eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ciprusi és fehérorosz csapat is a labdarúgó BL főtábláján

Tizenhét ország képviselteti magát, a nagy ötös, Anglia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország csapatai közül csak a Schalke bukott el a selejtezőben, igaz, az Atlético Madrid ellen. Négy olyan gárda került a 32 közé, amelyik korábban soha nem szerepelt még ott: az orosz Zenit, a román CFR Cluj, a ciprusi Anorthoszisz és a fehérorosz BATE. Utóbbi kettő hazája valaha volt első képviselője a főtáblán. Várhatóan két magyar lesz a mezőnyben, Dzsudzsák Balázs a PSV-ben és Nagy Zoltán az Anorthosziszban. Így foglalható össze a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőinek történéssora. Persze, az ehhez vezető út nem volt minden csapat számára sima.

A nagymenők közül a Liverpool szenvedett a legjobban, pedig a belga Standard elleni idegenbeli döntetlen sima továbbjutást ígért. Ám a "Vörösök" nagyon rosszul játszottak, Bölöni László csapata ellenben kitűnően védekezett, egészen a 128. percig. Akkor az addig szinte észrevehetetlen Dirk Kuyt egy másik holland Ryan Babel átadásából megszerezte a 210 perces csata egyetlen, de aligha kell mondani forintban milliárdokat érő gólját.

A nap legnagyobb meglepetését a ciprusi Anorthoszisz okozta. Nagy Zoltán csapata az első mérkőzésen, óriási meglepetésre, 3-0-ra megverte a görög Olympiakoszt, de még így is féltették hívei a visszavágótól. Nem ok nélkül: a jobb futballistákból álló pireuszi csapat végigtámadta a mérkőzést. Ám a vendégek albán kapusa - Nagy vetélytársa -, Arjan Beqaj szenzációsan védett. Csak egy gólt kapott, s ezzel első ciprusi csapatként a nevében famagusztai, amúgy larnacai székhelyű kék-fehér klub feljutott a főtáblára. Az Anorthoszisznak két világhírű játékosa van: a görög Európa-bajnok Trajanosz Dellasz, és a brazil Sávio. A Real Madridot is megjárt csatár azonban egyik selejtezőben sem játszott.

Meglepetés, ha nem is ekkora a fehérorosz BATE Boriszov továbbjutása. A csapat megnyerte az első mérkőzését a Levszki ellen Szófiában, hazai pályán okkal reménykedett. Gyors vezető gólját a vendégek kiegyenlítették, de még mindig továbbjutásra állt. Ám a 43. percben emberhátrányba kényszerült Bliznjuk kiállítása miatt. Attól kezdve a bolgárok erősen támadtak - eredmény nélkül.

Az Atlético Madrid gálaelőadással bizonyította be, hogy számolni kell vele a Bajnokok Ligájában is. A több mint tíz év után a BL-be visszatérő klub 4-0-ra kiütötte az előző idényben a legjobb nyolcig jutó Schalkét. Az argentin Agüero egy gólt maga szerzett, hármat pedig előkészített.

Az Arsenal kiütötte a korábbi angol szövetségi kapitány, Steve McClaren csapatát, a holland Twentét. Az "ágyúsok" kétgólos előnyt szereztek idegenben, majd a hazai találkozót, Nasri, Gallas, Walcott és Bendtner egy-egy góljával fölényesen megnyerték. A főtáblára végül négy angol, négy spanyol, négy olasz, három francia, két német, két román, két portugál, két ukrán, s egy-egy görög, orosz, holland, fehérorosz, ciprusi, dán, skót, török és svájci csapat került. A csoportkör sorsolását ma este hat órakor tartják Nyonban, az előző szezon legjobbjainak kitüntetésével egybekötve. Mindegyik kalapból egy csapat kerül minden kalapba. Az azonos nemzetbeliek nem kerülhetnek össze.


1. kalap                                     koefficiens
Manchester United FC (angol)   107.996
Chelsea FC (angol)                    124.996
Liverpool FC (angol)                   118.996
Barcelona (spanyol)                   117.837
Arsenal FC (angol)                     110.996
Olympique Lyon (francia)             99.380
Internazionale (olasz)                 96.934
Real Madrid (spanyol)                  93.837

2. kalap                                 koefficiens
Bayern München (német)            92.078
PSV Eindhoven (holland)             91.610
Villarreal CF (spanyol)                 90.837
AS Roma (olasz)                          81.934
FC Porto (portugál)                     81.176
Werder Bremen (német)             74.078
Sporting CP (portugál)                67.176
Juventus (olasz)                          66.934

3. kalap                                 koefficiens
Olympique Marseille (francia)     63.380
Zenit (orosz)                              60.437
Steaua Bucureºti (román)          59.398
Panathinaikosz FC (görög)        52.525
Girondins Bordeaux (francia)      52.380
Celtic FC (skót)                          52.013
FC Basel 1893 (svájci)                 51.993
Fenerbahçe SK (török)                 51.469

4. kalap                                 koefficiens
Sahtar Doneck (ukrán)                49.932
ACF Fiorentina (olasz)                 40.934
Atlético Madrid (spanyol)              36.837
Dinamo Kijev (ukrán)                    34.932
CFR 1907 Cluj (román)                 13.398
Aalborg BK (dán)                         12.748
Anorthoszisz (ciprusi)                     4.327
FC BATE (fehérorosz)                     1.760

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×