eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elképesztő bevételt termel az angol futball

Az angol Premier League érte el a legnagyobb bevételt és nyereséget az európai futballbajnokságok közül a 2007-2008-as idényben. A legtöbb néző a Bundesliga meccsein volt, míg a bevételhez viszonyítva a legnagyobb összeget Franciaországban fordították a focisták fizetésére.

A svájci Deloitte könyvvizsgáló cég évente megjelenő összesítése szerint az angol élvonal 1,93 milliárd fontos bevétellel zárta az előző, vagyis a 2007-2008-as szezont, ami 26 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, a haszon pedig 234 millióra rúgott.

A jelentés szerkesztője, Dan Jones szerint a növekedés nagyrészt az új televíziós szerződés köszönhető, mivel az összesen 1,7 milliárd font értékű megállapodás 2007 nyarán lépett életbe. Hozzátette: arra számítanak, hogy a 2008-2009-es idényben is folytatódik, bár lassul a bevétel növekedésének üteme, és várhatóan a 2 milliárdos határt is átlépik a PL együttesei.

A Premiership csapatainak teljes tartozása 3,1 milliárd fontot tett ki, de ennek kétharmada a négy nagy klubé: a Chelsea az éllovas 711 millióval, a Manchester Unitednek 649 millió, az Arsenalnak 318 millió, a Liverpoolnak pedig 300 millió font tartozása van.

A labdarúgóknak juttatott fizetések első alkalommal lépték át az 1 milliárd fontos határt a ligában. A Chelsea ebben a kategóriában is magasan vezet, 172 millió fontot költött fizetésekre, a Manchester 121 milliót, az Arsenal pedig 101 milliót.

A bevételt tekintve második helyen a német Bundesliga és a spanyol Primera División áll, egyaránt 1,44 milliárd eurót kasszírozva - előbbi 136 milliós nyereséggel zárt, utóbbi mérlegéről viszont nem áll rendelkezésre adat. Az olasz Serie A 1,42 milliárdos bevétellel (és 66 milliós haszonnal) a negyedik, míg a nagy ligák közül a sereghajtó a francia Ligue 1 lett 0,99 milliárddal, illetve 84 millióval.

Összesítve a kontinens futballjának forgalma tavaly rekordot jelentő 14,6 milliárd eurót tett ki, ebből az öt élbajnokság 7,7 milliárddal 53 százalékot "vállalt magára".

A legmagasabb nézőszámmal a Bundesliga büszkélkedhetett: a német meccseket átlagosan 39.500 szurkoló látta a stadionokban, ez a Deloitte előrejelzése szerint idén 42.600-ra emelkedik. A második helyen 2008-ban a Premier League végzett, amelynek találkozóira 32.500-an voltak kíváncsiak.

A legtöbb pénzt - a bevétel 71 százalékát - a franciák fordították a játékosok fizetésére. A spanyolok, olaszok és angolok mintegy 60 százalékot utaltak tovább a futballistáknak, míg Németországban a kereset fele a klubpénztárban maradt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×