eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jól megszedik magukat az olimpián a jegyüzérek

Hatalmasat kaszálnak a pekingi olimpia eseményeire belépőket áruló jegyüzérek, hiába fogadkozott a kínai vezetés, hogy szigorúan fellép majd az illegális árusítók ellen.

Nagy pénzt tesznek zsebre azok a jegyüzérek, akiket a The Daily Telegraph című lap újságírói szólaltattak meg Pekingben, sokak szerint ők tehetnek arról, hogy nem teltek meg a sportversenyek helyszíneinek lelátói.

A hivatalos adatok szerint az olimpiára minden jegy elkelt még a megnyitó előtt; nagy részüket alacsony áron értékesítették kínaiaknak, akik továbbadták a külföldi üzéreknek, ők pedig komoly haszonnal árulják a belépőket.

Az illegális jegyárusítók többé-kevésbé nyíltan dolgoznak az olimpiai parkban; hiába fogadkozott tehát a játékok kezdete előtt az olimpia biztonsági főnöke, Liu Shao-vu, hogy szigorúan fellépnek majd az efféle céllal odaérkezők ellen.

"Veszel vagy eladsz? Átveszem a kosármeccsekre szólókat, a párosak a legjobbak. Atlétikára is kellenek belépők, ha vannak. Neked mi kell? Műugrás? Kosárlabda?" - tette fel a kérdést kínai "üzlettársának" a Londonból érkezett Danny az úszóversenyek helyszínének közelében.

Nem félnek a rendőröktől

A legkeresettebb belépők az úszódöntőre szólnak: hogy bejussanak a 100 méteres döntőkre, a sportrajongók akár a jegyek eredeti árának tízszeresét is hajlandók kifizetni, egy 400 jüanos (9270 forint) jegyért akár 4 ezret.

A jegyüzérkedés nemzetközi szinten folyik: a belépőket illegálisan árulók között akad kínai, ausztrál, afrikai és francia is. A legtöbben folyton lesik, hogy vannak-e rendőrök a közelben, mert tartanak a lebukástól, akadnak azonban, akiknek erre az esetre is van tervük.

"Néha letartóztatnak valakit, de ettől senkinek sem lesz nagy baja. Csak akkor utasítanak ki, ha már kétszer elkaptak, legalábbis ezt beszélik" - mondta Danny.

George, egy másik jegyüzér nem aggódik. "A rendőrök nem okoznak gondot, lefizetjük őket. Elég elszórni néhány bankjegyet és elsétálni, hagyni, hogy felszedjék."

Az ilyesfajta illegális kereskedelmet a kommunista országban akár két évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, George azonban ebből sem csinál gondot. "Ez nem jogellenes, nem hiszem, hogy az. Örülsz, nem? Megkaptad a jegyeidet az esti meccsre, én is örülök, akkor mi a baj? Szerintem ez nem illegális."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×