találkozókon született néhány váratlan eredmény. A magyar válogatott szerda este 1-0-s vereséget szenvedett a román csapattól a Puskás Stadionban, felkészülési mérkőzésen. Érdekes, hogy a vb-csoportban jól álló csapatoknak ment kevésbé a játék, a sereghajtók ellenben figyelemreméltó győzelmeket arattak.

A magyar válogatottnak a Koeman-érában nem megy a felkészülési mérkőzéseken. Pozitívabb szemlélettel persze azt is megállapíthatjuk, hogy a kapitány nem az eredményt, hanem az összeszoktatást, a gyakorlást helyezi inkább a fókuszba.

A románok elleni, a Puskás Stadionban elszenvedett 1-0-s vereség a csapat idei negyedik mérkőzése volt, a vb-selejtezőket megnyerte, a felkészülési meccseket elveszítette. A selejtezőkön nem kapott, de rúgott, a felkészülési meccseken nem rúgott, de kapott gólt. Jobb ez így.

Elégedettek persze nem lehetünk, különösen az első félidőben gyengén játszott az akkor még a 4-2-3-1-es felálláshoz ragaszkodó válogatott. Gera Zoltán beállása után feljavult a játék, de a mumus ellen ezúttal sem sikerült nyerni. Huszonnyolc éve, 1981 májusa óta nyeretlen a magyar csapat a románok ellen.

Koeman csalódott

Erwin Koeman szövetségi kapitány így értékelte a mérkőzést: "A két félidő különböző képet mutatott, az első kiábrándító volt, túl messze helyezkedtünk ellenfeleinktől, főleg a középpályán hagytunk nagy terültet a románoknak. A második játékrész már sokkal jobb volt, a csapat ekkor mindent megtett az egyenlítés érdekében, de az eredmény miatt természetesen csalódott vagyok. A svédek elleni világbajnoki selejtező előtt nagyon fontos, hogy a válogatott tagjai a lehető legtöbb meccsen lépjenek pályára klubcsapatukban, s a rendelkezésünkre álló időben igyekszünk majd kijavítani a hibákat"- tette hozzá a kapitány.

Nem ment sokkal jobban a vb-csoportban a magyarok előtt álló dánoknak sem, akik Koppenhágában 2-1-re kikaptak a chileiektől. A svédek megfiatalított csapata, Ibrahimovic és Larsson nélkül, szűk 1-0-s győzelmet aratott a finnek ellen. A portugálok, a lázas beteg, de bizonyos sajtóhírekkel ellentétben nem újinfluenzás Cristiano Ronaldo nélkül is könnyű, 3-0-s győzelmet arattak Liechtensteinben. Hugo Almeida két gólt is szerzett.

A játéknap egyik legfölényesebb győzelme a tavasszal eddig csak vergődő albánoké volt, akik 6-1-re kiütötték a ciprusiakat. A máltaiak ritka győzelmeik egyikét ünnepelhették: Mifsud két góljával legyőzték a grúzokat.A franciák Gignac góljával nyertek a Feröer-szigeteken, a németek két Bayern-sztár, Schweinsteiger és Klose találatával Azerbajdzsánban, egyaránt vb-selejtezőn. Klose a sérülése miatt nem játszott a Bundesliga első fordulójában, ám Löw kapitány így is elvitte a túrára, s neki volt igaza.



Simán, 3-1-re nyertek a horvátok Fehéroroszországban, s meglepetés, legalábbis a gólkülönbség miatt, a norvégok 4-0-s, szinte kiütéses sikere a skótok ellen.

A németeken kívül az európai futball legjobbjai felkészülési mérkőzéseket játszottak. A világbajnoki címvédő olasz csapat továbbra is hadilábon áll a gólszerzéssel, csak gól nélküli döntetlent ért el Svájcban. Bíztató a Juventus hívei számára, hogy a csapat legjobbja a középső védő kettős, Chiellini és Cannavaro volt. Utóbbi a 127. válogatottságát ünnepelte, s ezzel megdöntötte Paolo Maldini olasz csúcsát.

Az angolok adtak egy félidőnyi előnyt a hollandoknak, akik Kuyt és Van der Vaart góljával a szünetig kétgólos előnyt szereztek. A második játékrész azonban a háromoroszlánosoké volt, Jermain Defoe a két góljával kiegyenlített (2-2). A Spurs csatára egyre inkább cementezi a helyét a keretben, júniusban, az andorraiak elleni vb-selejtezőn is két gólt szerzett.



A spanyolok ugyancsak kétgólos hátrányba kerültek Macedóniában, Goran Pandev (lesgyanús) duplája után. Ám a második félidő közepén tíz perc alatt három gólt szerezve fordítottak, Fernando Torres, Piqué és Riera találatával (3-2). Utóbbi, aki elképesztően nagy gólt rúgott, hajdanán az Espanyolban klubtársa volt Dani Jarquénak, a múlt héten elhunyt futballistának, akinek az emlékéért játszották a spanyolok a mérkőzést.


Az argentinok hosszú hónapok után ismét nyertek, ezúttal Moszkvában, Guus Hiddink orosz válogatottja ellen. Különösen a kapitány veje, Sergio Aguero játszott jól, remek gólt is lőtt. Az albiceleste 3-2-re nyert.


Ugyancsak egygólos győzelmet aratott a brazil válogatott a hajdani Szovjetunió egy másik utódválogatottja ellen. Az észtek ellen, Tallinnban, nem játszott jól Dunga, gyakorlatilag a Konföderációs Kupát megnyert alakulatával azonos csapata, de nyert. A gólt, mondhatni természetesen, Luis Fabiano szerezte, akinek az elmúlt egy évben a 12. mérkőzésen ez volt a 14. gólja a válogatottban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×