eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A magyar sport 20 éves mélypontján - 1. rész

A pekingi olimpia lezárultával érdemes számvetést készíteni: nemcsak arról, hogyan szerepeltek a magyarok, hanem arról is, milyen változáson ment át egyes országok sportélete. A fejlődést jól tükrözi megszerzett érmek száma - ebben a tekintetben a XXIX. nyári olimpia szervezője, Kína ugrott a legnagyobbat.

Három aranyérmet szerzett Pekingben a magyar olimpiai küldöttség; ennyit éppen száz éve Londonból, illetve négy évvel később Stockholmból, ennél kevesebbet - kettőt - legutóbb 1924-ben Párizsból hoztak haza sportolóink. Ezüstéremből több jutott, ötöt sikerült szerezni, bronzból pedig kevesebb, csupán kettő.

Sok szurkolót minden bizonnyal hidegzuhanyként értek a mostani magyar eredmények, hiszen az elmúlt húsz évben mindig sokkal jobban szerepeltek az olimpikonjaink: az 1988-as szöuli és az 1992-es barcelonai játékokról 11-11 arannyal tértek haza, és a kevésbé fényes érmekből is szereztek szép számmal.

Ehhez képest visszaesést jelentett az 1996-os atlantai olimpia, ahol "mindössze" hét aranyat szereztek a magyar sportolók a négy ezüst és tíz bronz mellett. A sydney-i és athéni játékokon azonosan szerepeltek, jutalmuk nyolc arany-, hat ezüst- és három bronzérem volt.

Az elmúlt húsz év statisztikáit böngészve az is kiderül - bár nem meglepetés -, hogy a magyar sportolók Pekingben szerezték a legkevesebb olimpiai pontot, 93-at. A szöuli játékok óta ez nem fordult elő: e tekintetben a legjobban Barcelonában szerepeltek a magyarok (217), a leggyengébben pedig Athénban (144).

Az utóbbi két évtized szereplését tekintve kijelenthető, hogy a magyar csapat Pekingben érte el a leggyengébb eredményeket.

Hatalmas ugrás

A pekingi olimpián taroltak a rendező ország sportolói: a kínai olimpikonok 51 arany-, 21 ezüst és 28 bronzérmet szereztek, ami már önmagában is elképesztő teljesítmény. Hát még, ha figyelembe vesszük, honnan indultak. A kommunista állam olimpikonjai Szöulban csupán öt első, 11 második és 12 harmadik helyet szereztek, ám ettől kezdve szinte töretlenül javultak eredményeik.

Az Egyesült Államok sportolóinak teljesítménye tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak: Pekingben 36 aranyérmet szereztek, éppen annyit, mint két évtizeddel korábban Szöulban. Kiugró eredményt (44 arany) az 1996-os atlantai játékokon értek el, házigazdaként.

Oroszország eredményeinek vizsgálatakor figyelembe kell venni a politikai és területi változásokat is: az ország 1988-ban még Szovjetunió néven vett részt az ötkarikás játékokon, 1992-ben a Független Államok Közösségeként szerepelt, önálló orosz csapat 1996-tól indul az olimpiákon. Ennek megfelelően - az egyetlen, atlantai kivételtől eltekintve - folyamatosan csökken az orosz sportolók által megszerzett aranyérmek száma: míg Szöulból 55-tel tértek haza, addig Pekingből már "csak" 23-mal.

Az olimpiai eredményekről szóló cikkünk következő részét kedden olvashatja!

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×