eur:
396.91
usd:
355.64
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

London polgármestere átvette a lobogót - a nap legfontosabb hírei

Hivatalosan is befejeződött a XXIX. nyári olimpia Pekingben. A záróünnepségen Boris Johnson, a 2012-es játékok rendezője, London polgármestere átvette a kínai szervezőktől az olimpiai lobogót. A legeredményesebb versenyzők a házigazdák voltak 51 aranyéremmel, a legtöbb érmet viszont az Egyesült Államok sportolói szerezték, összesen 110-et.

A magyar küldöttség a 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzérmével a rangsor 21. helyén áll, a nem hivatalos pontversenyben pedig a 20. a 204 induló ország között a pekingi olimpián. Az 1924-es olimpia óta ez volt a leggyengébb magyar szereplés nyári játékokon. A Magyarországéhoz hasonló népességű, illetve gazdasági fejlettségű országok ugyanilyen eredményt értek el, és ezen a szinten teljesített Norvégia, Lengyelország, Kanada és Brazília is, míg a svédek, a horvátok, a görögök, az osztrákok és a szerbek egyetlen aranyérmet sem szereztek.

Sorozatban harmadszor nyertek olimpiát a férfi vízilabdásaink

Sorozatban harmadszor nyert olimpia bajnoki címet a magyar férfi vízilabda válogatott. Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata a döntőben 14-10-re győzött az Egyesült Államok ellen. A Szécsi Zoltán, Gergely István, Benedek Tibor, Biros Péter, Kiss Gergely, Kásás Tamás, Kis Gábor, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás, Hosnyánszky Norbert, Molnár Tamás összetételű magyar válogatott a pekingi olimpia harmadik magyar aranyérmét nyerte. A vízilabda történetében másodszor fordult elő, hogy egy csapat sorozatban háromszor szerzett aranyérmet ötkarikás játékokon, korábban ez a briteknek sikerült 1908 és 1920 között.

Értékelést kér a kormány az olimpiai szereplésről

Értékelést kér a kormány a Nemzeti Sporttanácstól a pekingi magyar szereplésről. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: ha a testület javaslatot tesz valamilyen változtatásra, akkor a kabinet megvizsgálja azt. Hangsúlyozta: mindenekelőtt gratulálni kell a magyar olimpikonoknak, hiszen a csapat mindent megtett a siker érdekében.

Schmitt Pál több érmet várt, de elégedett

Több érmet várt a pekingi olimpián szereplő magyar sportolóktól a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, de összességében elégedett a szerepléssel. Schmitt Pál az Inforádióban úgy fogalmazott: számos versenyző példaképe lehet a fiataloknak, és nagy eredmény az is, hogy nem volt magyar doppingeset a játékokon. Hozzátette: a legnagyobb csalódást a vívók okozták neki, de - mint mondta - a kudarc okainak vizsgálata a vívószövetség feladata. Schmitt Pál szólt arról is, hogy reményei szerint az állam, a társadalom és a magánszektor összefogásával talpra lehet állítani a magyar sportot.Hamarosan nyilvánosságra hozza a kormány a gazdaságélénkítő programját

Napokon belül nyilvánosságra hozza a miniszterelnök a kormány gazdaságélénkítő javaslatait, amelyek között szerepel az adórendszer átalakítása is. A kormányszóvivő közölte: a közzétett elképzelésekről a szakmai és civil szervezetekkel, illetve a parlamenti pártokkal is folytatódnak az egyeztetések. Daróczi Dávid emlékeztetett arra: az adójavaslatokat szeptember 15-ig kell beterjesztenie a kormánynak az Országgyűlés elé. A kabinet korábban hangsúlyozta: az adórendszer átalakítása nem járhat együtt a költségvetési egyensúly felborulásával, és meghatározó szempont a gazdaság versenyképességének javítása, az adórendszer egyszerűsítése, valamint a feketegazdaság visszaszorítása.

Sólyom László az éghajlatváltozás veszélyeiről

Az éghajlatváltozás következményeire, a vízhiány problémájára és a vízminőség javításának fontosságára hívta fel a figyelmet a magyar köztársasági elnök a spanyolországi Zaragozában megrendezett szakmai világkiállításon. Sólyom László "A víz és a fenntartható fejlődés" témakörben szervezett expón azt mondta: a világon 1,2 milliárd, azaz minden ötödik ember szenved vízhiánytól. Emilio Fernandez Castano, az expo kormánybiztosa és Sólyom László egyetértett abban, hogy összefogásra van szükség a vízhiány és a vízszennyezés okozta problémák kezeléséhez. A Zaragozai kiállítás magyar pavilonját eddig 350 ezer látogató kereste fel.

Októbertől új kötelező védőoltást vezetnek be

Októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid közölte: az ehhez szükséges pénz egy része már el is jutott az Egészségügyi Minisztériumhoz. A védőoltás a tervek szerint 2010-től kerül be a nemzeti oltási programba. A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ös adatai szerint a világon 1 millió 600 ezer ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük egymillió gyermek vesztette életét.

Címlapról ajánljuk

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×