eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A doppingellenőrök próbálnak úgy gondolkodni, mint a sportolók

Számos trükköt bevet a tiltott szereket használó sportolók lebuktatása érdekében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA. Ezt a szervezet főigazgatója árulta el egy budapesti sajtótájékoztatón.

Jelentős előrelépéseket tett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tíz évvel ezelőtti megalakulása óta - hangsúlyozta a WADA elnöke, John Fahey, aki a szervezet főigazgatójával, David Howmannel egynapos látogatásra érkezett Budapestre Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökének meghívására.

Fahey emlékezetett arra, hogy tavaly 220 ezer doppingvizsgálatot végeztek, és ezek körülbelül két százaléka hozott pozitív eredményt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a doppingellenes harc egyre kiterjedtebb, hiszen nemzeti és nemzetközi hatóságokkal és gyógyszergyárakkal együttműködve dolgoznak.

Ez utóbbira példaként említette a legújabb generációs doppingszer, a CERA kimutatását. A szer jelenlétét egy hónappal a forgalomba kerülése után már vizsgálták, így bukott meg több kiemelkedően szereplő országúti kerékpáros a tavalyi Tour de France után.

Fahey szerint idejétmúlt azt állítani, hogy az ellenőrök lépéshátrányban vannak. Az InfoRádió kérdésére a NOB és a szervezőbizottság megrendelésére tavaly augusztusban, Pekingben végzett vizsgálatokról azt mondta, hogy az érintettek mindent megtettek a legmagasabb színvonalú ellenőrzés érdekében.

Fontosnak nevezte, hogy sokan már ki sem juthattak a kínai fővárosba, hiszen 70 doppingoló már az olimpia előtti ellenőrzésekkor lebukott.

A WADA elnöke méltatta Aján Tamás munkáját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség mellett a többi szervezettel is jó viszonyt ápolnak.

Nem beszélnek, hogy ne rontsák az esélyeket

Arról is beszélt, hogy az idei évtől érvényes szabályok szerint a sportolóknak napi egy órát kell megjelölniük a véletlenszerű vizsgálatok elvégzésére, ebben a formában viszont továbbra is vezetniük kell a holléti nyilvántartást. Fahey ezt egy méltányosabb rendszernek nevezte ahhoz képest, hogy korábban a hét minden napján, a nap minden órájában az előre megadott helyen kellett az ellenőrök rendelkezésére állni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség főigazgatója azt mondta, hogy sok információt nem árulhatnak el a sajtónak, mert ezzel a saját esélyeiket rontanák a csalók kiszűrésére.

David Howman kiemelte, hogy külön munkatársakkal igyekeznek a doppingolók észjárását elsajátítani, hogy közülük minél többet meglepjenek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire elégedettek a Tiszeker Ágnes által vezetett Magyar Antidopping Csoport tevékenységével, a főigazgató a következő választ adta: "Ha nem lennénk elégedettek, nem használnánk őket."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×