eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A sportorvos szerint nem a finanszírozáson múlott a rossz szereplés

Lehetőségei alatt maradt a magyar olimpiai csapat - értékelte a versenyzők teljesítményét az InfoRádióban Frenkl Róbert sportorvos. Szerinte a vívók túlhajszoltak voltak, a kajak-kenusoknak pedig a magas elvárásokkal kellett megküzdeniük.

Sportorvosi szempontból elfogadható a magyar sportolók pekingi teljesítménye, ám a tudomány oldaláról nézve lehetőségei alatt maradt a csapat; ennek elsősorban a belső, sportszakmai okait kell feltárni - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportorvos.

Frenkl Róbert szerint a korábbiaknál gyengébb szereplés oka legkevésbé a finanszírozás lehet, hiszen az olimpiai csapat számára az egész ciklusban megvolt a lehetőség a színvonalas felkészülésre, még tengerentúli edzőtáborokban is jártak.

Rossz időzítés, belső problémák

A sportorvos úgy véli: a vívóknak nem lett volna szabad a legjobb csapattal részt venni a néhány héttel az olimpia előtt tartott kijevi Európa-bajnokságon, mert ezután nem tudtak újra formába jönni az ötkarikás versenyekre. Az öttusázóknál is a vívás volt az a szám, amely miatt nem tudták a tőlük elvárható és maguktól is elvárt teljesítményt nyújtani - folytatta Frenkl Róbert, megjegyezve: ebben a "túledzés" játszhatott szerepet.

A kajak-kenusok elfogadható eredményeket értek el, ám velük szemben kissé túlzottak voltak az elvárások - vélekedett a sportorvos, aki szerint a kézilabdás és a vízilabdázó hölgyek csak magukat okolhatják, amiért nem jutottak döntőbe.

"Nagyon sok szakmai, belső tényező van, ami miatt nem értük el azt az eredményt, ami ebben a csapatban benne volt. Más kérdés, hogy már az atlantai olimpia, azaz 1996 óta halogatja a politika is, meg a sportpolitika is a döntést arról, hogy milyen fejlesztéseket vállal" - hangsúlyozta Frenkl Róbert.

Alapok

A sportsikerek erősítik a nemzeti identitást - fogalmazott a sportorvos, hozzátéve: a sport a kultúra legpopulárisabb része, ezért is nagyon fontos.

A szakértő szerint azért fordulhat elő, hogy sok embert mégsem érdekel a sport, mert már az iskolai testnevelés sem edzésjellegű. A fiatalok húzódoznak a terheléstől, ezért már a gondolkodásukon is változtatni kellene - magyarázta Frenkl Róbert.

A legfontosabb a motivációs bázis erősítése - tette hozzá a sportorvos, aki szerint épp emiatt kedvezőtlen, hogy nem értek el jobb eredményeket a magyar sportolók. "Úgy lehet a motivációt erősíteni, ha jók az eredmények" - közölte a szakértő.

Hanganyag: Gál Ildikó

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×